Mobiele menu

Sportdorp Augustinusga: vitale kernen en buurten

Projectomschrijving

Het project Sportdorp Stynsgea is officieus in het dorp op vrijdag 23 september 2016 met een spetterend festival voor jong en oud geëindigd. De lopende activiteiten zijn doorgegaan tot 1 november, waarna het project ook officieel is afgerond. Als stuurgroep kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd project. Sportdorp Stynsgea is een begrip geworden in de omgeving en het dorp is, aldus de wethouder, een voorbeeld geworden voor de gemeente Achtkarspelen. De verschillende activiteiten hebben de mensen in, maar ook buiten het dorp met elkaar verbonden. Er zijn in de periode 1 november 2014 tot en met 31 oktober 2016 22 activiteiten georganiseerd. Hiervan zijn er 12 tiendaagse trainingen/clinics, 7 vierdaagse trainingen/clinics en vijf eendaagse evenementen georganiseerd. Al deze activiteiten zijn samen met een bestaande vereniging in het dorp georganiseerd.  In totaal hebben er ca. 2300 mensen deelgenomen aan een activiteit, waarvan ca 800 unieke deelnemers. Het aanbod heeft chronisch zieken, volwassenen van 40-55 jaar en te weinig actieven geactiveerd. Dit heeft meetbaar geresulteerd in een aantal nieuwe activiteiten, die losgekoppeld van sportdorp zelfstandig worden voorgezet. Deze activiteiten zijn ondergebracht bij de reeds bestaande verenigingen in Augustinusga. Verder zijn er vier jaarlijkse evenementen een vaste plaats op de activiteitenkalender van het dorp gekregen. Met deze verankering van nieuwe activiteiten zal het dorp Augustinusga nog vele jaren profiteren van het Sportdorp project. Daarnaast is het positieve gevolg dat in samenwerking met de gemeente en alle verenigingen en partijen uit het dorp een plan is ontstaan om een multifunctioneelveld te realiseren. Inmiddels zijn er al de nodige subsidies en giften binnen gehaald. Een prachtige ontwikkeling dat is ontstaan van uit het project Sportdorp Stynsgea. 

Verslagen


Eindverslag

Het project Sportdorp Stynsgea is officieus in het dorp op vrijdag 23 september 2016 met een spetterend festival voor jong en oud geëindigd. De lopende activiteiten zijn doorgegaan tot 1 november, waarna het project ook officieel is afgerond. Als stuurgroep kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd project. Sportdorp Stynsgea is een begrip geworden in de omgeving en het dorp is, aldus de wethouder, een voorbeeld geworden voor de gemeente Achtkarspelen. De verschillende activiteiten hebben de mensen in, maar ook buiten het dorp met elkaar verbonden. Er zijn in de periode 1 november 2014 tot en met 31 oktober 2016 22 activiteiten georganiseerd. Hiervan zijn er 12 tiendaagse trainingen/clinics, 7 vierdaagse trainingen/clinics en vijf eendaagse evenementen georganiseerd. Al deze activiteiten zijn samen met een bestaande vereniging in het dorp georganiseerd. In totaal hebben er ca. 2300 mensen deelgenomen aan een activiteit, waarvan ca 800 unieke deelnemers. Het aanbod heeft chronisch zieken, volwassenen van 40-55 jaar en te weinig actieven geactiveerd. Dit heeft meetbaar geresulteerd in een aantal nieuwe activiteiten, die losgekoppeld van sportdorp zelfstandig worden voorgezet. Deze activiteiten zijn ondergebracht bij de reeds bestaande verenigingen in Augustinusga. Verder zijn er vier jaarlijkse evenementen een vaste plaats op de activiteitenkalender van het dorp gekregen. Met deze verankering van nieuwe activiteiten zal het dorp Augustinusga nog vele jaren profiteren van het Sportdorp project. Daarnaast is het positieve gevolg dat in samenwerking met de gemeente en alle verenigingen en partijen uit het dorp een plan is ontstaan om een multifunctioneelveld te realiseren. Inmiddels zijn er al de nodige subsidies en giften binnen gehaald. Een prachtige ontwikkeling dat is ontstaan van uit het project Sportdorp Stynsgea.

Met de methodiek Sportdorp; Vitale kernen en buurten is de leefbaarheid in Augustinusga het afgelopen jaar vergroot. Sport en bewegen is daarbij het bindmiddel en katalysator. De slogan van Sportdorp Stynsgea is dan ook "bewegen bindt". In Augustinusga spelen de bewoners de partners en de sportaanbieders een hoofdrol. Op basis van hun behoeften en ideeën is een vernieuwend sport- en beweegaanbod in eigen dorp gecreëerd. Het nieuwe (sport)aanbod wordt laagdrempelig aangeboden in de vorm van activiteiten, modules en flexibele lidmaatschappen.

Actief meedoen is het sleutelwoord; als consument, als aanbieder, als vrijwilliger of soms gewoon als supporter. De doelgroep van de interventie Sportdorp omvat primair alle inwoners van Augustinusga. Met het accent op chronische zieken, volwassenen van 40-55 jaar en te weinig actieven.

Samenwerking staat bij deze interventie centraal. Deze samenwerking zal versterkt worden tussen verenigingen, zorg, welzijn, gemeente en dorpsbelang. Voorzieningen worden uitgebreid en het verenigingsleven speelt een belangrijke rol. Hierdoor wordt de sociale structuur behouden, de leefbaarheid wordt vergroot en er ontstaat een vitale kern.

Samenvatting van de aanvraag

Met de methodiek Sportdorp; Vitale kernen en buurten willen we de leefbaarheid in Augustinusga vergroten. Sport en bewegen is daarbij het bindmiddel en katalysator. In Augustinusga spelen de bewoners en sportaanbieders een hoofdrol. Op basis van hun behoeften en ideeën wordt een vernieuwend sport- en beweegaanbod in eigen dorp gecreëerd. Het nieuwe (sport)aanbod wordt laagdrempelig aangeboden in de vorm van activiteiten, modules en flexibele lidmaatschappen. Zo kunnen zoveel mogelijk inwoners (vaker) gaan sporten. Uit een eerste inventarisatie onder inwoners blijkt dat er belangstelling is voor Start to Run, Run to the Start en 45+ voetbal. Actief meedoen is het sleutelwoord; als consument, als aanbieder, als vrijwilliger of soms gewoon als supporter. De doelgroep van de interventie Sportdorp omvat primair alle inwoners van Augustinusga. Met het accent op chronische zieken (49% van de inwoners), volwassen 40-55 jaar (want minder lid sportverenigingen, KISS-gegevens) en te weinig actieven. Samenwerking staat bij deze interventie centraal. Deze samenwerking zal versterkt worden tussen sportverenigingen, zorg, welzijn, gemeente en dorpsbelang. Voorzieningen verdwijnen niet en de sociale structuur blijft behouden. De leefbaarheid wordt vergroot en er ontstaat een vitale kern. De aanvraag wordt gedaan door de geinstalleerde p

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
T. Spinder-Fokkinga
Verantwoordelijke organisatie:
SV ASC '75