Mobiele menu

Liendert Be InterACTive

Projectomschrijving

De Amersfoortse wijk Liendert is een aandachtswijk. In Liendert wonen veel mensen van niet-westerse afkomst. Vooral bij vrouwen uit die doelgroep is de gezondheidsachterstand groot. Bovendien is het beweegaanbod voor vrouwen in de wijk zeer gering. Het project ‘Liendert Be InterACTive’ beoogde om daar verandering in te brengen. In samenwerking met wijkcentrum, brede school en buurtsportcoaches zijn vanuit de doelgroep trainsters opgeleid.

Zij startten in 2017 hun eigen wandelgroepjes. Dat bleek succesvol. Ze zijn zelf enthousiast gebleven en willen verdergaan als wandeltrainsters, de deelneemsters kunnen ook niet zonder. Hen spreekt vooral de samenzijn en het kunnen praten over problemen erg aan.

De wandelgroep zorgt dus niet alleen voor beweging, maar in het bijzonder ook voor sociaal contact. Het succes heeft ertoe geleid dat in een aangrenzende wijk ook een groep is gestart. In Liendert zelf is bovendien een mannengroep gestart.

Verslagen


Eindverslag

De Amersfoortse wijk Liendert is een aandachtswijk. In Liendert wonen veel mensen van niet-westerse afkomst. Vooral bij vrouwen uit die doelgroep is de gezondheidsachterstand groot. Bovendien is het beweegaanbod voor vrouwen in de wijk zeer gering. Het project ‘Liendert Be InterACTive’ beoogde om daar verandering in te brengen. In samenwerking met wijkcentrum, brede school en buurtsportcoaches zijn vanuit de doelgroep trainsters opgeleid. Zij startten in 2017 hun eigen wandelgroepjes. Dat bleek succesvol. Ze zijn zelf enthousiast gebleven en willen verdergaan als wandeltrainsters, de deelneemsters kunnen ook niet zonder. Hen spreekt vooral de samenzijn en het kunnen praten over problemen erg aan. De wandelgroep zorgt dus niet alleen voor beweging, maar in het bijzonder ook voor sociaal contact. Het succes heeft ertoe geleid dat in een aangrenzende wijk ook een groep is gestart. In Liendert zelf is bovendien een mannengroep gestart.

Liendert Be InterACTive is een project om vrouwen met een migratieachtergrond meer te laten bewegen. In de Amersfoortse aandachtswijk Liendert zijn we in november 2017 gestart met een wandelproject voor deze vrouwen. Na de voorbereidingen, waarbij we regelmatig met de samenwerkingspartners rond de tafel zaten, is volgens planning is in het voorjaar van 2017 gestart met de werving en opleiding van wandeltrainsters. Via de samenwerkingspartners zijn al snel 4 belangstellenden gevonden en zij hebben de opleiding gevolgd bij een erkende opleider. Zij heeft de vrouwen al snel in het diepe gegooid en na 10 weken waren ze klaar om zelf met een groep van start te kunnen gaan. De uitreiking van de certificaten heeft mooie publiciteit in de lokale krantjes en het AD opgeleverd. Voor de werving van de deelneemsters is via flyers, posters, lokale media en samenwerkingspartners informatie verspreid. Er is gekozen voor 2 groepen: op dinsdagochtend en op vrijdagochtend. De dinsdagochtendgroep bestaat voor een deel uit vrouwen die al voor andere activiteiten naar het wijkcentrum komen en aansluitend meedoen met de wandelgroep. De vrijdagochtendgroep startte vanuit de basisschool. De dinsdaggroep ging voortvarend van start, maar kreeg daarna met een kleine dip te maken, het deelnemersaantal bleef zo rond de 6 a 7 hangen, met uitschieters naar boven met slecht weer naar beneden. De vrijdagochtendgroep kwam moeizaam op gang en bleef moeizaam. Daarop is na de zomervakantie besloten deze groep naar dinsdagavond te verplaatsen. Dat leverde meteen meer deelneemsters op.
Er is regelmatig overleg met hoofdaanvrager, projectleider en de samenwerkingspartijen om de stand van zaken met elkaar door te nemen, ervaringen uit te wisselen en nieuwe ideeën voor werving en benadering van nieuwe groepen op te doen. Indebuurt033, de organisatie waar de activiteiten zijn ondergebracht, speelt hierbij een actieve rol. Zij zullen na de 2-jaarsperiode de activiteiten dan ook voort moeten zetten. Ook de buurtsportcoach is nauw betrokken en brengt vrouwen in contact met de doelgroep. Tevens weet zij ook andere partijen zoals fysio, huisarts te interesseren wat zorgt voor verwijzingen. Ook betrekken we de interventie-eigenaar bij het project, we maken dankbaar gebruik van hun ervaringen en tips. In tegenstelling tot het plan, zijn de vrouwen direct zelfstandig begonnen met de begeleiding van de groepen, zonder supervisie van de opleidster. De ervaringen die we tot dusverre hebben opgedaan, willen we gebruiken om binnen andere etnische groepen trainsters en deelneemsters te werven. Verder merken we dat ook vanuit andere wijken belangstelling is voor het project. We bekijken of het qua begroting mogelijk is om ook in die wijken aan de slag te gaan.

