Mobiele menu

Schooljudoka's strijden tegen de (beweeg)armoede in Oost-Groningen!

Projectomschrijving

De afgelopen 2 jaar hebben wij met heel veel plezier schooljudo projecten georganiseerd binnen de gemeenten Pekela en Winschoten. Deze regio staat bekend om hoge armoede en laaggeschoolde mensen. Ook in bewegen scoort deze regio niet hoog. Met ons project wilden wij bereiken dat ieder kind op de basisschool mee kon doen aan een sport die niet alleen fysiek goed voor ze is maar ook nog op sociaal vlak meerwaarde heeft. We hebben in totaal aan ongeveer 19 scholen de projecten gegeven. Waar wij heel trots op zijn is dat alle scholen erg enthousiast waren over ons project. We kregen te horen dat de leerkrachten verschil merkten in gedrag bij kinderen en dat de kinderen deze manier van bewegingsonderwijs heel leuk vonden. Meerdere scholen hebben aangegeven dat ze zo'n project graag terug zien in hun jaarlijkse planning. Daarnaast merken wij dat het ledenaantal binnen onze vereniging goed is gestegen. Na een project kwamen veel kinderen kijken bij de reguliere judotrainingen van Judo Instituut Noord en heel veel zijn nu lid geworden. Ouders mochten tijdens het project 1 keer kijken bij de les en ze werden uitgenodigd voor het toernooi. Ook van ouders kregen we heel veel positieve reacties. Er zijn zelfs een aantal ouders die nadat hun kind op judo is gegaan, zelf ook de stoute schoenen hebben aangetrokken of weer zijn begonnen met judo. Wij denken dat dit tweejarige project zeer goed is geslaagd en hopen hier in samenwerking met instanties zoals onderwijsstichtingen en gemeenten een vervolg aan te kunnen geven.

Verslagen


Eindverslag

Vanaf 1 november 2016 is Judo Instituut Noord gestart met het geven van schooljudoprojecten in de gemeente Pekela, Oldambt en Stadskanaal. Wij zijn dit project begonnen omdat blijkt dat de jeugd in deze gemeenten een achterstand heeft in sportparticipatie door o.a armoede in de regio. En juist in de basisschoolleeftijd is sport cruciaal voor de motorische en sociale ontwikkeling en legt het een basis voor een leven lang sporten. De scholen, de gemeenten en de hulpinstanties zoals jeugd en gezin en de ggd reageerden meteen zeer positief op het plan om Schooljudo te gaan geven in de bovenstaande gemeenten. Ook kwam er uit onderzoek naar voren dat er behoefte was aan een sport die toegankelijk was voor alle kinderen in deze gemeenten. De gemeente Pekela, Oldambt en Stadskanaal hebben relatief veel lage inkomensbuurten.
De uitvoering en het bereik van dit project is laagdrempelig en relatief eenvoudig te realiseren. De uitvoering vindt plaats op school en tijdens schooluren. Een JBN erkende docent waarborgt de didactische en pedagogische aspecten van het project. De echte judomat, het dragen van een echt judopak en het afsluitende toernooi met voor ieder kind een prijs zorgt er voor dat de kinderen, de leerkrachten en de ouders terugkijken op een prachtig en nuttig project. Judo Instituut Noord stimuleert hierna ook een doorstromingstraject door de kinderen 5 naschoolse lessen aan te bieden, waardoor een vloeiende overgang richting lidmaatschap wordt gecreëerd.
Het uiteindelijke doel " strijden tegen beweegarmoede in Oost Groningen" streven we na door de kinderen duidelijk te maken tijdens de lessen en het toernooi dat bewegen leuk en goed voor je is en dat iedereen hier aan mee kan doen. In de (judo)sport hoeft geen één kind uitgesloten te worden om financiële redenen. Judo Instituut Noord biedt lessen aan in alle leeftijd en niveaus en ook kan er een beroep worden gedaan op het Jeugdsportfonds.
"Schooljudoka's strijden tegen de beweegarmoede in Oost Groningen" is tot nu toe zeer positief ontvangen door alle participanten en maakt gezond sporten en beweeggedrag aansprekend, toegankelijk en mogelijk voor ieder kind.

Samenvatting van de aanvraag

Oost- Groningen behoort helaas tot het allerarmste gebied van Nederland. De daarmee in de literatuur beschreven samenhang met een lagere structurele sportdeelname wordt hier bevestigd. In de gemeente Oldambt blijkt het percentage kinderen tussen de 4 en 12 jaar met een lidmaatschap bij een sportbondsvereniging bijna 10% lager te liggen dan het landelijke gemiddelde. (Buurt)onderzoek toont de behoefte aan (hulp bij het kiezen en vinden van) een sport die toegankelijk is voor heel Oost-Groningen; passend bij de lage sociaal economische status, uit te oefenen in de wijkgymzaal en vanaf de jonge jeugd. Scholen vragen om kwalitatief goed beweegonderwijs. Ze missen de voordelen van bewegen op de individuele schoolprestaties en het sociale klimaat in de klas. Sport en bewegen is leuk, het brengt (ont)spanning, ontmoeting, competitie en ontlading met zich mee, mits van voldoende kwaliteit! Een 'sportkoppeling' aan het basisonderwijs maakt het bereik van de doelgroep 4-12 jaar binnen 2 jaar 100%. Judo is een relatief goedkope sport, het sluit aan bij iedere leeftijd en heeft naast motorische en sociale waarden, grote opvoedkundige en psychische voordelen. Stoeien hoort bij de natuurlijke, motorische exploratiedrang van kinderen en sluit daarmee goed aan op de belevingswereld. Judo past naadloos binnen de sportvisie van de buurgemeenten. 'Weerbaarheid' wordt als een belangrijk thema gezien en er wordt geïnvesteerd in gezonde, levensvatbare verenigingen met een actief ledenwervingsbeleid, zoals Stichting Judo Instituut Noord. JOS projecten hebben hun sporen landelijk verdiend en ook hier in de buurt door pilotlessen van deze judoschool,(positief) achtergelaten. Het is laagdrempelig en eenvoudig in de uitvoer omdat het aansluit op de schooluren en op de school wordt georganiseerd met materialen van de judovereniging. De JBN gecertificeerde docent waarborgt de veiligheid op de mat en de didactische en pedagogische aspecten. De echte judomat, het dragen van een judopak en de afsluitende 6e les; het toernooi in de echte dojo, maken de totaalbeleving compleet. Ouders (de 'belispartner') zien het enthousiasme en de prestaties van hun kinderen en kennen nu de weg. De combinatiefunctionaris vertegenwoordigt met zijn Sportteam ter plekke het 'armoede en sportpact' wat er binnen de gemeenten is gesloten in samenwerking met het provinciale Huis voor de Sport. Naast het voordelige judo- doorstroomtraject is dit er ook voor de andere sportverenigingen in Pekela en Oldambt. De sportkeuzewijzer is opgenomen in het JOS-werkboekje waardoor de persoonlijke voorkeurssport van ieder kind reeds is bepaald. Op basis van deze uitkomsten hebben de buurtsportcoaches tijdens de afsluitingen een persoonlijk lesaanbod van de sportclub in de buurt voor ieder kind. Door de samenwerking met het Jeugdsportfonds wordt geen enkel kind uitgesloten en kan het voetbal, tennis of judotenue meteen worden geregeld. Schooljudoka's strijden tegen de (beweeg)armoede in heel Oost-Groningen!

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524005312
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Meijer-Eiten
Verantwoordelijke organisatie:
Judo Instituut Noord