Projectomschrijving

Hamstringblessures vormen zowel in het professionele als in het amateurvoetbal een groot probleem. Het is ondanks effectieve preventieve maatregelen als de Nordic Hamstring Exercise de meest voorkomende spierblessure bij voetballers met tevens langdurig sportverzuim. Dit project onderzocht het preventieve effect van een nieuwe interventie op het ontstaan van hamstringblessures bij voetballers: het Bounding Exercise Programma (BEP).

Het programma bestond uit sportspecifieke oefenvormen die eenvoudig in de warming-up konden worden opgenomen. 32 eerste elftallen op 1e klasse niveau, verspreid over vier districten, namen deel aan het onderzoek. Deze teams werden als clusters willekeurig ingedeeld in de oefengroep of de controlegroep. Het programma dat de oefengroep uitvoerde bestond uit een opbouwprogramma van 12 weken en een onderhoudsprogramma wat gedurende de gehele voetbalcompetitie (2016-2017) in de warming-up werd uitgevoerd.

Alle spelers vulden bij aanvang van het project een vragenlijst in om inzicht te krijgen in individuele kenmerken. Daarnaast registreerden alle spelers wekelijks of ze een hamstringblessure of andere blessure hadden. Tevens hielden ze wedstrijd- en trainingsminuten bij. De spelers in de oefengroep noteerden daarnaast hoeveel ze van het voorgeschreven oefenprogramma uitgevoerd hadden. Om de medewerking van de spelers en technische en medische staf van de verenigingen te optimaliseren zijn tijdens de looptijd van dit project informatie-, instructie- en tussentijdse bijeenkomsten georganiseerd op de nieuwe campus van de KNVB te Zeist en bij verenigingen in hun clubhuizen.

Aan het einde van voetbalcompetitie 2016-2017 werd de effectiviteit van het programma bepaald. Het Bounding Exercise Programma bleek in de huidige vorm niet effectief in het reduceren van hamstringblessures bij mannelijke volwassen amateurvoetballers. Ook was de navolging van deze sportspecifieke oefenvormen lager dan beoogd. De Nordic Hamstring Exercise is op dit moment de enige oefening met een bewezen preventief effect en wordt dan ook geadviseerd om uit te voeren ter preventie van hamstringblessures.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website