Mobiele menu

AISS Sportinnovator Centrum "High performance, vital people"

Projectomschrijving

AISS is een samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), het VU medisch centrum (VUmc), de Universiteit van Amsterdam (UvA), het Academisch Medisch Centrum (AMC) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Sportartsengroep en CTO Amsterdam. Deze samenwerkingen biedt unieke mogelijkheden om de meerwaarde van sport, bewegen en gezondheid in al haar facetten te onderzoeken.  AISS beschikt over twaalf Amsterdamse (sport) field labs die zijn ingericht voor onderzoek onder verschillende sporten. Zij bieden een inspirerende omgeving en state-of-the-art test- en meetfaciliteiten voor sporters en coaches, voor innovatief sportonderzoek en voor het uittesten van nieuwe producten en diensten.  AISS draagt actief bij aan de maatschappelijke en economische impact van de resultaten via opleidingen, nascholingen, lezingen, congressen, het stimuleren van ondernemerschap en het opstarten en ondersteunen van start-ups.

Verslagen


Eindverslag

Sinds 2014 is het AISS het Amsterdamse netwerk dat sport, onderzoek, onderwijs en innovatie met elkaar verbindt. Afgelopen jaar is AISS erkend als een van de landelijke Sportinnovatorcentra met de daarbij behorende subsidie.
Amsterdam heeft een uniek ecosysteem van onderzoek en onderwijs rond sport, bewegen en gezondheid met een combinatie van universiteiten, hbo-instellingen en twee academische ziekenhuizen. De missie van het AISS is vervat in het motto ‘High performance, vital people’. Hierin komt tot uiting dat het AISS streeft naar het vergroten van het prestatievermogen op alle niveaus, van jong tot oud en van breedtesport tot aan topsport, en daarmee naar de verbetering van de gezondheid en vitaliteit van burger en samenleving.
In dit jaar is een start gemaakt met het invullen van een nieuw meerjarenplan voor het AISS, het zgn. AISS2.0 document. Grote veranderingen in dit meerjarenplan is de instelling van een directieteam dat, met mandaat, zelfstandig door kan pakken in het brede werkveld van AISS. Het directieteam wordt hierin periodiek ondersteund door een afvaardiging van alle partners waardoor snel schakelen en initiëren beter wordt gefaciliteerd. Ook is een start gemaakt met het verder brengen van het venture lab door een geïntensiveerde samenwerking met het lectoraat Ondernemerschap van de HvA.
Naast al de vele onderzoeksprojectenactiviteiten hebben er wederom een aantal expertmeetings en het jaarlijkse AISS-sportsymposium plaatsgevonden. Alle werden druk bezocht door professionals uit het werkveld, studenten en anders geïnteresseerden. Deze activiteiten vormen de brug tussen onderzoek en praktijk. Komend jaar wordt er stevig ingezet op het ophalen van vragen uit de (sport)praktijk.

In 2016 zijn er meerdere mooie resultaten geboekt door het Amsterdam Institute of Sport Science. Er zijn meerdere subsidies toegekend aan AISS. Bijvoorbeeld twee van de drie gehonoreerde projecten in de NWO Data-driven research on Sports & Healthy Living zijn toegekend aan AISS. Daarnaast zijn er meerdere RAAK subsidies toegekend aan AISS.
Samenwerkingen:
Het afgelopen jaar is de samenwerking tussen de TU Delft en AISS verder geïntensiveerd. In april is het eerste ‘Science and Engineering Conference on Sports Innovations’ georganiseerd. CASA Reade en de Sportartsen Groep zijn toegevoegd als AISS partners.
Evenementen:
In 2016 zijn drie expertmeetings op het gebied van kijkgedrag, blessurepreventie en feedbacksystemen georganiseerd. Daarnaast is er voor de tweede keer een summer school ‘High Performance’ georganiseerd en was er wederom een Kracht van Sport lezingenreeks.
Onderwijs en onderzoek:
Afgelopen jaar zijn er drie bijzondere lectoraat ingesteld bij de Hogeschool van Amsterdam: Perceptueel-motorische Talentontwikkeling, Leren en Presteren in Sport en Innovatie in Sportprestatie. Sinds september loopt de nieuwe master ‘High Performance Coaching’. Alle studenten lopen een praktijkstage binnen een van de CTO programma’s.

Samenvatting van de aanvraag

Binnen het ‘Amsterdam Institute of Sport Science’ (AISS) werken de VU, UvA, HvA, VUmc en AMC nauw samen met het Centrum voor Topsport en Onderwijs Amsterdam, de Talentcentra, de betrokken sportbonden en de sportmedische begeleiding. Onderzoek in field labs: AISS richt zich vooral op praktijkrelevant onderzoek naar prestatieverbetering, bewegen en gezondheid. Het onderzoek vindt plaats op de zogenaamde field labs. Dit zijn fysieke locaties in ‘het veld’ met unieke test- en meetfaciliteiten waar top- en breedtesporters, maar ook patiënten ter plekke onderzocht en geadviseerd worden. Tot de sport fieldlabs behoren die van de CTO programma’s: Roeien, Zwemmen, Honkbal, Voetbal, Basketball en Rugby 7's; de talentprogramma’s: Atletiek, Judo en Turnen; het test lab voor paralympische sporten CASA Reade; sport medical support: het Amsterdam Nutritional Assesment Centre (ANAC) en de topsportpoli in het AMC, VUmc, OLVG-West en Ookmeer; de educational fieldlabs oa bij de ALO Amsterdam en het Almere Kenniscentrum Talentontwikkeling (AKT). Sportzorg: De Amsterdamse Sportpoli en –kliniek biedt hoogwaardige (poli)klinische zorg bij blessures en ondersteunt sporters bij de preventie, behandeling en revalidatie. Zij kent een inloopspreekuur op verschillende locaties en sportmedische begeleiding ‘on the spot’. Ook niet-topsporters kunnen hier terecht voor leefstijl- en beweegadvisering. Multidisciplinair onderwijs: Het onderwijs rond sport, bewegen en gezondheid is multi- en interdisciplinair van opzet. Er zijn gezamenlijke Sportminoren, een summer school, sportpsychologie en diethetiek opleidingen en per 2016 een master Sport Science en Coaching. Innovatie in het Sport Venture Lab: Ondernemerschap en sport komen samen in het AISS Sport Venture Lab. Dit lab levert de kennis en infrastructuur uit de field labs aan ondernemers die nieuwe technologische toepassingen of innovatieve diensten willen ontwikkelen, zodat niet alleen de (top)sport maar ook de regionale economie profiteert van het AISS.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
538001502
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
N.L. Damen
Verantwoordelijke organisatie:
Vrije Universiteit Amsterdam