Mobiele menu

InnoSportLab 's-Hertogenbosch - Innovatie in gymnastische sporten

Projectomschrijving

Vanuit de gymnastische sporten als passie is de missie van InnoSportLab ’s-Hertogenbosch (ISLDB) samen te vatten in: beter, gezonder, plezieriger bewegen voor sportieve, economische en maatschappelijke waarde.

Erg trots zijn we op de internationale samenwerking als ‘preferred innovation partner’ met de Europese en Wereldturnbond UEG en FIG. Voor de Nederlandse gymnastiekbond (KNGU) ondersteunen we de Nederlandse turnteams op weg naar hun sportieve doelen (Olympische Spelen). Toestelfabrikanten helpen we door samen met hen nieuwe en betere producten te ontwikkelen en meer omzet. Ook het voorkomen van blessures is hierbij een doel. Voor overheden en scholen dragen we bij aan een betere sportkeuze en innovatieve beweegprogramma’s door monitoring met fysieke testen en metingen.

ISLDB werkt met een team van professionals zoals embedded scientists en bewegingswetenschappers. Dit vanuit een eigen labruimte in de grootste gymnastische trainingslocatie in West-Europa (Flik-Flak hal in Den Bosch).

Verslagen


Eindverslag

InnoSportLab 's-Hertogenbosch (ISLDB) heeft in 2016 een goed jaar gehad met een aantal mooie hoogtepunten. Zo was 2016 onder andere een Olympisch jaar met historische teamprestaties van de Nederlandse Dames- en Heren turnteams (7e en 10e respectievelijk in de landenwedstrijd). ISLDB ondersteunde beide teams de afgelopen 3,5 jaar niet alleen tijdens de dagelijkse trainingen met directe videofeedback, maar in 2016 met name ook bij selectie- en kwalificatiewedstrijden met technologische ondersteuning rondom herstel, krachtenanalyses en selectieberekeningen.
Ook de officiële implementatie van de “Smart Rings Jury Tool” tijdens het EK Turnen voor junioren in mei 2015 in Bern was een belangrijk hoogtepunt. Voor onze internationale partners van de Europese gymnastiekbond UEG en wereld gymnastiekbond FIG werd hiermee dit technologische “Hawkeye for gymnastics” systeem dat we gezamenlijk de afgelopen 2 jaren hadden ontwikkeld succesvol in de wedstrijdjurering ingevoerd!
In oktober 2016 werd het omvattende project rondom de ringen – de Smart Rings Toolbox – bovendien beloond met het winnen van de Nationale Sportinnovatieprijs in de categorie ‘van prototype naar de markt’. Een mooie erkenning voor onze geslaagde samenwerking de afgelopen drie jaar met drie wereldmerken van toestelfabrikanten (Janssen-Fritsen, Gymnova en Spieth) en de betrokken nationale en internationale sportbonden. Ook in 2016 hebben we weer verschillende materiaal- en producttesten kunnen uitvoeren rondom nieuwe gmnastische materialen en toestellen voor een aantal bedrijven.
Samen met onze onderwijspartners realiseerden we meer dan 20 stageplaatsen voor studenten in sport, technologie en innovatieprojecten en –opdrachten. De studenten kwamen vooral van de opleidingen Bewegingswetenschappen, Bewegingstechnologie, Mens & Techniek (voorheen Biometrie), Marketing & Communicatie, ALO en Sportkunde.
Daarnaast kreeg het lab diverse scholen, gemeenten en andere bedrijven op bezoek. Zo ontving bijvoorbeeld het lab dit jaar een grote delegatie van het CIOS Goes, studenten van de minor Sporttechnologie van de Haagse Hogeschool voor hun onderwijs rondom innovatie en sport, maar ook experts uit de hippische sport deden inspiratie op voor innovaties in hun eigen vakgebied en zelfs het CDA Brabant bezocht het lab.
Onze toenemende zichtbaarheid op nationale en internationale symposia en congressen rondom innovatie, technologie en sportonderzoek werd in 2016 steeds duidelijker, getuige de vijf bijdrages op onder andere Science and Engineering Conference on Sports Innovation (Amsterdam), International Congress on Sports Sciences Research and Technology Support (icSPORTS, Porto) en de Dag van het Sportonderzoek (Groningen).
Ook voor de breedtesporters heeft ISLDB dit jaar een aantal mooie activiteiten kunnen verrichten. Natuurlijk kunnen de breedte- en recreatiesporters in De Plek in Den Bosch (voorheen Flik-Flak hal) gebruik maken van de ingebouwde technologische systemen van het lab in de zes trainingshallen, maar daarnaast zijn ook weer verschillende fysieke testen verzorgd, onder andere voor basketballers en NOC*NSF. Voor het internationale gymnastische evenement IAG werd in mei een praktijkbijdrage aan het Coachcongres geleverd.
Tenslotte heeft het lab een nieuw businessplan kunnen ontwikkelen gericht op meer zelfstandig functioneren vanaf 2020. Dit plan is gehonoreerd zodat ISLDB in 2017 sportinnovatie in de gymnastische sporten verder kan realiseren.

Samenvatting van de aanvraag

Het sportinnovatielab InnoSportLab ’s-Hertogenbosch – Innovatie in gymnastische sporten (ISLDB) is eind 2010 ontstaan vanuit de founding partners KNGU, NOC*NSF, InnoSportNL, gemeente ’s-Hertogenbosch en Flik-Flak. Sinds februari 2012 is het lab een eigen stichting en opereert het vanuit een eigen labruimte in de Flik-Flak hal in Den Bosch als een projectorganisatie die als doel heeft om samen met partners uit de sport, bedrijfsleven, hoger onderwijs en provinciale en gemeentelijke overheden in de sportpraktijk te werken aan ontwikkeling, realisatie en validatie van nieuwe producten, diensten en faciliteiten ten behoeve van primair de gymnastische top- en breedtesport, maar ook steeds meer voor andere sporten. Voor de topsport ondersteunt het als lid van het begeleidingsteam de nationale topsportprogramma's Turnen Heren en Dames van de KNGU in hun doel om zich met 2 landen teams te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 en 2010. Samen met bedrijven en andere partners ontwikkelt het lab innovaties en producten die economische en maatschappelijke meerwaarde hebben. Voor de breedtesport ondersteunt het lab sportevenementen en voert het (fysieke) testen uit voor talentherkenning, -ontwikkeling en -begeleiding. ISLDB heeft zowel een nationale en zeker ook een internationale focus. Het lab is als preferred innovation partner uniek in zijn internationale samenwerking met de Europese turnbond UEG en wereldturnbond FIG en de hoog aangeschreven gymtoestellenfabrikant Janssen-Fritsen op het gebied van technologische innovaties voor de turnsport. Specifieke expertise heeft het lab op het gebied van videofeedback en -ondersteuning (zowel hardware als software) en het uitvoeren van hoogwaarde metingen tijdens nationale en internationale Turnkampioenschappen, zoals tijdens de Wereldkampioenschappen Turnen van 2010 in Rotterdam en de Europese Kampioenschappen Turnen 2014 en 2015 in Sofia en Montpellier.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
538001507
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M.J.J.J. Aarts
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting InnoSportLab 's-Hertogenbosch