Mobiele menu

PROJECT ROTTERDAM BASKETBAL - BEVORDERING SPORTPARTICIPATIE WIJK OOSTERFLANK DEELGEMEENTE ALEXANDER

Projectomschrijving

Rotterdam Basketbal heeft zich ontwikkeld tot een maatschappelijke sportonderneming. Met name in de gebieden Prins Alexander en Crooswijk, is de organisatie met tal van initiatieven aan de slag gegaan, die de basis vormen van de projecten die in 2015 verder hun beslag krijgen. De Sportimpuls heeft de aanstelling van een senior-medewerker en een trainer mogelijk gemaakt. Dat heeft in korte tijd geresulteerd in stevige en professioneel geleide organisatie. De waardering hiervoor van de stad komt tot uiting in de vertrekking van het SportPlus-predicaat.
Het uitgebreide clinicprogramma op de basisscholen (in 2013 265 en in 2014 352 clinics) leidde op vijf scholen tot voortzetting in schoolteams die wekelijks trainden waardoor weer vier extra teams konden worden ingeschreven in de competitie. Het project krijgt een vervolg in Basketball’s Cool.
Met de Sportimpuls is de basis gelegd voor een structureel aanbod - ook voor mensen met een verstandelijke beperking en voor jongeren met gedragsproblemen. Voor basketbal is een zichtbare en betekenisvolle rol in de Rotterdamse samenleving weggelegd.

Verslagen


Eindverslag

Rotterdam Basketbal heeft zich in de jaren 2013 en 2014, vooral door de Sportimpuls, ontwikkeld tot een maatschappelijke sportonderneming. Met name in de gebieden Prins Alexander en Crooswijk, is de organisatie met tal van initiatieven aan de slag gegaan, die de basis vormen van de projecten die in 2015 verder hun beslag krijgen. De Sportimpuls heeft de aanstelling van een senior-medewerker, die in dit kader zijn sporen had verdiend bij de Nederlandse Basketball Bond, mogelijk gemaakt die een belangrijke rol heeft gehad in het uitrollen van die basis. Daarnaast is een semi-fulltime trainer aangesteld (32 uur) en diverse parttime trainers. Het heeft in korte tijd geresulteerd in stevige en professioneel geleide organisatie die steeds vaker verzoeken krijgt om in de stad basketbalgerelateerde maatschappelijke initiatieven op te pakken. De waardering hiervoor van de stad komt tot uiting in de vertrekking van het SportPlus-predicaat.
In Prins Alexander ontwikkelde Rotterdam Basketbal een zeer uitgebreid clinicprogramma op de basisscholen. Alleen al in dit gebied realiseerde Rotterdam Basketbal in 2013 265 en in 2014 352 clinics. Op vijf scholen leidde dat tot voortzetting in schoolteams die wekelijks trainden en als vervolg daarop kon de vereniging vier teams (Onder 10 en Onder 12) extra inschrijven in de competitie. Het project krijgt een vervolg in Basketball’s Cool waarover de scholen zijn ingelicht en dat in januari 2015 onder leiding van de aangestelde buurtsportcoaches zijn beslag krijgt. Met de Sportimpuls gelden is de basis gelegd voor een structureel aanbod in de komende jaren.
Daarnaast heeft de club ingezet om het realiseren van basketbal voor mensen met een verstandelijke beperking. In de zomer van 2013 bestond deze groep uit vijf deelnemers, twee jaar later hebben we iedere zaterdagmorgen een sportaanbod voor 18 mensen met een verstandelijke beperking, uitgevoerd door vier enthousiaste en deskundige trainers. Allen zijn lid geworden van de vereniging waarmee wij de projectfase hebben afgerond en het zien als structureel aanbod binnen onze organisatie.
Rotterdam Basketbal heeft in de afgelopen twee Sportimpuls-seizoenen werk gemaakt van het aanbieden van basketbal voor jongeren met gedragsproblemen. Dat is zoveel mogelijk in het reguliere aanbod verwerkt, maar in bijeenkomsten met coaches en teambegeleiders specifiek behandeld. Dat heeft geleid tot een grotere alertheid op deze problematiek. Waar nodig is deskundige hulp ingeroepen.
Het Sportimpulstraject heeft Rotterdam Basketbal op het niveau gebracht waarbij we ons een maatschappelijke sportonderneming kunnen noemen. De projecten die we in de afgelopen twee jaar hebben uitgevoerd, zijn in het structurele aanbod van de vereniging ingebed en kunnen de komende jaren worden doorgezet.
De organisatie heeft op basis van de opgedane ervaringen voor de komende jaren haar missie geformuleerd, waarbij voor het basketbal een zichtbare en betekenisvolle rol in de Rotterdamse samenleving is weggelegd.

Rotterdam Basketbal is direct na de subsidietoekenning aan de slag gegaan. In grote lijnen beslaat het programma drie verschillende trajecten. Het eerste en verreweg grootste traject is het scholenprogramma dat we hebben uitgerold hebben op 10 basisscholen in de deelgemeente. Op 5 scholen resulteerde dat in naschoolse trainingen waaraan ongeveer 100 kinderen deelnamen. Dat worden de nieuwe leden na de zomervakantie wanneer we de tweede helft van onze interventie gaan uitvoeren.
Het tweede traject is ons G-team voor mensen met een verstandelijke beperking. Gestart in september 2012 en nu al 12 leden. Dit seizoen nog spelen ze onder de naam Rotterdam Basketbal G-Force hun eerste wedstrijd.
Het derde traject is het aanbieden voor basketbal aan probleemjongeren. Ook daar hebben we een team gevormd. Deze jongens krijgen twee maal per week training en hebben hun eerste toernooi als team van Rotterdam Basketbal al gespeeld (in Den Helder op 25 mei). De samenstelling van dit team is wel deelgemeente overstijgend.

Samenvatting van de aanvraag

Het project Rotterdam Basketbal - Alexander omvat diverse aspecten ter bevordering van sportdeelname in een deel van Rotterdam waar daar een behoorlijke vraag naar is. We bieden een scala aan mogelijkheden voor verschillende doelgroepen. We starten op de basisscholen met de interventie Basketball's Cool en werken naar buitenschoolse programma's toe met de interventie Be A BasketbalSTAR. We zetten een stap naar een structurele sportdeelname met satellietteams op de scholen zelf. Daarnaast pakken we de groep problematische jeugd op in het SportZorgtraject in samenwerking met de zorginstellingen in de wijk en Bureau Jeugdzorg. We starten ook trainingen voor de groep jeugd met een verstandelijke beperking. Met het project in Alexander gaan we grote stappen maken in de toename van de sportparticipatie in een deel van Rotterdam waar dat heel hard nodig is. Daarnaast gaan we problematische jeugd een zinvolle bezigheid geven door het een sport te leren waarin teamspel en discipline zeer belangrijk zijn. Ook breiden we het zeer beperkte sportaanbod voor mensen met een verstandelijke beperking met basketbal uit.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524001504
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. P.T.J. de Vos
Verantwoordelijke organisatie:
Rotterdam Basketbal