Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Vijf voetbalverenigingen in de gemeente Deventer hebben de handen in één geslagen om het Oldstars Walking Football in

Deventer van de grond te krijgen. Hiervoor gaan ze een samenwerking aan met Sportbedrijf Deventer en Go Ahead Eagles, de

betaald voetbalorganisatie in Deventer. De vijf voetbalverenigingen die deelnemen zijn FC RDC (hoofdaanvrager), SV Helios,

VV Activia, SV Schalkhaar en Koninklijke UD.

 

Deze verenigingen liggen verspreid over Deventer.

In de periode van november 2016 - oktober 2018 worden er bij de vijf verenigingen kennismakingstrajecten gestart van 20 weken, waarbij de eerste en de laatste training plaats vinden in stadion De Adelaarshorst.

 

Tijdens de eerste en de laatste training wordt een fittest afgenomen. Hierdoor kan gekeken worden of de fitheid van deelnemers daadwerkelijk vooruit is gegaan. De tussenliggende 18 trainingen vinden plaats op de velden van de sportvereniging.

 

Tijdens een kennismakingstraject worden een verenigingstrainer en een sportbuurtcoach/combinatiefunctionaris opgeleid tot

trainer Oldstars Walking Football middels een train-de-trainer cursus. Op deze manier kan het Walking Football aanbod structureel worden voortgezet na afloop van de projectperiode.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

In de periode van het de sportimpuls OldStars is een zeer grote groep ouderen bereikt, die voorheen niet is bereikt.

 

In verhouding lijkt het aantal mensen dat dan inmiddels aan OldStars doet weinig, in werkelijkheid zijn er ook veel mensen doorverwezen naar ander sportaanbod. Immers vindt niet iedereen voetbal leuk.

 

De stadscompetitie OldStars is in een afgeslankte vorm van de grond gekomen. In het eerste projectjaar werden

veelal oefenwedstrijdjes gespeeld, in het tweede projectjaar hebben er toernooitjes plaats gevonden.

 

Daarnaast zijn verenigingen uit de omgeving ook betrokken geraakt. Regelmatig worden er toernooien gespeeld bij

bijvoorbeeld SC Markelo en Voorwaarts Twello.

 

Locaties waar op dit moment in de gemeente Deventer wordt gespeeld:

- FC RDC

- Go Ahead Eagles

- SV Helios

- SV Schalkhaar

- VV Activia

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Oldstars Deventer is een project waarbij vijf voetbalverenigingen, te weten FC RDC, SV Helios, VV Activia, SV Schalkhaar en Koninklijke UD, en BVO Go Ahead Eagles samenwerken om 60 plussers aan het bewegen te krijgen en te zorgen voor meer sociale binding tussen mensen in deze doelgroep.

 

De vijf deelnemende sportverenigingen liggen verspreid over de stad, waardoor er uiteindelijk in verschillende wijken een Oldstars aanbod bij een voetbalvereniging komt. Deelnemers maken in een kennismakingstraject van ongeveer 20 weken kennis met Oldstars Walking Football en worden uiteindelijk lid van een voetbalvereniging.

 

In het kennismakingstraject krijgen deelnemers een fittest (PMO) aangeboden, wat inmiddels al zeer waardevol is gebleken.

 

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er in de regio Deventer een competitie kan worden gespeeld waarbij er slecht kleine reisafstanden zijn om het zo laagdrempelig mogelijk te houden.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Samenwerking tussen verschillende voetbalverenigingen

 

Dankzij het project Oldstars Walking Football is er een intensievere samenwerking ontstaan tussen verschillende voetbalverenigingen in de regio Deventer. Dit gaat dus om meer verenigingen dan enkel de vijf deelnemende verenigingen en Go Ahead Eagles. Deventer is rijk aan voetbalverenigingen. Er zijn er maar liefst 16 in de gemeente Deventer.

 

Doel van het Oldstars Walking Football is om op 5 plekken in de stad aanbod te creëren voor de doelgroep. Binnen die bepaalde gebieden liggen soms meerdere sportverenigingen. Inmiddels zijn er sportverenigingen aan elkaar gekoppeld, zoals FC RDC & Sportclub Deventer, SV Helios & SV Colmschate'33 en VV Activia & SV Voorwaarts Twello. Het Oldstars aanbod stemmen deze verenigingen met elkaar af en verwijzen leden en potentiele leden ook naar elkaar door.

 

Praktische resultaten

- Kennismakingstraject Oldstars in Deventer-Noord bij FC RDC (in samenwerking met Sportclub Deventer) van 20 weken lang. Uiteindelijk zijn er 13 voetballers lid geworden van FC RDC. Dit aantal is groeiende.

- Oldstars is in het reguliere verenigingsaanbod van FC RDC opgenomen vanaf het seizoen 2017-2018.

- Gezamenlijke kerstviering & seizoensafsluiting met Go Ahead Eagles.

- Oefenwedstrijd tegen SV Voorwaarts Oldstars uit Twello.

- NK Oldstars in samenwerking met Go Ahead Eagles.

- Oldstars Deventer campagne met een geheel eigen uitstraling.

- Kennismakingstraject bij VV Activia

- Kennismakingstraject bij SV Helios

- 30 PMO's bij deelnemers (waarvan er een aantal opvallende medische resultaten waren waardoor mensen uit voorzorg zijn doorverwezen naar de huisarts.

 

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Vijf voetbalverenigingen in de gemeente Deventer hebben de handen in één geslagen om het Oldstars Walking Football in Deventer van de grond te krijgen. Hiervoor gaan ze een samenwerking aan met Sportbedrijf Deventer en Go Ahead Eagles, de betaald voetbalorganisatie in Deventer. De vijf voetbalverenigingen die deelnemen zijn FC RDC (hoofdaanvrager), SV Helios, VV Activia, SV Schalkhaar en Koninklijke UD. Deze verenigingen liggen verspreid over Deventer.

 

In de periode van november 2016 - oktober 2018 worden er bij de vijf verenigingen kennismakingstrajecten gestart van 20 weken, waarbij de eerste en de laatste training plaats vinden in stadion De Adelaarshorst. Tijdens de eerste en de laatste training wordt een fittest afgenomen. Hierdoor kan gekeken worden of de fitheid van deelnemers daadwerkelijk vooruit is gegaan. De tussenliggende 18 trainingen vinden plaats op de velden van de sportvereniging.

 

Tijdens een kennismakingstraject worden een verenigingstrainer en een sportbuurtcoach/combinatiefunctionaris opgeleid tot trainer Oldstars Walking Football middels een train-de-trainer cursus. Op deze manier kan het Walking Football aanbod structureel worden voortgezet na afloop van de projectperiode.

 

In de volgende periodes worden de kennismakingstrajecten georganiseerd:

januari - juni 2017 FC RDC

september - december 2017 SV Helios & Koninklijke UD

januari - juni 2018 SV Schalkhaar & VV Activia

 

Trainingsdagen is afhankelijk van de behoefte van de (potentiële) deelnemers. Een training bestaat uit een sociaal gedeelte (toto, kop koffie, etc) en het fysieke gedeelte.

 

Sportbedrijf Deventer zorgt voor een persoonlijke benadering van potentiële deelnemers door inzet van de sportbuurtcoach/combinatiefunctionaris en door de contacten binnen de wijkteams in Deventer en zorgorganisaties Humanitas en Solis.

 

Go Ahead Eagles zorgt voor de coördinatie van start en slotdagen bij alle vijf de kennismakingstrajecten en de daarbij behorende fittesten.

 

Na afloop van een kennismakingstraject bij een sportvereniging wordt er een Go Ahead Eagles Oldstars abonnement in het leven geroepen, waarna de deelnemers lid kunnen worden van de vereniging om zo structureel aan het sport & bewegen te blijven.

 

Na afloop van de projectperiode, dus de kennismakingstrajecten bij de vijf verenigingen, ontstaat er een stadscompetitie tussen de verenigingen in Deventer.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website