Mobiele menu

Gezond in Beweging in Appingedam

Projectomschrijving

Damster senioren ook in 2018 actief. ASWA-Welzijn heeft door het twee jarig project ‘gezond in Beweging in Appingedam’ wekelijks zo’n 45 senioren actief gekregen. Hierbij gaat het veelal om mensen die voorheen niet sporten of al langere tijd niet meer actief zijn. Dit vanwege een lichte of matige beperking of door een chronische aandoening. Deelnemers geven aan dat ze zich veel fitter en energieker voelen dan voorheen. Ze willen graag door met bewegen en met elkaar als groep, ook nu de projectperiode ten einde is. De kracht van dit beweegaanbod is dat het in de groepen erg gezellig en plezierig is. Tijdens het sporten en bewegen zorgt de sportdocent voor een goede sfeer en na het sporten is er gelegenheid voor gezamenlijk koffie en thee drinken. Gedurende de looptijd van het project zijn met de deelnemersgroepen verschillende mogelijkheden onderzocht om verder te gaan. Gezamenlijk is er voor gekozen dat drie groepen per 8 januari 2018 over gaan naar Sport Vereniging Appingedam (SVA). SVA is erg blij met zo’n 35 nieuwe leden. Een andere groep gaat over naar de gymnastiekgroep van het MBVO (Meer Bewegen Voor Ouderen) bij de ASWA. En nog een zeer klein aantal deelnemers stromen uit naar een ander beweegaanbod. Bij het project waren vele organisaties betrokken die allemaal hun eigen deskundigheid inbrachten. Het project is mede mogelijk gemaakt door de subsidie van de Sportimpuls van ZonMw. Verder zijn betrokken ASWA-Welzijn, gemeente Appingedam, Stichting Eerstelijnszorg Appingedam (EZA), Huis voor de Sport Groningen, Stichting Goud Verig en Stichting GALM (in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen/ Hanzehogeschool Groningen).

Verslagen


Eindverslag

Damster senioren ook in 2018 actief.
ASWA-Welzijn heeft door het twee jarig project ‘gezond in Beweging in Appingedam’ wekelijks zo’n 45 senioren actief gekregen. Hierbij gaat het veelal om mensen die voorheen niet sporten of al langere tijd niet meer actief zijn. Dit vanwege een lichte of matige beperking of door een chronische aandoening. Deelnemers geven aan dat ze zich veel fitter en energieker voelen dan voorheen. Ze willen graag door met bewegen en met elkaar als groep, ook nu de projectperiode ten einde is. De kracht van dit beweegaanbod is dat het in de groepen erg gezellig en plezierig is. Tijdens het sporten en bewegen zorgt de sportdocent voor een goede sfeer en na het sporten is er gelegenheid voor gezamenlijk koffie en thee drinken.
Gedurende de looptijd van het project zijn met de deelnemersgroepen verschillende mogelijkheden onderzocht om verder te gaan. Gezamenlijk is er voor gekozen dat drie groepen per 8 januari 2018 over gaan naar Sport Vereniging Appingedam (SVA). SVA is erg blij met zo’n 35 nieuwe leden. Een andere groep gaat over naar de gymnastiekgroep van het MBVO (Meer Bewegen Voor Ouderen) bij de ASWA. En nog een zeer klein aantal deelnemers stromen uit naar een ander beweegaanbod.
Bij het project waren vele organisaties betrokken die allemaal hun eigen deskundigheid inbrachten. Het project is mede mogelijk gemaakt door de subsidie van de Sportimpuls van ZonMw. Verder zijn betrokken ASWA-Welzijn, gemeente Appingedam, Stichting Eerstelijnszorg Appingedam (EZA), Huis voor de Sport Groningen, Stichting Goud Verig en Stichting GALM (in samenwerking met Rijksuniversiteit Groningen/ Hanzehogeschool Groningen).

In Appingedam is gestart met een Kick-off sportimpuls voor professionals. Daarna zijn alle senioren tussen de 65 en 75 jaar aangeschreven de gemeente Appingedam. Er zijn vrijwilligers gezocht voor het bezoeken van ouderen thuis. 25 vrijwilligers zijn geschoold en op pad gegaan.
124 ouderen hebben zich aangemeld voor een fittest, waar zij informatie en advies kregen over hun algehele conditie. Vanuit de fittest zijn ouderen toegeleid toegeleid naar Galm en Scala groepen of naar regulier aanbod van sportverenigingen en mbvo activiteiten.
Uiteindelijk zijn 4 beweeggroepen ontstaan waaraan nu 65 ouderen deelnemen. In de komende periode gaan we ons richten op het verzelfstandigen van deze beweeggroepen.

Samenvatting van de aanvraag

Appingedam wil de komende jaren de inactieve, kwetsbare, zelfstandig wonende senioren tussen 65 en 75 jaar stimuleren deel te gaan nemen aan beweegactiviteiten en daarbij ook specifiek de chronisch zieken. Uit contacten van ouderenwerkers van de ASWA (Algemene Stichting Welzijn Appingedam) blijkt dat juist de inactieve senioren drempels ervaren om mee te gaan doen aan activiteiten. Op eerder georganiseerde activiteiten zoals een beweegmarkt komen de al actieve senioren af en worden in heel geringe mate de inactieve ouderen bereikt. Zij hebben een extra actieve en gerichte benadering nodig om mee te gaan doen, met daaraan gekoppeld een vervolg waar ze zich direct op hun plek voelen. Om deze mensen te bereiken zijn GALM en SCALA heel geschikt. De laagdrempelige, persoonlijke benadering van deze methode zorgt ervoor dat de kwetsbare, inactieve senioren in eerste instantie worden opgespoord en vervolgens over de drempel geholpen. ASWA heeft op dit moment, naast een brede welzijnsdoelstelling, 8 sport- en beweeggroepen onder beheer. ASWA wil voor de oudere, kwetsbare senioren graag extra activiteiten organiseren, niet alleen vanwege het belang van bewegen, maar ook vanwege het belang van sociale participatie voor deze doelgroep. Door ook SCALA uit te voeren kan er ook specifiek aanbod opgezet worden voor de mensen met een chronische aandoening, waardoor er qua intensiteit een breed sportaanbod voor senioren in de gemeente ontstaat. Door middel van de subsidie van de Sportimpuls kan zij de ouderen benaderen, waarna er naar verwachting 1 SCALA groep, 1 gecombineerde GALM/SCALA groep en 3 GALM groepen kunnen ontstaan. Daarnaast worden er na de fitheidstest naar verwachting nog een aantal mensen doorverwezen naar al bestaand sport- en beweegaanbod in de gemeente. Daarmee is het doel 100 deelnemers na het beweegprogramma van 42 weken tot structurele beweegdeelname te hebben gestimuleerd. Na afloop van het project kunnen de groepen zelfstandig doorgaan bij ASWA of doorverwezen worden naar al bestaande andere groepen bij ASWA, de gymnastiekvereniging (SVA), de tennisvereniging (LTC het Fivelveld), de golfclub (Golfclub Losdorp), de tafeltennisvereniging (DTTC'78 Appingedam),de badmintonclub (Badminton Club Appingedam) en naar de zwemvereniging (ZPCA). De resultaten van dit project worden door de Stichting GALM en onszelf in een rapportage beschreven: resultaten werving, test, programma en beschrijving proces.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004033
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
N. Walstra
Verantwoordelijke organisatie:
Algemene Stichting Welzijn Appingedam