Mobiele menu

Futsal, samen in topvorm

Projectomschrijving

Het Venlose stadsdeel Blerick heeft helaas regelmatig op negatieve wijze het landelijk nieuws gehaald. Uit onderzoek blijkt dat er regelmatig overlast door jongeren ervaren wordt. Gelukkig bestaan en ontstaan er vanuit dit stadsdeel veel initiatieven door bewoners en organisaties om samen de leefbaarheid in dit stadsdeel te verhogen. VVV-Venlo zet samen met o.a. Gemeente Venlo, ZVV Inter'80, JOGG Venlo en Samen zijn we Venlo futsal in om jongeren te ontwikkelen en een passend sportaanbod in Blerick structureel te organiseren. Rondom deze futsalactiviteiten faciliteren, inspireren en begeleiden we de deelnemers zich te ontwikkelen en hun eigen kansen te pakken. Dit doen we via de methode Futsal Chabbab en methode VVV-Venlo. De kern van de methodiek is een traject van 12 weken met futsaltrainingen en kleedkamergesprekken. Doel is om jongeren fysiek en mentaal in topvorm te krijgen.

Producten

Titel: Handboek Futsal
Auteur: VVV Foundation

Verslagen


Eindverslag

Het project Futsal, samen in topvorm is gestart in een belangrijke aandachtswijk van Venlo. Na een stroeve start zijn steeds meer jongeren uit de wijk deel gaan nemen én is het project uitgebreid naar nog een aantal andere aandachtswijken. Tegen het einde van de projectlooptijd werden wekelijks meer dan 100 jongeren begeleid op het gebied van voetbaltraining, gedrag en zelfvertrouwen. Het project draagt positief bij aan het gedrag van de deelnemers. Jongeren zijn respectvoller geworden, rustiger, hebben geleerd om beter te luisteren of beter tegen hun verlies te kunnen. Daarnaast levert het project een grote bijdrage in het vinden en binden van jongeren in aandachtswijken, hetgeen een belangrijke reden is voor het grote draagvlak voor het project vanuit het welzijnswerk en de Gemeente Venlo. Een van de doelstellingen, namelijk het realiseren van structureel aanbod op het gebied van Futsal voor deze doelgroep is weliswaar nog niet gerealiseerd, maar het fundament hiervoor is gelegd en er is inmiddels zekerheid dat hier (minimaal) de komende twee jaar op kan worden voortgebouwd.

Het Venlose stadsdeel Blerick heeft helaas regelmatig op negatieve wijze het landelijke nieuws gehaald. Uit onderzoek blijkt dat er regelmatig overlast door jongeren ervaren wordt. Jongeren geven zelf aan dat er weinig te doen is in Blerick; straatvoetbal en zaalvoetbal zijn sportvormen die hun aantrekkelijk lijkt. In Blerick wonen relatief veel huishoudens met een laag inkomen.

Om jongeren tussen de 10-19 jaar in Blerick structureel in beweging en steviger in hun schoenen te krijgen is naast het aanbieden van alleen sport ook aandacht voor zowel de fysieke en mentale gezondheid van de deelnemers als het functioneren in ene team/organisatie/wijk van belang. De bewezen methode Futsal Chabbab combineert dit alles.

VIA VVV, de maatschappelijke stichting van VVV-Venlo, gaat samen met haar partners de methode Futsal Chabbab inzetten om jongeren in Blerick structureel in beweging te krijgen.

Deelnemende volgen een traject van 10 futsaltrainingen met kleedkamergesprekken in sporthal Egerbos. Zowel tijdens de futsaltraining als in de kleedkamergesprekken worden thema's besproken die leven bij de deelnemende jongeren; gezonde leefstijl, groepsdruk, omgaan met sociale media, omgaan met winst en verlies, omgaan met frustratie, omgaan met je buren en functioneren bij een sportorganisatie.

Na afloop van dit traject kunnen deelnemers aansluiten bij het wekelijks futsalaanbod. Om jongeren die hulp nodig hebben op school is er de mogeijkheid m huiswerkbegeleiding te krijgen in het Covebo Stadion - de Koel -.

