Mobiele menu

Onbeperkt actief

Projectomschrijving

Aan het project Onbeperkt Scoren hebben in totaal 82 deelnemers meegedaan. Door middel van een sporttraject van 16 weken wordt bekeken of we mensen met een verstandelijke beperking structureel kunnen wegzetten bij een (sport)vereniging. 45% is na het project structureel actief gebleven, waarvan 33% sportend en 12% als vrijwilligers. Uit diverse gesprekken en evaluaties is gebleken dat deelnemers door dit project nu makkelijker de stap naar een sportvereniging maken, hetgeen voor deze doelgroep best een grote stap is. Ook geven ze aan een stuk beter in hun vel te zitten en met name op sociaal vlak de nodige stappen hebben gemaakt. Ook is het aanbod voor deze doelgroep in de wijk Hengelose-Es gegroeid en vindt er nu een betere samenwerking plaats op het gebied van sportdeelname voor mensen met een beperking. Er is meer samenhang en verenigingen in deze wijk staan allen achter een gemeenschappelijk belang, namelijk dat iedereen moet kunnen sporten.

Verslagen


Eindverslag

Gedurende 2 jaar hebben in totaal 5 groepen bestaande uit volwassenen met een verstandelijke beperking een sportcursus gevolgd, met als doel structurele aansluiting bij een sportvereniging. Na 16 weken verschillende sporten te hebben uitgeprobeerd en verschillende verenigingen te hebben bezocht werd zorgvuldig bekeken welke vereniging het beste aansloot voor de deelnemers. Om dit tot stand te brengen is de inbreng van FC Twente gebruikt om het project extra lading mee te geven. Denk aan een stadionbezoek, bezoek van een speler, het dragen van kleding tijdens de sportlessen en het bezoeken van een wedstrijd van FC Twente

Door middel van een sportoriëntatiecursus op het complex bij FC Twente, worden deelnemers met een verstandelijke beperking gestimuleerd zich structureel te binden aan een sportvereniging. In totaal vinden 12 sportlessen plaats, waarvan 4 lessen bij aangesloten sportverenigingen. Zij bieden kader voor de opvang van deze doelgroep. De impact van FC Twente speelt hierbij een grote rol. Te denken valt aan een wedstrijdbezoek, ontmoeting met een speler, een stadiontour en sporten in het tenue van FC Twente. Na 12 weken kunnen deelnemers een keuze maken uit verschillende sportverenigingen.

Samenvatting van de aanvraag

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat mensen met een verstandelijke beperking minder aan sport en beweging doen dan mensen zonder beperking. Het stimuleren van bewegen en sporten bij mensen met een verstandelijke beperking verdient hoge prioriteit gelet op het feit dat de groep tot de risicogroepen behoort. Voor een aantal sportclubs in Hengelo is dit een reden geweest om een zogenaamd G-team op te richten. Het aantal G-teams bij de sportverenigingen is echter minimaal. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat de sportclubs veel moeten investeren in begeleiding van de mensen en vrijwilligers onvoldoende beschikbaar zijn. Niettemin liggen er kansen om meer mensen met een verstandelijke beperking aan het sporten te krijgen als op locatie sportclubs elkaar weten te vinden en gezamenlijk het probleem aan te pakken. Een locatie is de achterstandswijk de Hengelose Es te Hengelo, waar sportclubs al nauw samenwerken. Belangrijk is de aanwezigheid van een netwerk van 4 sportinstellingen, zoals voetbalclub Achilles ‘12, Tennisclub ´ tWeusthag, WRSH en bewonersbedrijf ’t Geerdink dat over een paarden-en ponystal beschikt. Door verandering in het overheidsbeleid komt de zorg voor mensen met een (verstandelijke) beperking onder druk te staan. Een gevolg hiervan zou kunnen zijn minder deelname aan sociale verbanden en meer hindernissen om te sporten en te bewegen. Om dit probleem aan te pakken kunnen sportclubs een belangrijke rol spelen door verstandelijk beperkten een sport- en beweegaanbod te bieden en tegelijkertijd begeleiding en opvang binnen de sportclubs realiseren. Door de opvang en begeleiding te regelen is ook de kans op structureel sporten en bewegen voor de doelgroep groter. Het mes snijdt aan twee kanten; de doelgroep wordt meer onderdeel van een sportcultuur, terwijl tegelijkertijd begeleiding en opvang is geregeld. Dit betekent wel de inzet van een relatief groot aantal vrijwilligers. De werving hiervan vindt plaats door zorginstellingen. Het primaire doel is om 40 verstandelijk beperkten per jaar te bereiken, 80 personen over twee jaar. We verwachten dat 50% van de doelgroep onderdeel wordt van een sportclub en structureel blijft sporten. Gebruik zal worden gemaakt van het concept ‘Scoren met gezondheid’ (zie menukaart) voor kwetsbare groepen. Haar ondersteuning is van groot belang voor de aanpak. Belangrijk is vervolgens de betrokkenheid van het ROC (docenten en studenten) . Het project is vernieuwend, omdat gebruikmakend van het geschetste concept een sport- en beweegaanbod wordt ontwikkeld en aangeboden aan een bijzondere doelgroep, waarbij dit aanbod gepaard met begeleiding en opvang binnen een sportorganisatie en dit waar mogelijk dichtbij de omgeving van de verstandelijk beperkte. Hierbij wordt ingespeeld op een tweetal ontwikkelingen en wel de trend dat sportorganisaties zich meer maatschappelijk actief opstellen en verstandelijk beperkten meer moeten participeren in de samenleving.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004011
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
E. ten Donkelaar
Verantwoordelijke organisatie:
TC 't Weusthag