Mobiele menu

Urban Sports

Projectomschrijving

De gemeente wil meer Rotterdammers aan het bewegen krijgen en daartoe past het ook om de Urban Sports te stimuleren en faciliteren. Om dat te kunnen doen moet helder zijn wat Urban Sports zijn en op welke wijze ze het beste ondersteund kunnen worden. Wat pakt ‘de scene’ zelf op, wat is de rol van de overheid? Het ongeorganiseerd sporten in Nederland is sterk toegenomen. De ongeorganiseerdheid en individualiteit van de Urban Sports brengt met zich mee dat het een andere benadering van gemeentelijke overheidssturing vraagt dan de traditionele verenigingssporten. De definitie zoals door de gemeente Rotterdam wordt gebruikt is dat de Urban Sports een verzamelnaam van sporten zijn, die zich kenmerken door een vrij (over het algemeen niet of los georganiseerd), expressief en creatief karakter, die zich afspelen in een stedelijk/urbane setting. Het zijn sporten zoals, BMX, Freerunning, panavoetbal, 3x3 basketbal, bootcamp, skateboard enz In eerste instantie is de scene zelf aan zet. Hier kan de gemeente dan op aansluiten. Van belang is namelijk dat de gemeente inspeelt op de vraag uit de Urban Culture Scene en niet zelf denkt wat goed voor ze is. De gemeente neemt hierin een andere rol dan bij de traditionele (sport)cultuur. Een rol van de gemeente voor de Urban Sports is er voor te zorgen dat er voldoende faciliteiten voor de verschillende doelgroepen zijn. De leeftijdscategorie tot 12 jaar reist over het algemeen niet ver om te sporten. Met relatief kleine ingrepen kunnen de voorzieningen in de wijken worden uitgebreid. Zowel in aantallen als in functies. Bijvoorbeeld geïntegreerd in bestaande speelplekken met traditionele speeltoestellen of op een pleintje. Dit sluit aan bij de Sportnota en de visie Kom op naar Buiten! Dat de Urban Sports in de picture staan zien we onder andere doordat verschillende van deze sporten in 2020 een Olympische sport zijn. Maar hoe groot zijn deze sporten nu in de wereld, in Nederland, in Rotterdam? We weten nog niet zo veel over de Urban Sports. Met leefstijlen onderzoek weten we wel wat over de aantrekkingskracht van de Urban Sports en ook dat ze voor enkele bedrijven interessant zijn voor sponsoring. Maar wat de succesformules zijn, hoe op te schalen, de duurzaamheid van de sporten of methodieken te vergroten en wat de absolute aantallen urban sporters zijn, weten we niet. Met onderzoek, bijvoorbeeld gekoppeld aan de gesubsidieerde activiteiten, wil de gemeente meer innovatie, kennisdeling en promotie faciliteren. Daar is Rotterdam als jonge Urban City zeer geschikt voor en creëert daarmee ook een unieke nationale positie. Met dit beleidsplan wil Rotterdam de komende jaren de Urban Sports, onderzoeken, stimuleren en verbinden. Met de Urban Sporters geven we vorm aan Rotterdam als Urban City! Door het beleidplan Urban Sports van gemeente Rotterdam kan dit project structureel voortgezet worden.

Verslagen


Eindverslag

Met dit project Urban Sports is meer bereikt dan de vooraf gestelde doelen.
Op deelnemers niveau zijn meer kinderen bereikt dan vooraf vast was gesteld.
Op schoolniveau zijn meer scholen bezocht dan vooraf gepland.
De aantrekkelijkheid van het thema Urban Sports heeft voor samenwerkingen gezorgd dat aan het begin van het project niet aanwezig waren.
Door de aantrekkelijkheid van het thema is uiteindelijk een gemeentelijk beleid Urban Sports vormgegeven in Rotterdam. Door het beleid Urban Sports kan dit project structureel voortgezet worden.

De gemeente wil meer Rotterdammers aan het bewegen krijgen en daartoe past het ook om de Urban Sports te stimuleren en faciliteren. Om dat te kunnen doen moet helder zijn wat Urban Sports zijn en op welke wijze ze het beste ondersteund kunnen worden. Wat pakt ‘de scene’ zelf op, wat is de rol van de overheid?
Het ongeorganiseerd sporten in Nederland is sterk toegenomen. De ongeorganiseerdheid en individualiteit van de Urban Sports brengt met zich mee dat het een andere benadering van gemeentelijke overheidssturing vraagt dan de traditionele verenigingssporten.
De definitie zoals door de gemeente Rotterdam wordt gebruikt is dat de Urban Sports een verzamelnaam van sporten zijn, die zich kenmerken door een vrij (over het algemeen niet of los georganiseerd), expressief en creatief karakter, die zich afspelen in een stedelijk/urbane setting. Het zijn sporten zoals, BMX, Freerunning, panavoetbal, 3x3 basketbal, bootcamp, skateboard enz

In eerste instantie is de scene zelf aan zet. Hier kan de gemeente dan op aansluiten. Van belang is namelijk dat de gemeente inspeelt op de vraag uit de Urban Culture Scene en niet zelf denkt wat goed voor ze is. De gemeente neemt hierin een andere rol dan bij de traditionele (sport)cultuur.
Een rol van de gemeente voor de Urban Sports is er voor te zorgen dat er voldoende faciliteiten voor de verschillende doelgroepen zijn. De leeftijdscategorie tot 12 jaar reist over het algemeen niet ver om te sporten. Met relatief kleine ingrepen kunnen de voorzieningen in de wijken worden uitgebreid. Zowel in aantallen als in functies. Bijvoorbeeld geïntegreerd in bestaande speelplekken met traditionele speeltoestellen of op een pleintje. Dit sluit aan bij de Sportnota en de visie Kom op naar Buiten!.

