Mobiele menu

Schoolsport VO - Zwolle

Projectomschrijving

Zeven Zwolse sportverenigingen (RC Zwolle, GV Hercules, Zgv Kwiek en lenig, WRZV Zaalvoetbal, ZLTB, Tafeltennis Zwolle, Survivalrun Thor, drie voorgezet onderwijs instellingen (Talentstad, Van der Capellen, Thorbecke VMBO) en SportService Zwolle hebben aan de hand van de interventie 'Schoolactieve sportverengingen' met het project 'Check it out' jongeren uit de wijken Holtenbroek en Diezerpoort in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar die niet of nauwelijks sporten kennis laten maken met verschillende sport en verenigingen. De sportparticipatie o.a. onder de doelgroep jongeren ligt in de aandachtswijken Holtenbroek en Diezerpoort ver onder het stedelijk en landelijk gemiddeld. Er zijn verschillende wijkopgave actief en veel mensen met een lage sociaal economische status (SES). Sport en bewegen maakt niet direct een vast onderdeel uit van de leefstijl van veel van deze jongeren, terwijl sport en bewegen juist bij kan dragen aan de sociaal- emotionele, cognitieve en motorische vaardigheden van jongeren. Naast dat er in de wijken jongeren zijn die niet van huis uit gestimuleerd zijn te gaan sporten en bewegen, zijn jongeren in het algemeen moeilijk te behouden voor de sport. Het aanbod sluit niet meer aan bij de behoefte van jongeren en veel jongeren weten niet welke sport heb hem of haar past. Door de interventie 'Schoolactieve verenigingen' hebben de samenwerkingspartners aan de hand van een stapsgewijs aanbod (onderwijs, buurt en sport) jongeren kennis laten maken met verschillende sporten. Tegelijkertijd is er gewerkt aan een passend verenigingsaanbod. Gericht op lidmaatschapsvormen, maar ook aanbod en cultuur. Denk aan een dependance op school, aanbod zonder lidmaatschapsvorm en op gezette tijden. Op deze manier hebben we jongeren willen bewegen tot een lifetime sportdeelname.

Verslagen


Eindverslag

Zeven Zwolse sportverenigingen (RC Zwolle, GV Hercules, Zgv Kwiek en lenig, WRZV Zaalvoetbal, ZLTB, Tafeltennis Zwolle, Survivalrun Thor, drie voorgezet onderwijs instellingen (Talentstad, Van der Capellen, Thorbecke VMBO) en SportService Zwolle hebben aan de hand van de interventie 'Schoolactieve sportverengingen' met het project 'Check it out' jongeren uit de wijken Holtenbroek en Diezerpoort in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar die niet of nauwelijks sporten kennis laten maken met verschillende sport en verenigingen.

De sportparticipatie o.a. onder de doelgroep jongeren ligt in de aandachtswijken Holtenbroek en Diezerpoort ver onder het stedelijk en landelijk gemiddeld. Er zijn verschillende wijkopgave actief en veel mensen met een lage sociaal economische status (SES). Sport en bewegen maakt niet direct een vast onderdeel uit van de leefstijl van veel van deze jongeren, terwijl sport en bewegen juist bij kan dragen aan de sociaal- emotionele, cognitieve en motorische vaardigheden van jongeren.

Naast dat er in de wijken jongeren zijn die niet van huis uit gestimuleerd zijn te gaan sporten en bewegen, zijn jongeren in het algemeen moeilijk te behouden voor de sport. Het aanbod sluit niet meer aan bij de behoefte van jongeren en veel jongeren weten niet welke sport heb hem of haar past. Door de interventie 'Schoolactieve verenigingen' hebben de samenwerkingspartners aan de hand van een stapsgewijs aanbod (onderwijs, buurt en sport) jongeren kennis laten maken met verschillende sporten.
Tegelijkertijd is er gewerkt aan een passend verenigingsaanbod. Gericht op lidmaatschapsvormen, maar ook aanbod en cultuur. Denk aan een dependance op school, aanbod zonder lidmaatschapsvorm en op gezette tijden. Op deze manier hebben we jongeren willen bewegen tot een lifetime sportdeelname.

