Mobiele menu

FreerunXtra

Projectomschrijving

Sportvereniging Kunst en Kracht is in samenwerking met verschillende speciaal onderwijs scholen en het steunpunt aangepast sporten gekomen tot structureel freerunaanbod voor kinderen met een gedragsproblematiek. Het plan van aanpak was gebaseerd op een combinatie van de beproefde interventies ‘Iedereen kan sporten’ van NOC*NSF en ‘freeunning’ van de KNGU. Het freerunXtra aanbod sluit goed aan de toenemende vraag naar freerunning voor kinderen en jongeren met gedragsproblematiek. De kans op structurele deelname is vergroot door de geleidelijke aanpak van schoolsport naar verenigingslidmaatschap. Daarnaast is een trainer met expertise van en feeling voor deze doelgroep essentieel. De trainers werd structureel ondersteund door een vrijwillig pedagogisch kader vanuit K&K. Om de doelgroep blijvend te laten deelnemen aan freerunXtra is de les direct opgenomen binnen de bestaande structuur van de vereniging en werd een vergelijkbare contributie geheven. De samenwerking met bepaalde speciaal onderwijs scholen zal blijven bestaan en bovendien wordt de toevoer van nieuwe leden actief gestimuleerd door de sportcoach van het steunpunt aangepast sporten.

Freerunxtra: freerunnen voor kinderen die extra aandacht nodig hebben
 

Verslagen


Eindverslag

Sportvereniging Kunst en Kracht is in samenwerking met verschillende speciaal onderwijs scholen en het steunpunt aangepast sporten gekomen tot structureel freerunaanbod voor kinderen met een gedragsproblematiek. Het plan van aanpak was gebaseerd op een combinatie van de beproefde interventies ‘Iedereen kan sporten’ van NOC*NSF en ‘freeunning’ van de KNGU. Het freerunXtra aanbod sluit goed aan de toenemende vraag naar freerunning voor kinderen en jongeren met gedragsproblematiek. De kans op structurele deelname is vergroot door de geleidelijke aanpak van schoolsport naar verenigingslidmaatschap. Daarnaast is een trainer met expertise van en feeling voor deze doelgroep essentieel. De trainer werd structureel ondersteund door een vrijwillig pedagogisch kader vanuit K&K. Om de doelgroep blijvend te laten deelnemen aan freerunXtra is de les direct opgenomen binnen de bestaande structuur van de vereniging en werd een vergelijkbare contributie geheven. De samenwerking met bepaalde speciaal onderwijs scholen zal blijven bestaan en bovendien wordt de toevoer van nieuwe leden actief gestimuleerd door de sportcoach van het steunpunt aangepast sporten.

FreerunXtra is tot nu toe een succesvol project. Door een goede samenwerking met veel scholen en de gemeente hebben er veel clinics op school, na school en bij het clubhuis plaatsgevonden. Hieruit volgend is er een vaste freerunXtra les ontstaan waar wekelijks zo'n 10 kinderen/jongeren met gedragsproblematiek met plezier freerunningen. Er is een pedagogisch kader gevormd vanuit trainers en vrijwilligers van de vereniging, die sturing geven op het pedagogisch vlak.
Tot nu toe is iedereen enthousiast over het project en ziet het belang in van het aanbieden van deze sport voor deze doelgroep.
Ook doelgroepen die niet benaderd zijn via school hebben kennis gekregen van het project door middel van internet of social media.

Samenvatting van de aanvraag

Gymnastiekvereniging Kunst en Kracht (K&K) wil in samenwerking met de scholen VSO Parcours, SBO Noorderlicht, SBO zonnesteen, SBO westerwel, BS Hubertus, p.i. de Hondsberg en het steunpunt aangepast Sporten komen tot structureel freerunaanbod voor kinderen met gedragsproblematiek. Het plan van aanpak is gebaseerd op de beproefde interventie ‘Iedereen kan sporten’ van het NOC*NSF. Tevens is de interventie ‘freeunning’ van de KNGU meegenomen in deze aanvraag. Het freerunXtra aanbod sluit goed aan de toenemende vraag naar freerunning voor kinderen en jongeren met gedragsproblematiek. Het aanbod is aanvullend op de populaire reguliere freerunlessen en vernieuwend wat betreft de doelgroep en de aanpak. De kans op structurele deelname wordt vergroot door de geleidelijke aanpak van schoolsport naar verenigingslidmaatschap. Door middel van deze aanvraag wil K&K zich zowel wijkgericht als wijk overstijgend opstellen. De Wijkgerichte aanpak wordt met name vormgegeven door sportaanbod te bieden voor kinderen met gedragsproblematiek uit de focuswijk ‘t Zand. Daarnaast wordt de buurt betrokken door de samenwerking met de buurtsport. Vanuit buurtsport worden jongeren uit de wijk ’t Zand benaderd om citytrainer te worden. K&K wil deze citytrainers de kans bieden om zich verder te ontwikkelen tot assistent bij de freerunXtra les, of andere lessen bij het clubhuis. De SBO en SO scholen zijn niet gebonden aan de wijk ’t Zand, en dit maakt de aanvraag niet enkel wijkgericht, maar ook wijk overstijgend. De structurele les die in de wijk ’t Zand gepland is ligt centraal ten opzichte van deze scholen. Het freerunXtra aanbod is gericht op structurele deelname aan sport door middel van lidmaatschap bij K&K d.m.v contributie of strippenkaart. Om de doelgroep blijvend te laten deelnemen aan freerunXtra wordt de les opgenomen binnen de bestaande structuur van de vereniging en wordt een vergelijkbare contributie (met het reguliere aanbod) geheven. Daarnaast wordt er ingezet op het verhogen van de expertise (m.b.t. gedragsproblematiek) van de trainers van de reguliere freerunlessen, zodat ook in deze lessen meer kinderen met lichte tot matige gedragsproblematiek kunnen worden opgenomen. Dit bevorderd tevens de doorstroom voor jongeren (ook >14jaar) met gedragsproblematiek naar de reguliere lessen. Ook na het impulstraject blijft het clinicaanbod bij scholen bestaan. Door middel van blijvende clinics wordt de doorstroom en structurele deelname aan het aanbod gewaarborgd. Deze clinics worden na het traject volledig door de scholen of de gemeente vergoed. Om de verbintenis te vergroten en de overstap naar betaalde clinics geleidelijk te laten verlopen wordt tijdens het project een bijdrage gevraagd aan de scholen voor de naschoolse clinics. In het eerste jaar komt 25% van de kosten voor rekening van de school en in het tweede jaar 50%. Bovendien wordt de toevoer van nieuwe leden actief gestimuleerd door de sportcoach van het steunpunt aangepast sporten.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004327
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. Aussums
Verantwoordelijke organisatie:
Kunst en Kracht Tilburg