Mobiele menu

Vechtsport als middel voor sociaal maatschappelijke ontwikkeling

Projectomschrijving

Met de interventie Vechtsport voor iedereen zijn in de projectperiode ruim 100 veelal allochtone vrouwen (14 tot 23 jaar) in beweging gekomen. Het gaat om vrouwen die hiervoor vanwege het ontbreken van een geschikt aanbod niet sporten. Door een 'voor en door vrouwen' aanbod te creëren is deze moeilijk te bereiken doelgroep geïnteresseerd geraakt. Drie maal per week kwamen deze vrouwen bij elkaar om op een sportieve en speelse manier aan vechtsport te doen. Daarnaast kregen zij empowerment trainingen in één van de klaslokalen. De combinatie van sporten en met elkaar in gesprek raken is een waardevol instrument gebleken in het doorbreken van vele taboes en tradities en heeft voor belangrijke stappen in de emancipatie van deze vrouwen gezorgd. Uiteindelijk zijn 57 vrouwen doorgestroomd naar een structureel sportaanbod.

Verslagen


Eindverslag

Middels de interventie Vechtsport voor iedereen hebben wij in de afgelopen twee projectjaren ruim 100 veelal allochtone vrouwen (14 tot 23 jaar)in beweging weten te krijgen. Vrouwen die hiervoor vanwege het ontbreken van een geschikt aanbod niets met sporten deed. Door een 'voor en door vrouwen' aanbod te creëren hebben wij deze moeilijk te bereiken doelgroep weten te interesseren en in beweging weten te krijgen. Drie keer in de week kwamen deze vrouwen bij elkaar om op een sportieve en speelse manier aan vechtsport te doen.
Daarnaast kregen deze vrouwen twee keer in de week M-powerment trainingen in een één van de klaslokalen. Tijdens deze trainingen kwam heel veel lief en leed naar buiten. De combinatie van sporten en met elkaar in gesprek raken is een waardevol instrument gebleken in het doorbreken van vele taboes en tradities en heeft voor belangrijke stappen in de emancipatie van deze vrouwen gezorgd.

Uiteindelijk zij er nu 57 vrouwen doorgestroomd naar een structureel sportaanbod.

De ervaring die wij dankzij dit Sportimpuls-project hebben mogen opdoen en delen is, dat je met de juiste rand- voorwaarden elke groep aan het sporten krijgt, hoe moeilijk deze ook te bereiken lijkt.

Samenvatting van de aanvraag

Uit ‘buurt’onderzoek (stadsdeel Nieuw-West en HVA) en de Gezondheidsmonitor blijkt dat veel allochtone meiden, uit stadsdeel ‘Geuzenveld-Slotermeer’, weinig stimulans vanuit het gezin krijgen, om te gaan sporten. Zij mogen/willen vaak ook geen lid worden van een sportvereniging vanwege het ontbreken van gescheiden (vecht)sportaanbod. Positief is wel dat, vechtsport bij deze groep bovenaan komt. Sinds de fusie v/d stadsdelen is er geen echt nieuw sportbeleid voor Nieuw-West opgesteld, het gebrek aan financiën heeft dit nog lastiger gemaakt. Desondanks is verhoging v/d sportparticipatie, d.m.v. passend aanbod, voor deze kwetsbare groep een belangrijk thema binnen het gemeentebeleid. Middels een eigen enquête (Hoeveel ‘allochtone’ meiden komen, bij een gepast aanbod, daadwerkelijk sporten?) in de doelgroep-wijk heeft KTDA deze vraag nog eens extra bevestigd gekregen en daarop de stap genomen om voor deze doelgroep een uitdagend en passend sportaanbod te ontwikkelen. Hiermee hopen we uiteindelijk deze groep (minimaal 40 meiden) definitief aan onze sportvereniging te binden. Hierin worden we gesteund door de verschillende samenwerkingspartners (intentieverklaring). KTDA heeft zijn succes te danken aan het feit dat de vechtsportlessen volgens het ‘FUNdamentals principe’ worden geven, bij deze lessen staat ‘plezier hebben in sporten’ bovenaan. Onderzoek (Sportraad Amsterdam) heeft aangetoond dat bij allochtone meiden vooral dit ‘plezier hebben in het sporten’ bovenaan staat. Hierbij gebruikt KTDA de methodiek zoals die binnen Tijd voor Vechtsport gebruikt wordt en die de vereniging al in een ander stadsdeel met succes heeft geïmplementeerd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524001033
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Mr. Y. Aouriaghel
Verantwoordelijke organisatie:
Kick en Thaiboks Dojo Amsterdam (Sport als middel)