Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

We hebben als Jibb+ in samenwerking met onze partners ervoor gezorgd dat structureel op 5 locaties Goldensports lessen worden aangeboden. We organiseerden al vele beweeglessen voor 55+ in de buitenlucht maar middels Goldensports weten we ook minder vitale ouderen aan ons te binden die voorheen minimaal bewogen. Deelnemers worden zowel fysiek al mentaal uitgedaagd en merken in korte tijd de vorderingen. De deelnemers merken dat ook het functioneel (alledaags) bewegen makkelijk wordt. Deelnemers zijn dankbaar dat ze deel kunnen/mogen nemen en voelen een sterke sociale cohesie naar elkaar en richting de vereniging waar de les plaatsvindt. Dat fysiotherapeuten en huisartsen ons benaderen om hier meer over te weten is een mooie erkenning.

 

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

* Goldensports is in Helmond structureel op 5 locaties opgezet.

* Wekelijks bewegen ruim 100 deelnemers verspreid over 5 locaties.

* Deelnemers zetten zich in voor het verenigingsleven.

* Er zijn 400 fittesten afgenomen.

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

In 2018 zijn we begonnen met 3 GoldenSports groepen in de gemeente Helmond. Vanaf het begin waren de groepen direct gevuld en de deelnemers genieten enorm van de beweegactiviteiten. Alle deelnemers krijgen een gratis gezondheidscheck aangeboden door een fysiotherapeut. Wanneer de Goldensports lessen te intensief wordt ervaren dan wordt de deelnemer doorverwezen naar een andere beweegactiviteit. De lessen zijn enorm gevarieerd opgezet. De balans, kracht en coördinatie-oefeningen worden veelal toegepast in leuke spelvormen. Hierbij worden allerlei materialen gebruikt. Na een heerlijk uurtje bewegen in de buitenlucht drinken de deelnemers en begeleiders samen een kopje koffie/thee.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

* Deelnemers vergroten hun sociale kring en ontmoeten elkaar soms ook buiten de lessen om.

* Deelnemers hebben enorm veel plezier met elkaar.

* Deelnemers geven aan zich energieker te voelen en voelen verbetering in kracht, balans en coördinatie.

* Deelnemers gaan vaak ook bewuster leven en passen soms ook hun voedingspatroon aan.

* Sommige deelnemers hebben zich opgeworpen als Golden JIBB'er en denken mee over de beweegactiviteiten.

* Stagiaires worden ingezet om bij de lessen te ondersteunen en leren omgaan met een oudere doelstelling.

* Buurtsportcoaches, sportinstructeurs, fysiotherapeuten en stagiaires werken intensief samen om leuke activiteiten aan te bieden binnen de richtlijnen van Goldensports.

* De oefeningen worden gedocumenteerd, zodat we een uitgebreide database ontwikkelen met oefeningen.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

In dit project ligt de focus op senioren vanaf 55 jaar in drie aandachtswijken: Binnenstad, Helmond-Oost en Helmond-Noord. Wijken waar relatief veel ouderen wonen en waar het besteedbaar inkomen laag ligt (14% heeft moeite met rondkomen). Uit de ouderenmonitor van de GGD blijkt dat 36% van de ouderen (55+) in Helmond niet aan Nederlandse Norm Gezond Bewegen voldoet, 61% niet aan de fitnorm en 34% aan geen van beide normen. Van 65-plussers is 50% eenzaam en 10% zeer eenzaam.

Knelpunten in aanbod: deze bestaan voornamelijk uit indooractiviteiten, zijn niet actief (kaarten etc.) en weinig ouderen maken van het algemene aanbod gebruik. Daarnaast wordt de doelgroep van kwetsbare en eenzame ouderen in de leeftijdscategorie 55 – 75 jaar onvoldoende bereikt. Dit blijkt ook uit de kengetallen. Een meer persoonlijke, intensievere benadering is gevraagd.

Uit Kiss gegevens blijkt dat In Noord zo’n 270 55+ lid zin van een sportclub. Dus bijna 2.000 NIET! In Oost zijn 230 wel lid en ruim 2.000 ouderen NIET. In de Binnenstad 480 wel, 720 NIET. 5% van de ouderen maakt gebruik van een specifiek centrum.

We willen in 2 jaar tijd de GoldenSports interventie implementeren omdat de 55+ers in de 3 wijken te weinig bewegen, kampen met overgewicht sterk vereenzamen. Doel daarvan is dat 150 ouderen in Helmond regelmatig meedoen aan de training en zo meer gaan bewegen ook buiten de training

Middels GoldenSports willen we na afloop van het project structureel in 3 Helmondse wijken 1 groep per wijk hebben en een deelnemerslijst van 50 ouderen per wijk. Ieder week zijn wordt er per wijk 2x per week in de openbare ruimte gesport. Middels de interventie streven wij naar meer actieve senioren die naast deelname aan bewegingsactiviteiten zich ook voor het verenigingsleven gaan inzetten.

Voor de partners is de relevantie van het ouderen sportproject gebaseerd op de negatieve invloed van bewegingsarmoede op veroudering, fitheid, gezondheid en kwaliteit van leven. Onderzoek heeft aangetoond dat bewegingsarmoede leidt tot vroegtijdige veroudering van ons lichaam door een versnelde afname van onze fysieke fitheid (kracht, uithoudingsvermogen) en cognitief prestatievermogen (executieve functies, reactiesnelheid, geheugen). De gemeente en JIBB zien sport en bewegen als doel op zich en als middel om de lichamelijke gezondheid te bevorderen. Voor de buurtsportcoaches is echter sport en bewegen niet alleen een doel op zich, maar ook een middel voor het versterken van de sociale cohesie.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website