Mobiele menu

Bewegen met Parkinson: de Park-in-Shape studie

Projectomschrijving

In de Park-in-Shape studie werd onderzocht of het volgen van een beweegprogramma van 6 maanden bij mensen met de ziekte van Parkinson leidt tot een verbetering van de symptomen van de ziekte. Hierbij werd gebruikt gemaakt van innovatieve technieken om het bewegen aantrekkelijk te maken. Deelnemers worden hiermee niet alleen gestimuleerd om te gaan bewegen, maar ook om te blijven bewegen en om tijdens het bewegen zich maximaal in te zetten om hun prestaties te verbeteren. De beweegprogramma’s werden thuis uitgevoerd door de deelnemers; deze werden op afstand begeleid door een coach. Mensen werden via loting verdeeld over 2 groepen: conditietraining op een hometrainer; of rek-, strek- en ontspanningsoefeningen. De conditiegroep had na 6 maanden een betere conditie en toonde minder achteruitgang in Parkinson symptomen dan de stretchgroep.

Op 30 oktober 2020 promoveerde Nicolien van der Kolk Cum Laude op haar proefschrift “Towards a prescription for exercise in persons with Parkinson’s disease”. De Park-in-Shape studie laat onder andere zien dat hoog intensieve aerobe inspanning bij mensen met de ziekte van Parkinson leidt tot stabilisatie van de Parkinson symptomen en een verbetering van de conditie.
Lees haar proefschrift via deze link.

Producten

Titel: Parkinson’s and cycling: giving more freedom?
Auteur: Bas Bloem
Titel: Remotely supervised home-based aerobic exercise for Parkinson patients
Auteur: NM van der Kolk, NM de Vries, B.Post, B.R. Bloem
Titel: The Most Promising Non-Pharmacological Therapies for Parkinson Disease
Auteur: Bas Bloem
Titel: A remotely supervised home-based aerobic exercise programme is feasible for patients with Parkinson’s disease: results of a small randomised feasibility trial
Auteur: van der Kolk, Nicolien M, de Vries, Nienke M, Penko, Amanda L, van der Vlugt, Maureen, Mulder, Anton A, Post, Bart, Alberts, Jay L, Bloem, Bastiaan R
Magazine: Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry
Titel: Design of the Park-in-Shape study: a phase II double blind randomized controlled trial evaluating the effects of exercise on motor and non-motor symptoms in Parkinson's disease
Auteur: - Nicolien M. van der Kolk, dept. Neurology, Radboudumc Nijmegen - Sebastiaan Overeem, dept. Neurology, Radboudumc Nijmgegen - Nienke M. de Vries, dept. Neurology, Radboudumc Nijmegen - Roy PC. Kessels, dept. of medical psychology, Radboudumc Nijmegen - Rogier Donders, dept. of health evidence, Radboudumc Nijmegen - Marc Brouwer, dept. of cardiology, Radboudumc Nijmegen - Daniela Berg, dept. of neurodegeneration, Hertie institute for clinical brain research, Tubingen, Germany - Bart Post, dept.
Magazine: BMC Neurology

Verslagen


Eindverslag

In de Park-in-Shape studie werd onderzocht of het volgen van een bewegingsprogramma van 6 maanden bij mensen met de ziekte van Parkinson leidt tot een verbetering van de symptomen van de ziekte. Hierbij werd gebruikt gemaakt van innovatieve technieken om het bewegen aantrekkelijk te maken. Deelnemers worden hiermee niet alleen gestimuleerd om te gaan bewegen, maar ook om te blijven bewegen en om tijdens het bewegen zich maximaal in te zetten om hun prestaties te verbeteren. De beweegprogramma’s werden bij de deelnemers thuis uitgevoerd en op afstand begeleid door een coach.

Sporten is gezond. Dat geldt voor iedereen, maar voor mensen met de ziekte van Parkinson lijkt dit extra belangrijk. Verschillende studies beschrijven namelijk een positief effect van sporten op de ervaren klachten zoals balansproblemen en loopsnelheid. Daarnaast laat dierexperimenteel onderzoek zien dat regelmatig sporten niet alleen symptoomverlichting geeft, maar dat er ook veranderingen in de hersenen plaatsvinden. Veranderingen die wellicht het ziekteproces en beloop van de ziekte van Parkinson zouden kunnen beïnvloeden.De Park-in-Shape studie onderzoekt het effect van twee beweegprogramma's op de symptomen van de ziekte van Parkinson. Deelnemers voeren het beweegprogramma gedurende 6 maanden in de thuissituatie uit en worden hierbij ondersteund door een coach en app voor de iPad zodat ze gemotiveerd worden om te (blijven) sporten.

Kenmerken

Projectnummer:
525001008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. B.R. Bloem
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc