Mobiele menu

Sport in Ontwikkeling

Projectomschrijving

In de gemeente Zwolle is een multidisciplinaire samenwerking tussen jeugdzorg, sport en onderwijs opgezet. Deze samenwerking zorgt voor een goed netwerk en warme contacten waardoor jongeren, die in aanraking zijn gekomen met jeugdzorg, worden begeleid naar een passend aanbod. Ruim zestig jongeren zijn middels 'Sport in Ontwikkeling' bereikt. Het vraagt veel maatwerk en persoonlijke begeleiding om aan de randvoorwaarden voor de jongeren te kunnen voldoen. Met een specifiek aanbod kunnen zij die dit nodig hebben, eerst sportervaring opdoen en werken aan persoonlijke leerdoelen om uiteindelijk de stap te kunnen maken naar het reguliere aanbod. Voor de jeugdzorgmedewerkers vraagt het een nieuwe manier van werken. Jongeren willen niet alleen aan tafel zitten om over problemen te praten, maar ze willen iets actiefs doen. 'Sport in Ontwikkeling' draagt eraan bij dat bewegen ingezet kan worden als middel in de hulpverlening. Ondanks het hebben van een ‘rugzakje’, is sport en bewegen ook belangrijk voor deze jongeren Het is aan ons (zorg, sport, onderwijs en overheid) om de voorwaarden te creëren dat ook zij kunnen deelnemen.

Verslagen


Eindverslag

Eén op de twintig jeugdigen komt in aanraking met jeugdzorg. De evaluatiestudie van de DSP-groep binnen sport-zorgtrajecten heeft aangetoond dat 75% van de deelnemende jeugdigen baat heeft bij sportdeelname.

Van het project 'Sport in Ontwikkeling' is in de gemeenten Zwolle en Kampen een netwerk en een multidisciplinaire samenwerking tussen jeugdzorg, sport en onderwijs opgezet dat zorgt voor een goede afstemming en warme persoonlijke contacten waardoor jeugdigen die in aanraking zijn met jeugdzorg kunnen worden begeleid naar een passend aanbod.

Ruim zestig jeugdigen zijn middels 'Sport in Ontwikkeling' bereikt. Het vraagt veel maatwerk en persoonlijke begeleiding om aan de randvoorwaarden voor de jeugdigen te kunnen voldoen.

Met een specifiek aanbod kunnen de jeugdigen die dit nodig hebben, eerst sportervaring opdoen en werken aan persoonlijke leerdoelen om uiteindelijk de stap te kunnen maken naar regulier sport- en beweegaanbod.

Voor de jeugdzorgmedewerkers vraagt het een nieuwe manier van werken. Jongeren willen niet alleen aan tafel zitten om over hun problemen te praten, maar ze willen iets actiefs doen.

Het project 'Sport in Ontwikkeling' is geborgen binnen 'Sport en Jeugdzorg scoren samen', waardoor er in Zwolle en Kampen aandacht blijft voor deze kwetsbare doelgroep.

In Nederland hebben meer dan 600.000 jeugdigen tot 18 jaar te maken met emotie- en gedragsproblemen. Dit is één op de twintig. Zwolle is een gemeente waar een hoog percentage van de jeugdigen in aanraking komt met jeugdzorg. Jeugdigen met een kwetsbaarheid vanwege hun emotie- en gedragsproblemen groeien veelal op in kwetsbare gezinnen met op opgroei- en opvoedingsvragen.

De evaluatiestudie van de DSP-groep binnen sport-zorgtrajecten toont aan dat 75% van de
deelnemende jeugdigen baat heeft bij sportdeelname. Tevens is een gedragsverandering te zien onder andere ten aanzien van de sociale vaardigheden, zelfbeeld, zelfdiscipline en doorzettingsvermogen.

Door een sportbegeleidingstraject met als eind doel structurele sportdeelname gaan deze jongeren (weer) integreren en participeren in de maatschappij. De jeugdzorgmedewerkers en sportbegeleiders van Trias en Accare en verenigingen spelen hierbij een belangrijke rol, zij volgen beiden activiteiten in het kader van deskundigheidsbevordering. De jeugdzorg en sportbegeleider zorgt voor de stimulering tot sportdeelname. De sportvereniging zorgt voor het aanbieden van een geschikt sportaanbod en het binden van de jeugdigen aan sport. Er komen goede en directe verbindingen te liggen tussen de samenwerkingspartners (Stichting KIDS, Trias Jeugdzorg, Accare, Calo/Hogeschool Windesheim en SportService Zwolle). Deze verbindingen zijn belangrijk voor het borgen van het project. SportService Zwolle en Stichting KIDS hebben de contacten met de lokale sportaanbieders.

Jeugdigen die reeds weten welke tak van sport ze interessant vinden en het aan kunnen, worden begeleid naar de desbetreffende sportvereniging. De andere jeugdigen gaan zich eerst oriënteren binnen een specifiek aanbod van stg KIDS en wanneer ze er klaar voor zijn stromen vanuit daar door naar het reguliere sportaanbod.

Samenvatting van de aanvraag

In Nederland hebben meer dan 600.000 jeugdigen tot 18 jaar te maken met emotie- en gedragsproblemen. Dit is één op de twintig jeugdigen. In 2010 hebben in Nederland in totaal 84.524 jeugdigen van 0 t/m 17 jaar een indicatie tot jeugdzorg gekregen. Zwolle is een gemeente waar een hoog percentage van de jeugdigen in aanraking komt met jeugdzorg. Jeugdigen met een kwetsbaarheid vanwege hun emotie- en gedragsproblemen groeien veelal op in kwetsbare gezinnen met op opgroei- en opvoedingsvragen. De evaluatiestudie van de DSP-groep binnen sport-zorgtrajecten toont aan dat 75% van de deelnemende jeugdigen baat heeft bij sportdeelname. Tevens is een gedragsverandering te zien onder andere ten aanzien van de sociale vaardigheden, zelfbeeld, zelfdiscipline en doorzettingsvermogen. Door een sportbegeleidingstraject met als eind doel structurele sportdeelname gaan deze jongeren (weer) integreren en participeren in de maatschappij. De jeugdzorgmedewerkers en sportbegeleiders van Trias en Accare en verenigingen spelen hierbij een belangrijke rol, zij volgen beiden activiteiten in het kader van deskundigheidsbevordering. De jeugdzorg sportbegeleider zorgt voor de stimulering tot sportdeelname. De sportvereniging zorgt voor het aanbieden van een geschikt sportaanbod en het binden van de jeugdigen aan sport. Er komen goede en directe verbindingen te liggen tussen de samenwerkingspartners (Stichting KIDS, Trias Jeugdzorg, Accare, Calo/Hogeschool Windesheim en SportService Zwolle). Deze verbindingen zijn belangrijk voor het borgen van het project. SportService Zwolle en Stichting KIDS hebben de contacten met de lokale sportaanbieders. Jeugdigen die reeds weten welke tak van sport ze interessant vinden en het aan kunnen, worden begeleid naar de desbetreffende sportvereniging. De andere jeugdigen gaan zich eerst oriënteren binnen een specifiek aanbod van stg KIDS en wanneer ze er klaar voor zijn stromen vanuit daar door naar het reguliere sportaanbod.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003041
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
L. Boetes
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting KIDS Zwolle