Samenvatting van de aanvraag

De Amersfoortse wijk Liendert is een aandachtswijk. Op inkomen, sociale cohesie, leefbaarheid, sportdeelname en gezondheid scoort de wijk laag. Overgewicht is er een groot probleem, van jong tot oud. In Liendert wonen veel mensen van niet-westerse afkomst, voor Turken en Marokkanen. Vooral bij vrouwen uit die doelgroep is de gezondheidsachterstand groot. De gemeente Amersfoort ontwikkelt beleid om de gezondheidsachterstand in de wijk te verminderen, bewegen te stimuleren en een gezamenlijke aanpak hiervoor te ontwikkelen. Het beweegaanbod voor vrouwen is zeer gering. Voor die doelgroepen zet het project ‘Liendert Be InterACTive’ zich in. Uit onze inventarisatie blijkt namelijk dat zij op hun gerichte activiteiten graag verwelkomen. Voor vrouwen van niet-westerse herkomst gaan we een wandelgroep starten onder leiding van een ervaren wandeltrainster. Betrokkenheid is daarbij alles. Binnen de groep gaan we deelnemers opleiden tot wandeltrainster of begeleidster. De wandelgroep moet namelijk voor en door vrouwen in stand worden gehouden: een wandelcommunity in de eigen wijk. Goed voor de beweging, goed voor de sociale contacten en daarmee in meer opzichten bijdragend aan de gezondheid. Door zelf voor ambassadeurs te zorgen, blijft de groep in stand en kan zij uitbreiden. Omdat beweegarmoede en sociaal isolement onder veel allochtone vrouwen een knelpunt is, starten we 2 groepen: een jongere groep, vooral moeders, die start bij schoolgebouw De Zonneparel – de centrale plek waar alle bredeschoolactiviteiten plaatsvinden - en een groep oudere vrouwen, startend bij wijkgebouw De Groene Stee. De deelneemsters worden allen nauw bij de activiteiten betrokken. Ze wandelen niet alleen mee, maar helpen bij de werving, begeleiding en uiteindelijk bij het trainen zelf. En ze volgen themabijeenkomsten en workshops over gezonde keuzes, bewegen en andere thema’s. Eerst projectmatig, na 2 jaar geïntegreerd in het wijkbeweegprogramma. Daarbij starten we niet vanuit een 0-situatie. Op de brede school ABC Liendert werken basisscholen, welzijnsorganisatie Welzin, buurtsportcoach en anderen al samen. Ook B.Slim, de integrale aanpak van overgewicht in de gemeente Amersfoort is daar een onderdeel van. De GGD coördineert B.Slim binnen ABC Liendert. B.Slim-activiteiten staan al op het netvlies van de betrokken partners en van de doelgroep moeders. Het uiteindelijke aanbod zal na 2 jaar binnen het programma van ABC Liendert, Welzin en B. Slim zijn geïntegreerd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524005028
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
F. Rinsema
Verantwoordelijke organisatie:
Kenisport