Mobiele menu

Coördinatie Sportinnovatornetwerk FAS

Projectomschrijving

Het primaire doel van het Fieldlab Aangepast Sporten, onderdeel van Libra Revalidatie & Audiologie, is het (meer) doen bewegen van mensen met fysieke beperkingen. Hiertoe is de samenwerking met interne en externe partijen van enorm belang en derhalve ook netwerkvorming.  Het FAS heeft, in het kader van het Sportinnovator programma, activiteiten uitgevoerd in de vorm van (netwerk)bijeenkomsten, klankbord- en inspiratiesessies, presentaties, workshops, instructiebijeenkomsten en het gezamenlijk uitvoeren van projecten.  Deze activiteiten hebben geresulteerd in richtlijnen voor themagericht werken (binnen Libra), een vertrekpunt voor gezamenlijke ambities met kennisinstellingen (Fontys en Hogeschool Zuyd), een samenwerkingsovereenkomst tussen Libra (FAS) en TU/e Industrial Design, een website www.fitbox2go.nl, een artikel: https://issuu.com/arkosportsmedia/docs/nano4sports_2020?fr=sNzJhZDUzNjY… en projectaanvragen op basis van intensivering en uitbreiding van het netwerk met kennisinstellingen en het bedrijfsleven (Sportinnovator subsidietraject voor bedrijven, Digipro M4 en Digipro M5).
Daarnaast zijn als spin-off van samenwerking en netwerkvorming twee nieuwe bedrijven opgericht die de ontwikkelde producten op de markt brengen (Fibox2Go BV en PROllator BV).

Verslagen


Eindverslag

Het primaire doel van het Fieldlab Aangepast Sporten, onderdeel van Libra Revalidatie & Audiologie, is het (meer) doen bewegen van mensen met fysieke beperkingen. Hiertoe is de samenwerking met interne en externe partijen van enorm belang en derhalve ook netwerkvorming. Het FAS heeft, in het kader van het Sportinnovator programma, activiteiten uitgevoerd in de vorm van (netwerk)bijeenkomsten, klankbord- en inspiratiesessies, presentaties, workshops, instructiebijeenkomsten en het gezamenlijk uitvoeren van projecten. Deze activiteiten hebben geresulteerd in richtlijnen voor themagericht werken (binnen Libra), een vertrekpunt voor gezamenlijke ambities met kennisinstellingen (Fontys en Hogeschool Zuyd), een samenwerkingsovereenkomst tussen Libra (FAS) en TU/e Industrial Design, een website www.fitbox2go.nl, een artikel: https://issuu.com/arkosportsmedia/docs/nano4sports_2020?fr=sNzJhZDUzNjY… en projectaanvragen op basis van intensivering en uitbreiding van het netwerk met kennisinstellingen en het bedrijfsleven (Sportinnovator subsidietraject voor bedrijven, Digipro M4 en Digipro M5).
Daarnaast zijn als spin-off van samenwerking en netwerkvorming twee nieuwe bedrijven opgericht die de ontwikkelde producten op de markt brengen (Fibox2Go BV en PROllator BV).

Samenvatting van de aanvraag

Het Ir. Otten Fieldlab Aangepast Sporten (FAS), onderdeel van Libra Revalidatie & Audiologie , is een centrum voor innovatie en onderzoek op het gebied van het stimuleren van een actieve leefstijl voor mensen met een lichamelijke beperking. Het FAS is opgenomen in het landelijke Sportinnovator ecosysteem en heeft de beschikking over een groot netwerk met bedrijven, overheden, sport gerelateerde instanties en kennisinstellingen. Het FAS beschouwt het als haar missie om kinderen en volwassenen met een lichamelijke beperking te stimuleren tot een duurzame actieve leefstijl. Het FAS werkt aan de realisatie van haar missie door samen met haar partners producten en diensten te onderzoeken, ontwikkelen en realiseren die ervoor zorgen dat mensen met een lichamelijke beperking blijvend (meer) bewegen. Nederland kent circa 1,6 miljoen mensen met een matige of ernstige lichamelijke beperking in de leeftijd 12 tot en met 79 jaar die veelal een startpunt hebben in de zorgsector. Deze zorgsector verandert met rasse schreden, mede beïnvloed door technologische ontwikkelingen. Er is sprake van meer thuiszorg, e-health, zorg-op-afstand, robotica en domitica. Evenals in andere sectoren wordt in de zorg steeds meer data verzameld door de inzet van sensoren en internet. In het algemeen, maar vooral in de zorgsector, wordt men tevens geconfronteerd met bewegingsarmoede met tot gevolg gezondheidscomplicaties en vermindering van kwaliteit van leven. Een van de vragen is hoe mensen met een lichamelijke beperking in en vanuit de thuissituatie tot meer (blijvend) bewegen gestimuleerd kunnen worden en zelfs gemotiveerd kunnen worden tot het beoefenen van sport. Aangenomen wordt dat de inzet van sensoren, elektronische dataverzameling en -analyse, én gaming belangrijke factoren zullen vormen in het oplossingstraject. Deze visie fungeert als grondslag voor het FAS om haar doelstelling te bereiken.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
538001613
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J.P.M. Verberkt
Verantwoordelijke organisatie:
Libra Revalidatie & Audiologie