Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De Speeldernis inspireert en traint begeleiders van jeugd en riekt praktische handvatten aan om kinderen in de meest stenige Rotterdamse wijken buiten te laten spelen in de natuur. Tijdens het project zijn 148 begeleiders opgeleid. Een deel professional en een deel vrijwilliger. Wanneer de deelnemers zich verplaatsten in de beleefwereld van een kind ging een wereld open. Oude jeugdherinneringen kregen een nieuwe betekenis. Deelnemers gunnen ieder kind waardevol spel in een betekenisvolle omgeving. En zeker de kinderen die leven in wijken waar de buitenspelenmogelijkheden beperkt zijn. Het borgen van de activiteiten en de continuïteit en kwaliteit binnen organisaties is een belangrijk aandachtspunt. In de wijken waar Natuursprong succesvol wordt uitgevoerd is vaak een goede mix van professionals en actieve bewoners aanwezig. En iedere buurt organiseert de activiteiten op eigen wijze. Wanneer de professionals ondersteunen en coördineren bij de organisatie versterken de vrijwilligers het contact en vertrouwen in de buurt. Dit is de basis gebleken om de buurt mee te krijgen in spel dat niet vies en eng is maar juist spannend en uitdagend. En het is nog gezond ook!

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De Speeldernis heeft 148 jeugdbegeleiders opgeleid tot aanbieder van Natuursprongactiviteiten in 14 Rotterdamse postcodegebieden. De gebieden zijn afgestemd met de GGD Rotterdam. In deze wijken wonen gemiddeld meer kinderen die te maken hebben met overgewicht en depressieve klachten. Hier is Natuursprong ingezet om kinderen meer buiten te laten spelen en om zich letterlijk en figuurlijk beter in hun vel te laten zitten.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

- Natuursprong* is een bestaand programma, op de menukaart van NOCNSF. Het brengt kinderen in de stad naar een groene omgeving, waar ze uitgedaagd worden om te spelen en bewegen. Op deze manier wordt de motorische ontwikkeling en een gezond gewicht van kinderen gestimuleerd. Het unieke van de aanpak is dat jonge kinderen in een vrije en niet-competitieve sfeer bewegen. Deze kinderen worden op sportveldjes nogal eens uitgesloten.

 

*Natuursprong is ontwikkeld door: het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, Jantje Beton, Vereniging Nederlandse Gemeenten en Staatsbosbeheer.

 

- Dit programma is juist belangrijk in de stad Rotterdam, waar kinderen weinig ruimte hebben om te spelen en op een relatief veilige manier uitgedaagd te worden.

- De Speeldernis, landelijk een icoon op het gebied van speelnatuur in de stad, adopteert het Natuursprong-programma en ontwikkeld het inhoudelijk en in omvang.

- De Speeldernis heeft twee samenwerkingspartners gezocht die diep geworteld zijn in de verschillende wijken in Rotterdam: Thuis Op Straat (TOS), projectgroep Ravottuh (waaronder BuurtLab).

- De Speeldernis past het bestaande Natuursprong programma aan, aan de mogelijkheden in Rotterdam. Het wil alle groene plekken, zoals de Speeldernis en het Kralingse bos, benutten om kinderen uit te dagen te bewegen in het groen.

- Trainers van de Speeldernis leiden medewerkers van de samenwerkende partijen op om Natuursprongactiviteiten aan te bieden.

- De Natuursprongactiviteiten worden in eerste instantie georganiseerd door medewerkers van de partners en uitgevoerd in de Speeldernis. Na het behalen van het certificaat Natuursprong organiseren de medewerkers de activiteiten ook op verschillende groene plekken in de stad.

 

- Studenten van de Hogeschool Rotterdam doen onderzoek naar het de effecten van dit project. In het kader van 'Rotterdam in beweging' werkt de Hogeschool met diverse opleidingen aan het in beweging brengen van Rotterdammers.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website