Mobiele menu

Sportdorp: Vitale kernen en buurten

Projectomschrijving

Sportverenigingen, Dorpsbelangen, basisonderwijs, Carrefour (welzijnsorganisatie) en de gemeente Noordoostpolder bouwen samen aan Sportdorp Nagele!

Hierbij gebruiken we de methodiek 'Sportdorp; vitale kernen en buurten' om de sociale verbindingen in het dorp te versterken. De methodiek is gericht op een leven lang sporten en bewegen en is daarom gericht op alle inwoners van Nagele. Speciale aandacht gaat uit naar het verhogen van de sportparticipatie van de bewoners van 30-40 jaar en het betrekken van specifieke bewonersgroepen bij het Sportdorp.

Door het inzetten van een behoeftenonderzoek bepalen de bewoners zelf welk vernieuwend sport-/beweegaanbod Sportdorp Nagele op een laagdrempelige manier gaat opzetten (losse activiteiten, modules, flexibele lidmaatschappen). De intentie is dat zoveel mogelijk inwoners (vaker) gaan sporten/ bewegen en zo met elkaar in contact komen en nieuwe sociale verbanden aangaan. Gevolg: vergroting van de leefbaarheid en de vitaliteit van Nagele.

Verslagen


Eindverslag

Sportdorp Nagele is van start gegaan met de volgende doelstellingen:
1) Het realiseren van aantrekkelijk, nieuw, vraaggericht sportaanbod.
2) Het hechten van dit nieuwe sportaanbod aan de lokale sportverenigingen en sportaanbieders en/of aan het nieuw ontstane samenwerkingsverband.
3) Het verhogen van de sportparticipatie
4) Het vergroten van de leefbaarheid in Nagele door de opzet van een nieuwe sociale structuur.
5) Het vergroten van het aantal vrijwilligers en de deskundigheid van vrijwilligers.

Er is d.m.v. Sportdorp Nagele in 2 jaar tijd een samenhang gecreëerd tussen de lokale verenigingen, scholen, feestcommissie en dorpsbelang.
Een minpuntje is dat we er niet in zijn geslaagd om de inwoners van Nagele met een niet-westerse etniciteit bij het project te betrekken.

Samenvatting van de aanvraag

Nagele is één van de 10 groendorpen in de gemeente Noordoostpolder met een relatief groot aantal inwoners met een lage sociaal economische status en inwoners met een niet-westerse etniciteit. Groepen die veelal minder betrokken zijn bij het wel en wee in een dorp en vaker dan gemiddeld met gezondheidsproblemen kampen (onderzoek GGD). De sportverenigingen en lokale organisaties als Dorpsbelang en het basisonderwijs willen zich vanuit samenwerking inzetten om de sociale verbindingen in Nagele te versterken. Om buiten/naast het kader van het aanbod van de eigen vereniging vernieuwend sport - en beweegaanbod op te zetten vanuit de behoeften en wensen van de bewoners van Nagele. Zij willen hiervoor de methodiek Sportdorp; vitale kernen en buurten inzetten wat sport en bewegen als bindmiddel ziet tussen mensen en een manier om de vitaliteit van de bewoners en het dorp te vergroten. Op basis van de behoeften en ideeën van de bewoners zelf wordt een vernieuwend sport- en beweegaanbod dichtbij de mensen gecreëerd. Het nieuwe (sport)aanbod wordt laagdrempelig aangeboden in de vorm van activiteiten, modules en flexibele lidmaatschappen. Zo kunnen zoveel mogelijk inwoners (vaker) gaan sporten/bewegen en zo met elkaar in contact komen en kunnen nieuwe sociale verbanden ontstaan. Vergroting van de leefbaarheid en de vitaliteit van het dorp is het gevolg. De doelgroep van de interventie Sportdorp omvat primair alle inwoners van Nagele. Samenwerking staat bij deze interventie centraal. En de intentie tot samenwerking is in Nagele overduidelijk aanwezig: het gevoel van "samen staan we sterk" is voelbaar bij alle deelnemende verenigingen en organisaties. Ondersteuning vanuit de buurtwerker en beweegcoaches van de welzijnsorganisatie en vanuit de gebiedsregiseur van het Integraal Gebiedsgericht Werken ondersteunen dit proces. Ook de wethouder van de gemeente Noordoostpolder juicht het project toe omdat het past binnen de ambities die de gemeente heeft op het gebied van sportbeleid.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524002079
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2013
2015
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
J. Claassen
Verantwoordelijke organisatie:
S.V. Nakala