Mobiele menu

In drie stappen naar structureel bewegen op water in. ZW Friesland

Projectomschrijving

In 2 jaar tijd hebben bijna 5000 kinderen meegedaan aan de in- en outdoor watersportdagen van Bewegen Op Water. Door kinderen spelenderwijs kennis te laten maken met vele leuke takken van watersport is hun interesse gewekt. Scholen zijn erg enthousiast over integratie van watersport in hun gymprogramma's.
Door BOW als centraal platform, heeft de watersport in  het waterrijke Súdwest-Fryslân  een duidelijke impuls heeft gekregen onder de lagere schooljeugd. Het project had een verbindend effect door de bundeling van krachten van diverse partijen.  Er zijn veel meer kinderen bereikt dan begroot. Het  enthousiaste projectteam  heeft gezorgd voor een goede borging bij verenigingen die ons weten te vinden. Het gebruik van de zeilsimulator tijdens open dagen en beurzen zorgde  voor aandacht en aanwas.  Door het  project 'Fryske Sport yn dyn Klasse' kon er ook door scholen buiten de gemeente op het project worden ingetekend. Een belangrijke stap ook in het kader van de borging naar de toekomst. Het aansluiten van nieuwe partijen bij de kerngroep van samenwerkingspartners heeft tot een sneeuwbaleffect geleid. Op deze manier is de doelstelling om zoveel mogelijk kinderen te laten kennis maken met het vernieuwde watersportaanbod versterkt.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Een deel van de jeugd in waterrijk Fryslân sport niet of weinig omdat het huidige sportaanbod niet altijd aansluit bij hun intrinsieke sportmotivatie. De beweegnorm wordt dan niet behaald met bekende risico's. Friezen zijn buitenmensen en wonen tussen water. Toch weet de Friese jeugd de weg naar watersport onvoldoende te vinden. Er sprake van ‘koudwatervrees´. Ouders in lage inkomensbuurten zien watersport als onbereikbaar. De aanbieders en regelingen maken het bereikbaar, maar dit is onbekend. Er is meer capaciteit dan benut in Fryslân. Watersporten kan recreatief, competitief, voor kracht, conditie of adrenaline. Bewegen in natuur, nodigt uit tot een gezonde lifestyle. Jonge watersporters leren samenwerken, omgaan met materiaal, veiligheid, vooruitkijken en plannen. Er heerst een sociale en respectvolle cultuur. Met verschillende takken en disciplines is er voor iedereen een manier voor bewegen op water die past. De gekozen doelgroep is nog zeer vatbaar om dit te ontdekken, op latere leeftijd neemt dit af. NOC*NSF proeftuin Lisso bewees dat je moeite moet doen om watersport in het sportreferentiekader te krijgen. ze ontwikkelde hiervoor een beproefde interventie. We willen de methode naar waterrijk Fryslân halen. Stap 1, Een watersportgymles voor groepen 7/8 en een zwemles met watersportmaterialen in het zwembad. Watersport komt standaard in het gymprogramma en we voorkomen dat kinderen stoppen met bewegen na de laatste zwemles. Eerste watersportmeters buiten worden gemaakt tijdens de school watersportdag. In Stap 2 gaan deelnemers in 3x2 uur nadere kennismaken met windsurfen, zeilen en avontuurlijke GPS vaartochten met kajaks en Stand Up Paddle boards. Stap 3 activeert het hele gezin met een gezin watersportdag. Ook ouders verliezen hun ‘koudwatervrees´. Er kan daarna bewust gekozen worden voor een sport waar deelnemers in de eerste instantie niet aan denken, maar die precies bij ze past! De stichting Bewegen op Water Fryslân. gaat het programma borgen

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003349
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
A.M. Nagelhout
Verantwoordelijke organisatie:
Koninklijke Watersportvereniging Sneek