Mobiele menu

Gezond Opgroeien in Zeist

Projectomschrijving

Het doel van deze sportimpuls is het terugdringen van overgewicht bij kinderen van 0-4 jaar in de gemeente Zeist. Binnen de sportimpuls is samengewerkt met sportaanbieders, zorgprofessionals, kinderdagverblijven en voorscholen. Er hebben scholingen plaatsgevonden aan de medewerkers van kinderdagverblijven, voorscholen en sportaanbieders op het gebied van voeding, bewegen en gezonde leefstijl. De pretest 2.0 versie van de interventie 'Een gezonde start' is getest tijdens het project en de resultaten hiervan hebben een bijdrage geleverd aan de doorontwikkeling van de interventie. Er is twee keer een cursus over voeding en bewegen aangeboden voor ouders er zijn zes nieuwe sportgroepen opgezet voor kinderen in de leeftijd 0-4 jaar. Ook zijn zes groepen opgezet voor de leeftijd 4-6 jaar. Aan het sportkennismakingsprogramma hebben in twee jaar tijd 435 kinderen in de leeftijdscategorie 0-4 jaar deelgenomen. Een deel van deze kinderen is structureel gaan sporten. Ondanks de vele inspanningen, is het niet gelukt om een goede ketenaanpak op te zetten voor kinderen met (risico op) overgewicht. De organisaties die zorg, sport, of opvangaanbod voor de doelgroep 0 – 4 jaar in Zeist aanbieden werken nu slechts gedeeltelijk, of nog helemaal niet samen. Afstemmen van de zorg voor kinderen met (dreigend) overgewicht met de diverse ketenpartners is in de praktijk heel lastig gebleken. Goede samenwerking tussen de ketenpartners is heel belangrijk als het gaat om projecten/trajecten waarbij de zorg voor (jonge)
kinderen met (dreigend) overgewicht centraal staan. Helaas heb je daarbij te maken met partijen die afhankelijk zijn van rijks-/gemeentelijke geldstromen en politieke beslissingen. De druk op de werknemers van deze organisaties is groot, verloop en verzuim zorgen er voor dat mensen uitvallen en dat er geen goede overdracht is van werkzaamheden. Tussen aanvraag van een sportimpuls en de uitvoer hiervan kan het beleid van organisaties veranderen en de aanbesteding van zorgtaken bij andere partijen terechtkomen. Binnen deze sportimpuls was hier in hoge mate sprake van. Ondanks dat de ketenaanpak niet van de grond is gekomen zoals gehoopt, is het overgewichtcijfer wel gedaald in de afgelopen twee jaar. In 2014 had 8% van de kinderen in de leeftijd 2-4 jaar in Zeist overgewicht en 1,4% obesitas. Volgens de metingen van de JGZ is het overgewicht percentage afgenomen met 2% naar 6% in 2016. Het percentage kinderen met obesitas is afgenomen naar 0,9% (bron: GGD Atlas regio Utrecht).

Verslagen


Eindverslag

Kinderen met (risico op) overgewicht en obesitas komen in gemeente Zeist in contact met verschillende zorg- en opvoedingsprofessionals. Echter hebben deze professionals op dit moment nog weinig contact met elkaar. Door nauwere samenwerking tussen jeugdgezondheidszorg,kinderopvang en peuterspeelzalen/voorscholen kan overgewicht bij jonge kinderen (0-4 jaar) voorkomen en teruggedrongen worden en het proces daartoe effectiever verlopen. Door deze sportimpuls wordt een ketenaanpak opgezet met professionals en sportaanbieders zodat we in staat zijn om de overgewichtsproblematiek onder jonge kinderen structureel aan te pakken. Het programma bestaat uit (op)voedingsondersteuning en kennismaking met laagdrempelig sportaanbod in de wijk. Naast het programma voor ouders en kinderen worden trainers van sportverenigingen en professionele opvoeders van VVE en KDV’s opgeleid zodat de kwaliteit van het beweeg- en voedingsaanbod wordt geborgd. Hiermee bereiken we dat: - Ouders van kinderen met (beginnend) overgewicht en obesitas geïnformeerd, doorverwezen en begeleid worden naar het programma van de sportaanbieders; - KDV's en VVE structureel sportief en gezond (op)voeden in het beleid opnemen en daar ook naar handelen; - Alle partners dezelfde boodschap over overgewicht en een gezonde leefstijl uitdragen. - Er meer wordt samengewerkt tussen kinderopvang, sportaanbieders en de JGZ.

