Mobiele menu

Plussporten in Lombok!

Projectomschrijving

Door het project 'Plussporten in Lombok!' hebben in totaal 472 mensen een fittest ondergaan, 199 mensen hebben deelgenomen aan een 5-weekse beweegonderzoek en 161 mensen zijn doorgestroomd naar het 13-weekse beweegtraject. Uiteindelijk hebben 82 mensen hiervan een blijvend en aantoonbare actievere leefstijl. Deze mensen zouden normaliter deze opstart niet gemaakt hebben. Dit project heeft geleid tot:
  1. Een constructieve en blijvende samenwerken tussen de verschillende partijen in de wijk.
  2. Er is meer beweegaanbod in de wijk en het is transparanter voor de inwoners.
  3. Het beweegaanbod is onafhankelijk van subsidie geworden.

Verslagen


Eindverslag

In de periode van 1 oktober 2014 tot en met 30 september 2016 heeft de stuurgroep West in Beweging en haar partners het project "Plussporten in Lombok!" uitgevoerd.

Het doel was om de doelgroep (55+ers) een actievere leefstijl aan te meten. Uit onderzoek was namelijk gebleken dat 39% kampt met overgewicht en 40% beweegt onvoldoende.

We hebben geconcludeerd dat het een geslaagd project is geweest. We hebben een grote groep mensen bereikt en bewuster gemaakt van de voordelen van een actievere leefstijl. Daarnaast hebben we in de wijk het beweegaanbod versterkt door nu ook beweegaanbod te hebben voor de 55+ doelgroep.

Afgelopen jaar heeft de stuurgroep "West in beweging" onder het project "Plussporten in Lombok!" 3 activiteiten georganiseerd voor de 55+ doelgroep en allochtone dames.

Namelijk 2x een fittestdag voor allochtone dames uit Lombok in het buurthuis en een aantal fittestdagen voor alle 55+ inwoners van Lombok in het gezondheidscentrum.

De activiteiten bestonden uit 3 onderdelen: Fittesten, deelnemen aan het 5-weekse beweegonderzoek, doorstroom naar regulier beweegaanbod.

Samenvatting van de aanvraag

In de Utrechtse (sub)wijk Lombok werken het preventiecentrum, lokaal beweegaanbod, de beweegmakelaar, buurtsportcoach en zorgverleners samen om de doelgroep senioren (meer) in beweging te krijgen. In Lombok kampt 39% kampt met overgewicht en 40% beweegt onvoldoende. Dat geldt vooral voor de volwassenen en senioren. De oorzaak ligt vooral in de diep gewortelde leefstijl en in het huidige beweegaanbod dat niet goed aansluit bij de behoeften. Het gaat om fysieke en financiële laagdrempelige activiteiten, die in de buurt worden georganiseerd en waar mensen zich thuis voelen. Aanvullend stelt de zorg als voorwaarde dat deze kwetsbare doelgroep in de beginfase extra aandacht behoeft qua kennis en motivatie om voortijdig stoppen te beperken. De aanbieders willen wel, maar missen enerzijds de kennis en de ervaring om de doelgroep goed te begeleiden, anderzijds zijn er praktische bezwaren zoals het werken met relatief kleine doelgroepen en een onregelmatige instroom. De kosten/baten verhouding is daarmee niet gunstig. Dit vraagt om een andere aanpak. De stuurgroep West in Beweging en het preventiecentrum willen de interventie Fitness 2.0 toepassen. In 2013 is dit al met succes toegepast in de naburige wijk Oog in Al. Deze aanpak biedt de doelgroep een overzichtelijk, uitgebreid, passend en langdurig beweegaanbod in de buurt. De deelnemers worden persoonlijk en deskundig begeleid en doorlopen een traject van instap- en vervolgtests, gezondheidscursus en Plussport programma. Gaande het traject raakt men steeds meer vertrouwd met het bewegen en krijgen plezier. Alle benodigde partners in de keten hebben hun medewerking toegezegd. Bij doorgang van het project worden in de wijk Lombok tenminste 250 deelnemers geactiveerd; na de introductieperiode van 3 maanden continueert tenminste 60% het beweegprogramma en 40% hiervan voldoet daarmee aan de beweegnorm. Naar analogie van Oog in Al draait Plussporten in Lombok! na 2 jaar zelfstandig en behoeft geen subsidie meer.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003084
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
H.J. Jongerius
Verantwoordelijke organisatie:
Bodysports b.v.