Projectomschrijving

Hardloopblessure komen veel voor. We weten echter niet hoe we deze blessures kunnen voorkomen. Daarom hebben wij onderzocht of een online blessurepreventieprogramma het aantal blessures bij hardlopers kon verminderen. De INSPIRE-trial (INtervention Study on Prevention of Injuries in Runners at Erasmus MC) deed onderzoek bij zowel beginnende als gevorderde hardlopers die zich registreerden voor een Like2Run-hardloopevenement (5 kilometer tot de marathon).

Na het invullen van de eerste vragenlijst werden hardlopers willekeurig toegewezen aan de interventie- of controlegroep. De deelnemers in de interventiegroep kregen toegang tot een online blessurepreventieprogramma. Er werden in totaal 2378 lopers geïncludeerd in de studie. 1196 lopers kregen toegang tot het online preventie programma met daarin adviezen over blessure preventie bij hardlopen.

Na 4-5 maanden rapporteerde 37,1% van de lopers in totaal 1483 nieuwe blessures. De blessure-incidentie in de interventiegroep was 37,5% en in de controlegroep 36,7%. Er was geen significant verschil aanwezig in blessure-incidentie tussen de interventie- en controlegroep. In beide groepen was de knie de meest geblesseerde locatie, gevolgd door de kuit en voet. Subgroepanalyses lieten geen verschillen zien tussen de groepen in blessurelocaties. Een eerdere blessure was een sterke voorspeller voor het oplopen van een nieuwe blessure. We moeten hieruit concluderen dat het online preventieprogramma het aantal blessures bij hardlopers niet verminderd.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website