Mobiele menu

Kom bewegen in de Beweegtuin Gennep-West

Projectomschrijving

Kom Bewegen in de Beweegtuin van Gennep-West is een project van twee jaar met een zorgvuldig gekozen integrale aanpak vanuit de wijk, zorg, gemeente en sportorganisaties. Bij deze aanpak streeft de projectgroep naar een goede toegankelijkheid én verantwoord aanbod van lessen met daarbij vrijwillig gebruik van de beweegtuin voor alle inwoners van de wijk. Naast deze integrale aanpak buiten komt er meer structureel bewegen voor de senioren in het verzorgingshuis Norbertushof met o.a. beweegroute ’s en groepen voor dementerende ouderen samen met partners en/of mantelzorgers. Tijdens dit project is er ruimte voor onderzoek naar o.a. het eiwitgebruik bij ouderen door de Radboud Universiteit Nijmegen. Naast verdere ontwikkeling van bewegen is er aandacht voor het opleiden van nieuwe professionals en vrijwillig kader. Zo wordt er samen gewerkt naar een structureel blijvend aanbod met kwaliteit in Gennep West.

Verslagen


Eindverslag

Kom bewegen in de Beweegtuin van Gennep West

Dit project, waar twee jaar keihard aan gewerkt is door Gennep Vitaal met partners heeft hele mooie resultaten die geborgd en werkzaam zijn. Activiteiten die modern passend en senior- proef zijn, vormen een goede basis om de komende jaren verder aan te werken en uit te breiden.
Inwoners uit Gennep West konden meedoen aan lezingen en fittesten en gratis lessen. De beweegtuin werd uitgebreid en er zijn daar drie keer per week structurele bewegingslessen. Verder maken veel wijkbewoners individueel gebruik van de tuin en de beweegroutes. En er zijn twee sportief wandelgroepen ontstaan.
In het verzorgingshuis is een heuse fietsploeg opgezet en op 3 momenten per week krijgen de dementerende beweegles. Op de afdelingen wordt regelmatig bewegen aan tafel gegeven door de activiteitenbegeleiders en het zorgteam en er is nu 9 uur per week een beweegcoach aanwezig. Er zijn vrijwilligers en verzorgende opgeleid om bewegen aan tafel te geven, docenten MBvO en allround- wandeltrainer opgeleid en er zijn docenten bijgeschoold in o.a. valpreventie en dementie. De kroon op het werk zijn twee beweegroutes, eentje binnen en eentje buiten door heel de wijk Gennep West.
Kortom een goed infrastructuur, opgezet en geborgd, het geld is goed besteed!

Het project " Kom bewegen in de Beweegtuin Gennep West" loopt goed.
De projectgroep doet zijn werk naar behoren en er zijn al leuke resultaten geboekt.
In de verslagen kunt u lezen wat er allemaal is opgezet, de activiteiten en lezingen en waar we tegenaan zijn gelopen.
Vol vertrouwen kijken we uit naar het tweede jaar waarin nieuwe activiteiten, scholing en borging de twee voornaamste taken zijn.

Samenvatting van de aanvraag

De afgelopen jaren is in de zorg de trend ingezet van grootschalig aanbodgerichte naar meer kleinschalige vraaggerichte zorg. Zo lang mogelijk thuis wonen is een belangrijk speerpunt. Hierbij is een eigen mobiliteit van de oudere van groot belang. Meest recente cijfers GGD 2012 65- 75 jaar Overgewicht 64% 59% Chronische aandoeningen 82% 92% Diabetes 15% 22% Hart- en vaatziekten 42% 52% Eenzaamheid 33% 47% De GGD heeft onderzocht dat één op de 3 ouderen in de wijk Gennep-West mobiliteitsproblemen heeft. 50% van de bevolking is 50+, Laagopgeleide ouderen is 66%. De beweegtuin is een laagdrempelige manier om zo lang mogelijk actief te blijven en het welbevinden van 65+ers te verbeteren. Onderzoek heeft uitgewezen dat er onder de ouderen boven de 65 maar ook onder de jongeren ouderen en veelal niet actieven behoefte is aan een beweegtuin. In 2014 is de stichting Wijkplatform Op de Logte (hierna Wijkraad Gennep West) begonnen met het maken van plannen en werven van fondsen voor een beweegtuin; deze is al deels gerealiseerd. In deze aanvraag hebben we nog drie beweegtoestellen specifiek gericht op senioren meegenomen. Met deze aanvraag zal de beweegtuin voor de bewoners van verzorging/verpleeghuis Norbertushof, de bewoners 65 plus uit de wijk Gennep-West, en clienten van fysiotherapie Faber compleet gerealiseerd kunnen worden. Op deze groep inactieve ouderen willen we ons met deze sportimpulsaanvraag richten. Het gaat hier om een beweegaanbod dat nieuw is voor de Gennepse lokale situatie en dat aansluit op de behoefte van de ouderen. Middels de beweegtuin wordt een goed en toegankelijk beweegaanbod geboden voor inactieve maar ook de actieve bewoners, jong en oud, uit de wijk. Dit kan met en zonder professionele begeleiding. De fysiotherapeut kan haar behandeling laten plaatsvinden in de beweegtuin. Gennep Vitaal en Fitland kan haar leden een afwisselend programma bieden en aanbod verzorgen in de beweegtuin. Wijkbewoners en bewoners van het verzorgings/verpleeghuis kunnen op elk gewenst tijdstip bewegingsoefeningen doen. Naast de beweging is er ruimte voor onderzoek, Maria Hopman van de Radboud UMC wil een onderzoek met vragenlijst en een eiwitintake verzorgen. Tevens worden er o.a. testen van spierkracht en functionaliteit gedaan, 0 meting. Daar het uitstekend past in het gemeentelijk sport en gezondheidsbeleid van de gemeente en door de sterke en positieve samenwerking van lokale partners zal de continuïteit ook na de startsubsidie gewaarborgd blijven. Dit wordt vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524006008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.M. Schijf
Verantwoordelijke organisatie:
Gennep Vitaal