Mobiele menu

ZO! Zandvoort

Projectomschrijving

In Zandvoort zetten we in op het in beweging krijgen van de doelgroep jongeren uit lage inkomensgezinnen. Sportaanbieders, jongerenwerk, jeugdhulp en onderwijs werken samen binnen het project ZO! Zandvoort. Uit onderzoek blijkt dat Zandvoortse jongeren steeds sneller afhaken bij de sportvereniging. De jongeren geven aan wel gemotiveerd te zijn om te bewegen, maar het bestaande aanbod sluit niet altijd aan bij hun wensen. Voor deze jongeren organiseert ZO! Zandvoort freerunning, fitness, bootcamp, voetbal en strandactiviteiten onder de kapstok van de Buurtsportvereniging. Sportverenigingen en maatschappelijke organisaties ontwikkelen samen een vernieuwend aanbod en sluiten aan bij de veranderende behoefte van jongeren. Zij worden gemotiveerd om te bewegen via motivatiegesprekken en gamification. Verder worden jongeren en hun ouders uitgedaagd om actief te worden als begeleider / trainer. Na twee jaar is er in Zandvoort een structureel en aansprekend beweegaanbod voor én door jongeren.

Verslagen


Eindverslag

De impuls wordt ingezet om minimaal de helft van de jongeren te laten kennis maken met nieuwe sport en beweegvormen en inactieve jongeren aan het sporten te krijgen. Daarnaast willen we dat de actieve jeugd van gymnastiekvereniging OSS lid blijft van de club.

Het doel is om de volgende resultaten te bereiken:
- Er is een zestal nieuwe sportactiviteiten waar structureel een kwart van de doelgroep aan deelneemt. Het gaat dan om een totaal van 250 jongeren en rond de 15 deelnemers per activiteit.
- De jongeren in de wijk Zandvoort-Noord sporten / bewegen net zoveel als de jongeren in de andere delen van Zandvoort.
- Minimaal 20 jongeren en schoolverlaters zijn actief als sporttechnisch kader / vrijwilliger binnen ZO! Zandvoort.
- Bij de familie-activiteiten en voorlichtingen zijn minimaal 40 ouders aanwezig.
- Ten minste 10 ouders zijn actief bij het ondersteunen van de activiteiten van ZO! Zandvoort.

Om de hoofddoelstelling te bereiken zijn op diverse manieren sport- en beweegactiviteiten voor de doelgroep aangeboden. Daarbij is het gelukt om ruim 900 jongeren tussen de 10 en 16 jaar een keer te bereiken waarbij een deel van de doelgroep heeft kennisgemaakt met een activiteit op school waarvan een deel daarna ook naschools heeft kennis gemaakt met vervolg en/of ander aanbod.

Het is gelukt om 5 nieuwe activiteiten op te zetten door Sportservice en deze ook te borgen; Sporty Mondays (een voor 8-12 jaar) en een voor 13-16 jaar), Sporty Thursdays (8-12 jaar), sportinstuiven in vakanties en het Pannatoernooi met clinics en voorrondes.

Er zijn 2 externe activiteiten door sportaanbieders opgezet en 4 nieuwe initiatieven.

ZO! Zandvoort is een Buurtsportvereniging die zich richt op jongeren uit Zandvoort Noord. Voor jongeren uit Zandvoort Noord, waar de sportparticipatie laag is en de doelgroep weinig financiële middelen heeft is een gezamenlijk initiatief voor en door de jongeren een must. De focus ligt op buitenactiviteiten om kosten laag te houden. De overkoepelende interventie gericht op participatie & empowerment van de jongeren én ouders is de BuurtSportVereniging. Tot nu toe zijn er een paar mooie activiteiten gecreëerd en hele mooie samenwerkingen ontstaan waarbij een goede basis is gelegd om dit allemaal ook in de toekomst voort te laten bestaan. Er is door dit project (naast de geplande activiteiten binnen het project) een heel goed inzicht ontstaan in de kansen en mogelijkheden die er verder nog liggen waar diverse partners mee aan de slag zijn gegaan.

Samenvatting van de aanvraag

Gymnastiekvereniging O.S.S. brengt samen met meerdere sportaanbieders en welzijn/jongerenorganisaties niet actieve jongeren uit met name Zandvoort Noord in beweging. Met de jongeren en hun ouders wordt een vernieuwend en structureel sport- en beweegaanbod ontwikkeld, waarbij de buitenomgeving waaronder het strand wordt benut. In Zandvoort wonen 1270 jongeren tussen de 10 en 17 jaar. Er is een groot verschil in inkomen per buurt. In Zandvoort-Noord heerst de meeste armoede, naar schatting ontvangen 70 gezinnen in Zandvoort-Noord een bijstandsuitkering. Bijna de helft van de inwoners heeft een laag inkomen, terwijl dit in heel Zandvoort maar 37% is. Bijna de helft is niet werkzaam, 34% is al 4 jaar of langer werkloos. 17,3% van de Zandvoortse jeugd is te zwaar, ruim hoger dan het landelijke gemiddelde (12,5%). Onder jeugd tot 10 jaar is de sportdeelname nog hoog, 84% van hen is lid bij een sportvereniging. Vanaf 10 jaar neemt het aantal lidmaatschappen bij sportclubs in Zandvoort heel snel af. Tussen 10 en 17 jaar is er een daling van 30%. Uit onze behoeftepeiling onder 338 jongeren blijkt dat 89% van de inactieve jongeren interesse heeft om te sporten. De voorkeur: freerunning, fitness & bootcamp, beach activiteiten en voetbal. Belangrijk: gezelligheid en vergroten van conditie. Het sportaanbod in Zandvoort sluit niet aan op deze behoeften. De traditionele sportclubs richten zich met name op competitie. Vanuit jongerenwerk is er wel een jeugdhonk, maar zonder beweegactiviteiten. Jongeren van het Jeugdhonk willen met hun vrienden chillen in de buurt of op het strand. De jongeren van het jeugdhonk zijn bereid om te helpen bij bepaalde jeugdactiviteiten. Te weinig geld is een drempel om te sporten. Voor jongeren uit Zandvoort Noord, waar de sportparticipatie laag is en de doelgroep weinig financiële middelen heeft is een gezamenlijk initiatief voor en door de jongeren een must. Om aan te sluiten bij de behoefte van de inactieve jongeren wordt Freerunning als vernieuwend aanbod binnen gymnastiekvereniging O.S.S. gestart. Daarnaast wordt Panna/pleintjesvoetbal geïnitieerd in Zandvoort Noord en wordt het strand en de boulevard als beweegomgeving benut voor outdoor fitness, bootcamp en beach activiteiten. De focus ligt op buitenactiviteiten om kosten laag te houden. De overkoepelende interventie gericht op participatie & empowerment van de jongeren én ouders is de BuurtSportVereniging. Jongeren en ouders worden vanaf het begin nauw betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van de activiteiten. Door inzet van motivatiegesprekken en gebruik van een game (interventie Maki) wordt de motivatie om deel te nemen verhoogd. Pluspunt, CJG en Kenter jeugdhulp brengen het Jeugdsportfonds (onderdeel armoedebeleid gemeente) onder de aandacht van jongeren en hun ouders. Zo verlagen we de financiële drempels. In de nieuwe Zandvoortse sportnota (in ontwikkeling) is het benutten van sport binnen het sociaal domein een speerpunt. ZO! Zandvoort sluit hier goed bij aan.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524005334
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L. van Dee
Verantwoordelijke organisatie:
Gymnastiekvereniging OSS