Mobiele menu

Door bridge in beweging

Projectomschrijving

De doelstelling was het vergroten van het aantal sociale contacten en daarmee vergroten van het netwerk om samen in beweging te komen. Dit is bereikt door het aanbieden van laagdrempelige, betaalbare en sociale activiteiten met leeftijdsgenoten in de vorm van een bridgecursus en beweeglessen. Het hoofddoel was te zorgen voor langdurige deelname aan sportactiviteiten, waarbij het subdoel, het vergroten van de sociale cohesie, een belangrijk middel was om dit doel te bereiken. De belangrijkste conclusies van het project 'Door bridge in beweging':
  • Deelnemers zijn meer gaan bewegen dan voor het project.
  • Deelnemers hebben nieuwe sociale contacten opgedaan waar men ook buiten het bewegen mee in contact komt.
  • De gezondheid en fitheid van deelnemers is bevorderd met behulp van het beweegprogramma, dit blijkt uit de tweede fittest onder de deelnemers van het beweegprogramma.
  • Er zijn voortdurende, laagdrempelige sociale activiteiten opgezet in de vorm van bridgen bij een vereniging en structureel beweegaanbod onder leiding van de beweegcoach.
  • Door bridge in beweging voldeed aan de verwachtingen van de deelnemers.

Verslagen


Eindverslag

Aanleiding voor het project Door Bridge in Beweging was het hoge aantal eenzame senioren in de gemeente Medemblik, een doelgroep die niet makkelijk te motiveren is om meer te gaan bewegen.

Door Bridge in Beweging had als hoofddoel het zorgen voor langdurige deelname aan sportactiviteiten, waarbij het subdoel, het vergroten van de sociale cohesie, een belangrijk middel was om dit doel te bereiken.

In het programma door bridge in Beweging is gestart met een bridgecursus van 12 lessen, waarbij de groepsvorming en het sociale aspect belangrijk waren. Gedurende deze cursus maakten de deelnemers kennis met de beweegcoach en werden beweegtesten afgenomen. Na de 12 bridgelessen volgde er een combinatie van een bridge en beweegprogramma van 30 weken. Naast de beweeglessen werden de deelnemers gecoached in het onderhouden van een actieve leefstijl.

Na de het vervolgprogramma van 30 weken is er een structureel aanbod gevormd. De bridgeclub hebben de deelnemers een lidmaatschap aangeboden en de beweeggroep heeft onder leiding van de beweegcoach de activiteiten samen voortgezet. De deelnemers van het project 'door bridge in beweging' nemen hierdoor langdurig deel aan beweegactiviteiten.

Door Bridge in Beweging is gestart met een aanschrijving van 3000 inwoners van de gemeente Medemblik in de leeftijd van 65 jaar en ouder. In november 2015 zijn 93 mensen gestart met de starters bridge cursus. Daarna zijn onder 74 senioren de fitheidstesten afgenomen(jan 2015), waardoor er 45 mensen in beweging zijn gekomen binnen de SMALL beweeglessen.
De beweeglessen en het vervolg van de bridgecursus zijn op dit moment nog in volle gang. Bij bridgeclub Wognum is het vervolg van de bridgecursus al eerder gestart, daar zijn de deelnemers nu lid van de vereniging.
bij de andere verenigingen zullen er na het vervolg van de bridgecursus bridgedrives worden georganiseerd. Daarna zullen de deelnemers lid worden van de vereniging. De beweeglessen worden aankomend seizoenvoortgezet door de beweegcoach met nog 36 deelnemers. Afgelopen jaar, maar ook komend jaar zullen we verenigingen blijven benaderen om kennismakingslessen te geven tijdens de beweeglessen. Ook worden er in 2016 weer fitheidstesten afgenomen, zodat de deelnemers kunnen zien of zij vooruit zijn gegaan. We gaan proberen om dit breder op te pakken, zodat alle senioren in gemeente Medemblik hierbij aan kunnen sluiten.

Samenvatting van de aanvraag

Medemblik heeft een grote groep 65 plussers en prognoses geven aan dat dit aantal in de komende jaren flink zal toenemen. Wanneer men dit samen neemt met het gegeven dat deze groep vaak onvoldoende beweegt, in hoge mate te maken heeft met overgewicht en zich vaak eenzaam voelt, hebben enkele denksport- en beweegverenigingen de handen ineen geslagen om te komen tot een laagdrempelige interventie om eenzame en inactieve ouderen aan het sporten te krijgen en ze hiermee minder eenzaam te laten voelen. Voor het werven van deelnemers zullen aan de hand van gegevens uit o.a. de gemeentelijke basisadministratie participanten in de leeftijdsgroep 60+ worden benaderd, om overdag activiteiten te gaan doen. Bij de start zullen de deelnemers (min. 60, max.120) aanvangen met bridge als denksport activiteit, gecombineerd met stappentellerinstructie en leefstijladvisering. Naast de geestelijke component van deze activiteit, draagt de laagdrempeligheid ervan bij aan de sociale interactie binnen de groep. Na 12 weken zal, naast het bridge aanbod, worden gestart met het aanbieden van (laagdrempelige) beweegactiviteiten om zodoende de beweegparticipatie te vergroten. Het betreffen sportkennismakingslessen i.s.m. beweegaanbieders. Door de inzet van een beweegcoach wordt men gemotiveerd om het beweeggedrag vast te houden. Er wordt hierbij ook aandacht gegeven aan leefstijlinterventie, zodat voortzetting na de projectperiode geborgd is. Voor de locatie is samenwerking gezocht met multifunctionele accommodaties, waarbij zowel de bridge- als de beweegactiviteit op dezelfde locatie kan worden beoefend. Continuïteit van de beweegdeelname zal worden gewaarborgd doordat deelnemers aansluiting hebben kunnen vinden bij bestaand beweegaanbod en zij dit nu met bekenden kunnen doen. Door de leefstijlinterventie zullen zij ook meer geneigd zijn door te gaan met het beoefenen van beweegactiviteiten. De ZEMBLA training leert de deelnemers hoe zij zelf de groep in stand kunnen houden.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003028
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. Kloppenburg
Verantwoordelijke organisatie:
Bridgeclub SANS