Dat de Urban Sports in de picture staan zien we onder andere doordat verschillende van deze sporten in 2020 een Olympische sport zijn. Maar hoe groot zijn deze sporten nu in de wereld, in Nederland, in Rotterdam? We weten nog niet zo veel over de Urban Sports. Met leefstijlen onderzoek weten we wel wat over de aantrekkingskracht van de Urban Sports en ook dat ze voor enkele bedrijven interessant zijn voor sponsoring. Maar wat de succesformules zijn, hoe op te schalen, de duurzaamheid van de sporten of methodieken te vergroten en wat de absolute aantallen urban sporters zijn, weten we niet.
Met onderzoek, bijvoorbeeld gekoppeld aan de gesubsidieerde activiteiten, wil de gemeente meer innovatie, kennisdeling en promotie faciliteren. Daar is Rotterdam als jonge Urban City zeer geschikt voor en creëert daarmee ook een unieke nationale positie.
Met dit beleidsplan wil Rotterdam de komende jaren de Urban Sports, onderzoeken, stimuleren en verbinden. Met de Urban Sporters geven we vorm aan Rotterdam als Urban City!

Door het beleidsplan Urban Sports van gemeente Rotterdam kan dit project structureel voortgezet worden.

Gemeente Rotterdam wil minder incidentele sportactiviteiten en meer structureel sportaanbod wat aansluit bij de vraag.
Die vraag is in Afrikaanderwijk opgehaald bij de kinderen en blijkt uit te gaan naar uitdagende sporten zoals bootcamp, BMX-fietsen en Freerunning. UrbanSports richt zich via drie basisscholen op 700 kinderen, veelal van allochtone afkomst. Op school gaan wij deze kinderen lessenreeksen aanbieden van fietsen op BMX-fietsen, bootcamp en Freerunning. Bijna 80% van de kinderen heeft interesse voor deze sporten blijkt uit het vooronderzoek onder de doelgroep zelf. Sportaanbieder DANSH biedt met UrbanSports een laagdrempelig en aantrekkelijk aanbod in de wijk voor kinderen en hun ouders. Want de ouders zijn tot nu toe vaak de ontbrekende factor voor structurele sportdeelname. De interventie ‘Sportkanjerclub’ biedt de juiste handvaten om naast kennismaking met sport te komen tot ontwikkeling op sociaal-emotioneel vlak, in een sociaalveilige school- en sportomgeving.

Samenvatting van de aanvraag

Gemeente Rotterdam wil minder incidentele sportactiviteiten en meer structureel sportaanbod wat aansluit bij de vraag. Die vraag is in Afrikaanderwijk opgehaald bij de kinderen en blijkt uit te gaan naar uitdagende sporten zoals bootcamp, BMX-fietsen en kickboksen. Blits met BMX richt zich via de drie basisscholen op 700 kinderen, veelal van allochtone afkomst, omdat deze niet vanzelfsprekend met sport in contact komen. In de Afrikaanderwijk wonen veel mensen een lage opleiding, een laag inkomen en hiermee samenhangend is ook de sportdeelname laag onder kinderen en hun ouders. Volgens de cijfers van Sportregie sport 64% van de kinderen tegenover 74% in Rotterdam. Op school gaan wij deze kinderen lessenreeksen aanbieden van fietsen op BMX-fietsen, bootcamp en kickboksen. Bijna 80% van de kinderen heeft interesse voor deze sporten blijkt uit het vooronderzoek onder de doelgroep zelf. Dans biedt met Urban Sports een laagdrempelig en aantrekkelijk aanbod in de wijk. Daarbij biedt Dansh ook de ouders sport aan want de ouders zijn tot nu vaak de ontbrekende factor voor structurele sportdeelname. De interventie ‘Sportkanjerclub’ biedt de juiste handvaten om naast kennismaking met sport te komen tot ontwikkeling op sociaal-emotioneel vlak, in een sociaalveilige school- en sportomgeving. Ook het betrekken van de ouders helpt om de veilige vertrouwde omgeving te realiseren voor het sporten buiten. Een en ander resulteert in structurele sportdeelname bij Dansh. Borging van de sportdeelname vindt plaats via het betrekken van de ouders en overige familieleden. Als de ouders een lidmaatschap voor de kinderen niet zelf kunnen betalen, springt het Jeugdsportfonds bij.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524005347
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
S. Faneyte
Verantwoordelijke organisatie:
DANSH Urban Gym