Mobiele menu

AISS Sportinnovator Centrum 'High performance, vital people'

Projectomschrijving

AISS is een samenwerkingsverband tussen de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), het VU medisch centrum (VUmc), de Universiteit van Amsterdam (UvA), het Academisch Medisch Centrum (AMC) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA), Sportartsengroep en CTO Amsterdam. Deze samenwerkingen biedt unieke mogelijkheden om de meerwaarde van sport, bewegen en gezondheid in al haar facetten te onderzoeken.  AISS beschikt over twaalf Amsterdamse (sport) field labs die zijn ingericht voor onderzoek onder verschillende sporten. Zij bieden een inspirerende omgeving en state-of-the-art test- en meetfaciliteiten voor sporters en coaches, voor innovatief sportonderzoek en voor het uittesten van nieuwe producten en diensten.  AISS draagt actief bij aan de maatschappelijke en economische impact van de resultaten via opleidingen, nascholingen, lezingen, congressen, het stimuleren van ondernemerschap en het opstarten en ondersteunen van start-ups.

Verslagen


Eindverslag

Binnen het ‘Amsterdam Institute of Sport Science’ (AISS) werken de Vrije Universiteit, Amsterdam UMC (locatie AMC en VUmc), Universiteit van Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland, OLVG, Reade en Topsport Amsterdam samen. Vanuit AISS zoeken wij nauwe samenwerking met sportorganisaties.

AISS richt zich vooral op praktijkrelevant onderzoek naar prestatieverbetering, bewegen en gezondheid. Het onderzoek vindt overwegend plaats in zogenaamde field labs. Dit zijn fysieke locaties in ‘het veld’ met unieke test- en meetfaciliteiten waar top- en amateursporters, maar ook patiënten ter plekke onderzocht en geadviseerd worden.

Het onderwijs rond sport, bewegen en gezondheid is multi- en interdisciplinair van opzet. Dit voorziet in een grote behoefte van studenten en professionals uit het werkveld. Er is een nieuwe gezamenlijke minor Sport, waarin de verschillende deskundigheden van de kennispartners terugkomen, zoals sportmedische begeleiding, trainingsleer, sport en recht, en sport en samenleving. Ook is er een specifiekere minor Sport- en prestatiepsychologie ontwikkeld, alsmede een master High Performance Coaching.

Ondernemerschap en sport komen samen in AISS. wE Proberen kennis uit de field labs aan ondernemers te koppelen die nieuwe technologische toepassingen willen ontwikkelen, zodat behalve de (top)sport ook het bedrijfsleven profiteert van het AISS.

Samenvatting van de aanvraag

Binnen het ‘Amsterdam Institute of Sport Science’ (AISS) werken de VU, UvA, HvA, VUmc en AMC nauw samen met het Centrum voor Topsport en Onderwijs Amsterdam, de Talentcentra, de betrokken sportbonden en de sportmedische begeleiding. Onderzoek in field labs AISS richt zich vooral op praktijkrelevant onderzoek naar prestatieverbetering, bewegen en gezondheid. Het onderzoek vindt plaats op de zogenaamde field labs. Dit zijn fysieke locaties in ‘het veld’ met unieke test- en meetfaciliteiten waar top- en breedtesporters, maar ook patiënten ter plekke onderzocht en geadviseerd worden. Tot de sport fieldlabs behoren die van de CTO programma’s: Roeien, Zwemmen, Honkbal, Voetbal, Basketball en Rugby 7's; de talentprogramma’s: Atletiek, Judo en Turnen; het test lab voor paralympische sporten CASA Reade; sport medical support: het Amsterdam Nutritional Assesment Centre (ANAC) en de topsportpoli in het AMC, VUmc, OLVG-West en Ookmeer; de educational fieldlabs oa bij de ALO Amsterdam en het Almere Kenniscentrum Talentontwikkeling (AKT). Sportzorg De Amsterdamse Sportpoli en –kliniek biedt hoogwaardige (poli)klinische zorg bij blessures en ondersteunt sporters bij de preventie, behandeling en revalidatie. Zij kent een inloopspreekuur op verschillende locaties en sportmedische begeleiding ‘on the spot’. Ook niet-topsporters kunnen hier terecht voor leefstijl- en beweegadvisering. Multidisciplinair onderwijs Het onderwijs rond sport, bewegen en gezondheid is multi- en interdisciplinair van opzet. Er zijn gezamenlijke Sportminoren, een summer school, sportpsychologie en diethetiek opleidingen en per 2016 een master Sport Science en Coaching. Innovatie in het Sport Venture Lab Ondernemerschap en sport komen samen in het AISS Sport Venture Lab. Dit lab levert de kennis en infrastructuur uit de field labs aan ondernemers die nieuwe technologische toepassingen of innovatieve diensten willen ontwikkelen, zodat niet alleen de (top)sport maar ook de regionale economie profiteert van het AISS.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
5380015021
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
N.L. Damen
Verantwoordelijke organisatie:
Vrije Universiteit Amsterdam