Mobiele menu

Scoolstars

Projectomschrijving

In stadsdeel Oost richten we ons op de jeugd in de Indische buurt en IJburg. Armoede is in grote delen van de Indische Buurt hoog. De sportdeelname onder kinderen is laag. Professionals en bewoners geven aan dat meisjes vaak buiten de boot vallen. Bij meisjes uit islamitische gezinnen heeft het de voorkeur van veel ouders dat zij alleen met meiden sporten en het meeste aanbod houdt hier geen rekening mee. Bij de pleinactiviteiten die diverse organisaties uitvoeren in de wijk blijken voetbal en bootcamp het meest populair. Daarom willen SK Coaching en Bootburg Outdoor workouts de bovenbouwleerlingen van de basisscholen tot structureel sporten verleiden met een laagdrempelig aanbod. Gebruikmakend van de interventie Sportkanjerclub willen zij zorgdragen dat de kinderen en met name de meisjes met plezier en zelfvertrouwen samen sporten. De nieuwe sportgroepen laten niet alleen de kinderen maar ook de ouders en de rest van de familie ervaren hoe leuk sporten en bewegen is.

Verslagen


Eindverslag

Wij hebben in de 2 sportimpuls jaren honderden kinderen bereikt op de scholen en in de wijk. Allereerst hebben wij kennismakingslessen Voetbal en Bootcamp gegeven op verschillende scholen op IJburg en in de Indische Buurt. Vervolgens konden kinderen zich inschrijven voor het naschoolse traject. Na afloop van het naschoolse traject konden kinderen deelnemen aan de Voetbalcompetitie en de Bootcamp trainingen. Zowel het eerste als het tweede jaar was de animo onder kinderen erg groot. Wij hebben dan ook hele leuke activiteiten kunnen draaien met de deelnemers. Wij hebben verschillende WhatsApp groepsgesprekken aangemaakt om het contact met de deelnemers en diens ouders te onderhouden. Ook kinderen vanuit de wijk hebben wij betrokken bij de Voetbalcompetitie en de Bootcamp trainingen. Hierdoor kregen we een mooie mengelmoes aan deelnemers. Daarnaast hebben wij ook verschillende activiteiten georganiseerd waarbij ouders actief betrokken zijn geweest. Denk hierbij aan het helpen als scheidsrechter en het meedoen met de Bootcamp trainingen en Voetbalactiviteiten. De samenwerking met de partners is ook goed bevallen. Onderlinge afstemming liep soepel en dit had effect op het aantal deelnemers wat we hebben bereikt. De Corona crisis heeft minimaal effect gehad op onze activiteiten. De Sporthallen gingen wel dicht, maar wij konden en mochten met onze doelgroep wel gewoon op de pleintjes doorgaan met onze activiteiten. Dit verliep erg goed en de deelnemers wisten ons ook daar weer te vinden. Zo hebben wij verschillende toernooitjes georganiseerd waar soms wel 15 teams aan hebben deelgenomen. Wij hebben contact met verschillende profvoetballers en hebben deze bereid gevonden om aanwezig te zijn tijdens onze toernooitjes. Denk hierbij aan Ryan Gravenberch (Ajax), Reda Kharchouch (Sparta), Benaissa Benamar (Fc Utrecht), Ibrahim el Kadiri (FC Volendam) en Marouan el Ouardani (Telstar). Wij hebben een videootje gemaakt wat een impressie geeft van 2 jaar Sportimpuls. Deze zullen wij meesturen. Ook na deze sportimpuls periode willen wij gewoon doorgaan met deze activiteiten, omdat wij merken dat hier behoefte aan is. Wij willen de kosten dekken door contributie te vragen aan de deelnemers. Het afgelopen jaar hebben deelnemers ook al (deels) contributie betaald, dus stapsgewijs hebben wij gewerkt naar een constructie met volledige contributie. Hierbij werken wij ook samen met Stadspas en het Sportfonds.

Zaalvoetbal: Wij hebben alle geplande Kennismakingslessen (KML) gedraaid, zoals deze vooraf bepaald was. Wij hebben ongeveer 300 meiden en 280 jongens bereikt tijdens de KML. Uiteindelijk hebben wij ongeveer 210 kinderen bereikt tijdens de naschoolse aanbod waarvan er ongeveer 90 lid zijn geworden van de competitie.

Bootcamp: Wij hebben alle geplande Kennismakingslessen gedraaid, zoals deze vooraf bepaald was. Wij hebben ongeveer 300 meiden en 280 jongens bereikt tijdens de KML.

Samenvatting van de aanvraag

In stadsdeel Oost richten we ons op de jeugd in de Indische buurt en IJburg. Armoede is in grote delen van de Indische Buurt hoog en er wonen veel kinderen met een risicoprofiel. Ruim 29% van de kinderen groeit op in een minimahuishouden. Professionals en bewoners geven aan dat meisjes vaak buiten de boot vallen. Het stadsdeel wil meer acties om meiden en meisjes aan het sporten en bewegen te krijgen. In IJburg is de problematiek minder groot maar blijven de scholen Olympus en Archipel in sportdeelname achter doordat daar de meeste kinderen uit sociale huurwoningen heen gaan. De sportdeelname volgens KISS is in de Indische buurt (postcode 1094 en 1095) met respectievelijk 10,5% en 11% beduidend lager dan gemiddeld in Amsterdam (16,3%) en Nederland 24%. Uit het leerlingvolgysteem van de scholen blijkt de sportdeelname van de leerlingen op de scholen erg laag te zijn: De Valentijnschool 31,2% Al Jahwara 33,5% Flevoparkschool 39,6% Olympus 48,4% De Waaier 56,6% en JP Coenschool 59,7%. Dit bevestigt het beeld dat de sportparticipatie in de wijk ver achter het landelijk gemiddelde blijft van ruim 80% onder kinderen. Uit gemeentelijke cijfers blijkt dat met name de sportdeelname van meisjes achterblijft. Bij de pleinactiviteiten die diverse organisaties uitvoeren in de wijk blijken voetbal en bootcamp het meest populair. De velden van de voetbalverenigingen liggen ver weg op het 3 km verder gelegen sportpark Middenmeer. Bij meisjes uit islamitische gezinnen heeft het de voorkeur van veel ouders dat zij alleen met meiden sporten en het meeste aanbod houdt hier geen rekening mee. Bootcamp en voetbal zijn populaire sporten om op de pleintjes en in de zaal te beoefenen. Daarom willen SK Coaching (Sinan Kelebek) en Bootburg Outdoor workouts de bovenbouwleerlingen van de basisscholen in de Indische buurt en op IJburg tot structureel sporten verleiden met een laagdrempelig aanbod. Gebruikmakend van de interventie Sportkanjerclub willen zij zorgdragen dat de kinderen en met name de meisjes met plezier en zelfvertrouwen samen sporten. De interventies zaalvoetbalacademie en meidenvoetbal gebruiken we bij het vormgeven van het zaalvoetbal voor de meiden. De opbouw van de sportkennismaking is analoog aan de interventie schoolactieve vereniging. Het programma laat niet alleen de kinderen maar ook de ouders en de rest van de familie ervaren hoe leuk sporten en bewegen voor de kinderen is. Bij de bootcamp is veel ervaring met het samen sporten van tieners en hun ouders. In beide wijken gaan we nieuwe sportgroepen opzetten waar ook na de subsidieperiode tientallen kinderen met name meiden wekelijks zullen sporten.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524007364
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2021
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
S. Kelebek
Verantwoordelijke organisatie:
SK Coaching