Kinderen met (risico op) overgewicht en obesitas komen in gemeente Zeist in contact met verschillende zorg- en opvoedingsprofessionals. Echter hebben deze professionals op dit moment nog weinig contact met elkaar. Door nauwere samenwerking tussen jeugdgezondheidszorg,kinderopvang en peuterspeelzalen/voorscholen kan overgewicht bij jonge kinderen (0-4 jaar) voorkomen en teruggedrongen worden en het proces daartoe effectiever verlopen. Door deze sportimpuls wordt een ketenaanpak opgezet met professionals en sportaanbieders zodat we in staat zijn om de overgewichtsproblematiek onder jonge kinderen structureel aan te pakken. Het programma bestaat uit (op)voedingsondersteuning en kennismaking met laagdrempelig sportaanbod in de wijk. Naast het programma voor ouders en kinderen worden trainers van sportverenigingen en professionele opvoeders van VVE en KDV’s opgeleid zodat de kwaliteit van het beweeg- en voedingsaanbod wordt geborgd.
Hiermee bereiken we dat:
- Ouders van kinderen met (beginnend) overgewicht en obesitas geïnformeerd, doorverwezen en begeleid worden naar het programma van de sportaanbieders;
- KDV's en VVE structureel sportief en gezond (op)voeden in het beleid opnemen en daar ook naar handelen;
- Alle partners dezelfde boodschap over overgewicht en een gezonde leefstijl uitdragen.
- Er meer wordt samengewerkt tussen kinderopvang, sportaanbieders en de JGZ.

Samenvatting van de aanvraag

Kinderen met (risico op) overgewicht en obesitas komen in Zeist in contact met verschillende zorg- en opvoedingsprofessionals. Door nauwere samenwerking tussen Jeugdgezondheidszorg (JGZ), kinderopvang (KDV), peuterspeelzalen/voorscholen (VVE) en sport kan (beginnend) overgewicht bij jonge kinderen (0-4 jaar) voorkomen en teruggedrongen worden. Door met deze professionals en een aantal sportaanbieders een ketenaanpak op te zetten, gericht op een gezonde leefstijl, zijn we in staat om structureel de overgewichtsproblematiek onder jonge kinderen in (een aantal wijken van) Zeist aan te pakken. De aanpak bestaat uit het signaleren, verwijzen en begeleiden van kinderen en hun ouders naar een geïntegreerd programma waarin een actieve en gezonde leefstijl centraal staat. Dit beweeg- en (op)voedingsprogramma (hierna ‘het Programma’ genoemd), bestaat uit een laagdrempelig en wijkgericht sport- en beweegaanbod en (op)voedingsondersteuning voor kind en ouder. Het Programma maakt gebruik van de kennis uit de interventies ‘Een Gezonde Start’ (EGS) en ‘Beweegkriebels’ (BK), maar ook van de kinderfysiotherapie en de sportverenigingen die al met jonge kinderen werken. Om het Programma te verwezenlijken en te bestendigen, maar zeker ook om de kwaliteit van het beweeg- en voedingsaanbod te borgen, is het opleiden van de professionele opvoeders (VVE en KDV) en de trainers van de sportaanbieders met de interventie EGS essentieel. Hiermee bereiken we dat: 1) ouders van kinderen met (beginnend) overgewicht en obesitas geïnformeerd, doorverwezen en begeleid worden naar het Programma van de sportaanbieders; 2) KDV en VVE structureel sportief en gezond (op)voeden in het beleid opnemen en daar naar handelen; 3) alle partners dezelfde boodschap over overgewicht en een gezonde leefstijl uitdragen zoals de JGZ doet. 4) er (nog) meer wordt samengewerkt tussen kinderopvang, sportaanbieders en de JGZ.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003520
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A. van Veldhuijzen
Verantwoordelijke organisatie:
C.G.V. Mars