Mobiele menu

On the move in West

Projectomschrijving

Aan het project 'on the move in west' in Enschede hebben 210 deelnemers deelgenomen. Daarnaast zijn er ruim 250 jongeren geweest op de grote open dag. De kracht van de beweegactiviteiten was dat het vernieuwend was voor de buurt en de deelnemers door ervaren instructeurs en docenten zijn begeleid.
Door het project is nieuw beweeg aanbod voor jongeren gecreëerd. Daarnaast staan bestaande vernieuwende beweegactiviteiten voor jongeren weer duidelijker op de kaart. Van het totaal aantal deelnemers aan het project is ongeveer 1/3  van de deelnemers doorgestroomd naar nieuwe en/of bestaande sport en/of beweegactiviteiten.  Doordat we ook met speciaal onderwijs scholen hebben samengewerkt waar kinderen uit een grotere regio komen verwachten we ook dat een aantal van deze jongeren in hun eigen buurt zijn gaan sporten. Kortom, het project is een succesvol project geweest!

Verslagen


Eindverslag

Aan het project “on the move in west” in Enschede hebben 210 deelnemers deelgenomen. Daarnaast zijn er ruim
250 jongeren geweest op de grote open dag. De kracht van de beweegactiviteiten was dat het vernieuwend was
voor de buurt en de deelnemers door ervaren instructeurs en docenten zijn begeleid.
Door het project is nieuw beweeg aanbod voor jongeren gecreëerd. Daarnaast staan bestaande vernieuwende
beweegactiviteiten voor jongeren weer duidelijker op de kaart.
Van het totaal aantal deelnemers aan het project is ongeveer 1/3 van de deelnemers doorgestroomd naar nieuwe
en/of bestaande sport en/of beweegactiviteiten. Doordat we ook met speciaal onderwijs scholen hebben
samengewerkt waar kinderen uit een grotere regio komen verwachten we ook dat een aantal van deze jongeren in
hun eigen buurt zijn gaan sporten ,kortom het project is een succesvol project geweest!

Samenvatting van de aanvraag

On the move in West is gericht op het verhogen van de sportdeelname van jongeren tussen 12-21 jaar uit lage inkomensbuurten in Enschede West. In het implementatieplan staat m.b.t. de borging; duurzaamheid door eigenaarschap en een krachtige samenwerking tussen stakeholders en jongeren uit de wijk. Enerzijds door de jongeren en de stakeholders invloed uit te laten oefenen op de interventie. Anderzijds door de stakeholders en een groep jongeren verantwoordelijk te maken voor de borging van het project. In het armoedebeleid van de Gemeente staat dat alle jongeren moeten kunnen sporten. Bijvoorbeeld met behulp van de Stichting Leergeld en noodfondsen. Het traject zal hier bij aansluiten. Enschede West is een oude en grote wijk met de laagste inkomens van Enschede en er is maar 1 sportvereniging, de Budovereniging Schuttersveld. Sportimpuls is in deze wijk dus zeer welkom! Het vergroten van het sportaanbod en meer variatie in het aanbod zal een samenspel zijn tussen de Budovereniging en de jongeren. Er zal goed geluisterd worden wat de jongeren willen en daarnaast gekeken wat te realiseren is. Afhankelijk daarvan worden nieuwe sportmaterialen aangeschaft en trainers geschoold. Uit een recent onderzoekje onder de jongeren, is de behoefte gesignaleerd om meer te willen sporten en ze vinden het aanbod in de wijk te weinig en saai. Ook zijn sporten genoemd waar ze in geïnteresseerd zijn. De activiteiten zullen zoveel mogelijk plaats vinden bij de Budovereniging. Er kan ook gesport worden in een grote gymzaal in de wijk en in de natuur aan de rand van de wijk(Het Rutbeek). De borging na de sportimpuls ligt bij de op te richten Buurtsportvereniging (Budovereniging als hoofdlocatie meer een breder sportaanbod en evt. de gymzaal voor de sporten die niet bij de Budo kunnen). Er zullen permanente stageplekken zijn voor stagiaires van Sport en Bewegen van het ROC. Een actieve groep jongeren kunnen mede- verantwoordelijk zijn voor het sportaanbod en het organiseren in de wijk.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003351
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
T. Hof
Verantwoordelijke organisatie:
Budo Vereniging Schuttersveld