Zeven Zwolse sportverenigingen (RC Zwolle, GV Hercules, Zgv Kwiek en lenig, WRZV Zaalvoetbal, ZLTB, Tafeltennis Zwolle, Survivalrun Thor, drie voorgezet onderwijs instellingen (Talentstad, Van der Capellen, Thorbecke VMBO) en SportService Zwolle willen aan de hand van de interventie 'Schoolactieve sportverengingen' jongeren uit de wijken Holtenbroek en Diezerpoort in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar die niet of nauwelijks sporten stimuleren tot een lidmaatschap bij de sportverenigingen.

De sportparticipatie o.a. onder de doelgroep jongeren ligt in de aandachtswijken Holtenbroek en Diezerpoort ver onder het stedelijk en landelijk gemiddeld. Er zijn verschillende wijkopgave actief en veel mensen met een lage sociaal economische status (SES). Sport en bewegen maakt niet direct een vast onderdeel uit van de leefstijl van veel van deze jongeren, terwijl sport en bewegen juist bij kan dragen aan de sociaal- emotionele, cognitieve en motorische vaardigheden van jongeren.

Naast dat er in de wijken jongeren zijn die niet van huis uit gestimuleerd zijn te gaan sporten en bewegen, zijn jongeren in het algemeen moeilijk te behouden voor de sport. Het aanbod sluit niet meer aan bij de behoefte van jongeren en veel jongeren weten niet welke sport heb hem of haar past. Door de interventie 'Schoolactieve verenigingen' willen de samenwerkingspartners aan de hand van een stapsgewijs aanbod (onderwijs, buurt en sport) jongeren kennis laten maken met verschillende sporten. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een passend verenigingsaanbod. Gericht op lidmaatschapsvormen, maar ook aanbod en cultuur. Op deze manier willen jongeren bewegen tot een lifetime sportdeelname.

Samenvatting van de aanvraag

Zeven Zwolse sportverenigingen (RC Zwolle, GV Hercules, Zgv Kwiek en lenig, WRZV Zaalvoetbal, ZLTB, Tafeltennis Zwolle, Survivalrun Thor, drie voorgezet onderwijs instellingen (Talentstad, Van der Capellen, Thorbecke VMBO) en SportService Zwolle willen aan de hand van de interventie 'Schoolactieve sportverengingen' jongeren uit de wijken Holtenbroek en Diezerpoort in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar die niet of nauwelijks sporten stimuleren tot een lidmaatschap bij de sportverenigingen. De sportparticipatie o.a. onder de doelgroep jongeren ligt in de aandachtswijken Holtenbroek en Diezerpoort ver onder het stedelijk en landelijk gemiddeld. Er zijn verschillende wijkopgave actief en veel mensen met een lage sociaal economische status (SES). Sport en bewegen maakt niet direct een vast onderdeel uit van de leefstijl van veel van deze jongeren, terwijl sport en bewegen juist bij kan dragen aan de sociaal- emotionele, cognitieve en motorische vaardigheden van jongeren. Naast dat er in de wijken jongeren zijn die niet van huis uit gestimuleerd zijn te gaan sporten en bewegen, zijn jongeren in het algemeen moeilijk te behouden voor de sport. Het aanbod sluit niet meer aan bij de behoefte van jongeren en veel jongeren weten niet welke sport heb hem of haar past. Door de interventie 'Schoolactieve verenigingen' willen de samenwerkingspartners aan de hand van een stapsgewijs aanbod (onderwijs, buurt en sport) jongeren kennis laten maken met verschillende sporten. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een passend verenigingsaanbod. Gericht op lidmaatschapsvormen, maar ook aanbod en cultuur. Op deze manier willen jongeren bewegen tot een lifetime sportdeelname. Deze aanvraag is tot stand gekomen vanuit de probleemsignalering, verdiepend onderzoek onder de doelgroep, het intensiveren van de samenwerking met het voortgezet onderwijs en de behoefte van sportverenigingen. Gedurende de projectperiode wordt door middel van een netwerkstructuur, het testen van aanbod en het optimaliseren van het verenigingsaanbod de basis gelegd voor een structureel vervolg na de projectperiode.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524005345
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
S. Winkler
Verantwoordelijke organisatie:
Rugby Club Zwolle