Mobiele menu

Beweegkuur

Projectomschrijving

Beweegcentrum Formuprade heeft de BeweegKuur uitgevoerd in de krachtwijk Malburgen in Arnhem. Via de Sportimpuls kregen 400 mensen de mogelijkheid om deel te nemen aan een aangepast traject onder begeleiding van een fysiotherapeut, diëtist, leefstijlcoach, personal trainer, huisarts en gezondheidswetenschapper. Het doel was mensen met overgewicht en een leefstijlgerelateerde aandoeningen begeleiden van een ongezond leefpatroon naar een gezonde en actieve leefstijl.
Uit de resultaten maar ook uit persoonlijke verhalen blijkt dat de Beweegkuur een belangrijke impact heeft gehad op de deelnemers. Na 6 maanden gaat meer dan 77% verder met sporten bij Formupgrade, 7,6% gaat verder sporten bij een andere sportvereniging en 15,2% stopt. Conclusie: grote verbetering op het gebied van gewicht, BMI, buikomvang, conditie, bloeddruk en kwaliteit van leven. De beweegkuur is een effectief gebleken programma. 85% van de deelnemers vervolgd het sporten na zes maanden Beweegkuur. De opkomst per week heeft een sterk positief effect op de resultaten. Alle analyses zijn uitgevoerd door iemand met een achtergrond in de gezondheidswetenschappen en epidemiologisch onderzoek.

Verslagen


Eindverslag

Van september 2012 tot december 2014 heeft het beweegcentrum Formuprade de BeweegKuur uitgevoerd in de krachtwijk Malburgen in Arnhem. Via de Sportimpuls kregen vierhonderd mensen de mogelijkheid om deel te nemen aan een aangepast traject onder begeleiding van een fysiotherapeut, diëtist, leefstijlcoach, personal trainer, huisarts en gezondheidswetenschapper. Het doel was eenvoudig: mensen met overgewicht en een leefstijlgerelateerde aandoeningen begeleiden van een ongezond leefpatroon naar een gezonde en actieve leefstijl.
Met trots kijken we terug naar de resultaten en de inspanningen die we samen met ons multidisciplinair team hebben ingezet om mensen bewust te maken van hun gezondheid. Uit de resultaten maar ook uit persoonlijke verhalen blijkt dat de Beweegkuur een belangrijke impact heeft gehad op onze deelnemers. Een aantal van hen viel meer dan 20 kilo af, is gestopt met roken of hoeft geen Diabetes medicatie meer te slikken. Ook zijn er mensen die eindelijk weer na 10 jaar zelfstandig kunnen traplopen of zonder scootmobiel weer naar de supermarkt kunnen gaan. Dat wij een verschil hebben kunnen maken voor deze mensen maakt ons trots, met ook een deel van deze trots dat uitgaat naar de deelnemers.

Het doel dat wij ons hebben gesteld voor we begonnen met de beweegkuur is dat plezier in het sporten centraal moet staan. Naast het aanbieden van een gevarieerde en persoonlijk aangepaste training is, volgens onze visie, het behalen van resultaten een belangrijke onderdeel. Om deze reden hebben we gekozen om alle deelnemers tijdens aanvang, na drie maanden en na zes maanden nauwkeurig te evalueren onder begeleiding van een fysiotherapeut. Tijdens deze evaluaties stonden de volgende punten centraal: doelstellingen van de cliënt; drempels m.b.t. het bereiken van deze doelstellingen; de begeleiding die hiervoor nodig is en het inventarisatie van de algehele en fysieke gezondheid. Hiernaast zijn ook een aantal metingen uitgevoerd waarin gewicht, BMI, buikomvang en conditie belangrijke uitkomsten waren.
Het behalen van resultaat is alleen mogelijk als er met regelmaat aan de beweegkuur wordt deelgenomen. Het is daarom van essentieel belang dat iedereen gestimuleerd wordt om zo vaak mogelijk en op zeer regelmatige basis te komen. Deze stimulans hebben wij ingezet in de vorm van persoonlijke begeleiding zoveel als nodig, het nauwkeurig monitoren van de opkomst middels een elektronisch registratie systeem, door mensen direct te bellen na een week van afwezigheid en door middel van de evaluatie momenten.
Wij zijn dan ook erg trots te kunnen aankondigen dat gemiddeld onder alle deelnemers het gewicht, de BMI en buikomvang is afgenomen en de conditie is verbeterd. Een meer gedetailleerde toelichting hierover vindt u onder het kopje ‘Resultaten’.

Samenvatting van de aanvraag

Formupgrade wil middels de Sportimpuls minimaal 800 volwassenen in 4 jaar in beweging brengen met behulp van de Beweegkuur. Het programma van de NISB zien wij als uitgelezen mogelijkheid om structureel beweegaanbod aan volwassenen aan te bieden. Wij richten ons op Malburgen in de gemeente Arnhem. In deze wijk ligt de sportparticipatie gemiddeld op 43%. Middels het programma willen wij bijdragen aan een verhoging van de sportparticipatie in de wijk. Onze doelgroep bestaat uit volwassenen van 18-55 jaar, die te weinig bewegen. Middels de eerstelijnszorg, leefstijlcoaches, buurtsportcoaches, wijkchecks, netwerkgroepen, bedrijfsleven en lokale sportaanbieders bereiken we onze doelgroep. Voor het project werken wij samen met Sportbedrijf Arnhem, gemeente Arnhem, Rijnstad Welzijnswerk, NISB, Gezondheidscentrum Malburgen, kennisteam Hogeschool Arnhem en Nijmegen en ander lokale sportaanbieders. Formupgrade zorgt i.s.m. de eerstelijn voor de gehele uitvoer van de beweegkuur. Daarbij ligt taken op het gebied van organisatie, marketing, communicatie, coördinatie en planning ook bij Formupgrade. Sportbedrijf Arnhem met haar buurtsportcoaches beschikt over kennis van de wijk en legt de verbinding op lokaal niveau. Aanschaf van sportmateriaal en (toekomstige) samenwerkingsverbanden met zorgverzekeraars dragen bij aan de duurzaamheid van het programma.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524001512
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2014
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. M. Loos
Verantwoordelijke organisatie:
Formupgrade