De Futsaltrainer is een spin in het web om de voortgang over het wel en wee van de deelnemers te delen met de betrokken partijen zoals mentoren, buurtondersteuners en/of straatcoaches. De meerwaarde voor de samenwerkende partijen zit hem hierin dat de communicatielijnen kort worden.

Tenslotte neemt VIA VVV initiatieven om te komen tot een reguliere futsalaanbieder (die ontbreekt nu in Blerick en omstreken); ZVV Inter'80, JOGG Venlo (valt formeel onder gemeente Venlo), sportpedagoog Venlo, Samen zijn we Venlo, Jeugd- en Cultuurfonds Venlo, Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken, stichting Wel.kom, VVV-Venlo.

De integrale activiteiten en samenwerking passen uitermate binnen het samenhangende armoede-, gezondheid-, en sportbeleid van de gemeente Venlo; alle facetten worden aangepakt om de drempel te verlagen voor jongeren om structureel te sporten en zich op een positieve manier te ontwikkelen in topvorm.

Samenvatting van de aanvraag

Het Venlose stadsdeel Blerick heeft helaas regelmatig op negatieve wijze het landelijke nieuws gehaald. Uit onderzoek blijkt dat er regelmatig overlast door jongeren ervaren wordt. Jongeren geven zelf aan dat er weinig te doen is in Blerick; staatvoetbal en zaalvoetbal zijn sportvormen die hun aantrekkelijk lijkt. In Blerick wonen relatief veel huishoudens met een laag inkomen. Om jongeren tussen de 10-19 jaar in Blerick structureel in beweging en steviger in hun schoenen te krijgen is naast het aanbieden van alleen sport ook aandacht voor zowel de fysieke en mentale gezondheid van de deelnemers persoon als het functioneren in een team/organisatie/wijk van belang. De bewezen methode Futsal Chabbab combineert dit alles. VIA VVV, de maatschappelijke stichting van VVV-Venlo, gaat samen met haar partners de methode Futsal Chabbab inzetten om jongeren in Blerick structureel in beweging krijgen. Deelnemende jongeren volgen een traject van 10 futsaltrainingen met kleedkamergesprekken in sporthal Egerbos. Zowel tijdens de futsaltraining als in de kleedkamergesprekken worden thema's besproken die leven bij de deelnemende jongeren; gezonde leefstijl, groepsdruk, omgaan met sociale media, omgaan met winst en verlies, omgaan met frustratie, omgaan met je buren, functioneren bij een sportorganisatie. Dit vormt een basis voor de deelnemer om gezonde keuze's te maken. Na afloop van dit traject kunnen deelnemers aansluiten bij het wekelijkse futsalaanbod. Om jongeren die hulp nodig hebben op school is er de mogelijkheid om huiswerkbegeleiding te krijgen in het Seacon Stadion - de Koel -. De futsaltrainer is een spin in het web om de voortgang over het wel en wee van deelnemers te delen met betrokken partijen zoals mentoren, buurtondersteuners en/of straatcoaches. De meerwaarde voor de samenwerkende partijen zit hem hierin dat de communicatielijnen kort worden. Tenslotte neemt VIA VVV initiatieven om te komen tot een reguliere futsalaanbieder (die ontbreekt nu in Blerick en omstreken); een noodzakelijke voorwaarde om ook na 2 jaar structureel futsalaanbod en deelname te behouden. De samenwerkingspartners vormen een team van sportorganisaties, onderwijsinstellingen en buurtorganisaties. De partners zijn: ZVV Inter'80, JOGG Venlo (valt formeel onder gemeente Venlo), sportpedagoog Venlo, Samen zijn we Venlo, Jeugd- en cultuurfonds Venlo, Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken, Stichting Wel.kom, VVV-Venlo De integrale activiteiten en samenwerking passen uitermate binnen het samenhangende armoede-, gezondheid- en sportbeleid van de gemeente Venlo; alle facetten worden aangepakt om de drempel te verlagen voor jongeren om structureel te sporten en zich op een positieve manier te ontwikkelen in topvorm.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524007343
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L. Wagemans
Verantwoordelijke organisatie:
VIA VVV