Projectomschrijving

Het GALM-project had qua naamsbekendheid even nodig om op gang te komen, maar is inmiddels een begrip in de gemeente Heusden onder de inwoners, politiek en de zorg. De gemeente Heusden heeft gezien wat er in het eerste jaar (toen werd er nog geen medewerking verleend, kijkend naar toegang tot de GBA) bereikt is. Door het succes en de potentie van jaar 1 heeft de gemeente in jaar twee wel de medewerking verleend door de mailing te verzorgen EN twee extra testdagen te financieren. De gemeente ziet GALM als een perfect middel om op preventieve wijze de zorgkosten te verminderen. De projectgroep is een enorm hechte en goed samenwerkende groep geworden die ook na de subsidieperiode met elkaar zullen blijven samenwerken.

De projectleider is in gesprek met de gemeente Heusden om te zien of het GALM project een keer per jaar/twee jaar gefinancierd kan worden door de gemeente. De projectgroep is enthousiast en steeds beter geworden, daarnaast is de naamsbekendheid nu zo hoog dat we hier gebruik van moeten maken! Ondertussen nemen er structureel ruim 200 55 plussers jaarlijks deel aan de GALM lessen.

Het concept is aangeslagen in de gemeente. Ook de mensen voor wie het project eigenlijk te hoog gegrepen is zijn enthousiast en proberen, soms tegen beter weten in, deel te nemen aan GALM. SCALA zou voor hen een betere optie zijn, zoals ook bleek uit het behoefteonderzoek in de gemeente Heusden (M. Rijnders, 2016). Helaas is SCALA afgekeurd in de vorige Sportimpulsronde.

De verbinding tussen Zorg en Sport is mede door het GALM project nog intensiever gaan samenwerken. Sterker nog: het GALM project is aangevraagd juist omdat er tussen zorg en sport nog een flink gat zat. Dat betekende voorheen dat als mensen bijvoorbeeld klaar waren met fysiotherapie, de mensen in moesten stromen in het reguliere aanbod. Nu is daar het GALM project dat daar mooi tussenin zweeft. Lessen op ieders niveau waarbij de begeleidend fysiotherapeut regelmatig in de lessen te vinden is om deelnemers en de trainer van beweegadvies te voorzien. Daarnaast biedt de begeleidend fysiotherapeut testen aan voor mensen die in willen stromen in de GALM lessen. Zij screent de mensen en geeft hen een advies. Daarna is er contact met de trainer die hen begeleid in een passende groep.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website