Mobiele menu

Respons Oldambt

Projectomschrijving

In de afgelopen projectperiode zijn 150 klassen/groepen bereikt met het weerbaarheidsproject Respons. Op 26 onderwijslocaties (basisscholen, scholen voor speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs) hebben we een positieve bijdrage kunnen leveren aan het sociale klimaat binnen de groepen en aan de persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen zelf. Ook de acht buitenschoolse ouder-kind-trajecten, waarbij ook GGD en GGZ zijn betrokken, zijn succesvol afgesloten. Het sportstimuleringsgedeelte binnen het project is helaas, door externe omstandigheden, minder tot zijn recht gekomen. Door inzet van trainers Budocentrum Chikara  heeft de vereniging een belangrijke rol t.a.v. weerbaarheid binnen de gemeente verworven en heeft de vechtsport een prima imago opgebouwd. 

Verslagen


Eindverslag

Het project Respons is door Budocentrum Chikara in de gemeente Oldambt op 26 scholen (basis-, speciaal- en voortgezet onderwijs aangeboden. Ruim 3000 kinderen hebben deelgenomen aan het weerbaarheidstraject dat een positieve invloed achterlaat op het sociale klimaat in de groepen en de individuele leerlingen.
Daarnaast is er buitenschools een ouder-kindtraject gestart, waarbij leerlingen die niet binnenschools konden deelnemen in de gelegenheid zijn gesteld om samen met de ouders een traject te volgen. De GGD en de intern begeleiders hebben mede gezorgd voor de werving van de deelnemers.
Doel, naast de uitvoering van het weerbaarheidsproject, was ook om de inactieve leerlingen via inzet van de buurtsportcoaches te begeleiden naar regulier sportaanbod.
Echter buiten onze invloed om zijn buurtsportcoaches wegbezuinigd of hebben een andere taakstelling gekregen, waardoor de sportstimuleringstaak niet meer kon worden uitgevoerd.

Het project Respons is reeds op 24 scholen aangeboden. de. De ouder-kind trajecten ( voor kinderen die niet worden bereikt of die extra aandacht nodig hebben) lopen uitstekend waarbij kan worden opgemerkt dat de ouderparticipatie opvallend hoog is. GGD en Lentis zijn nauw bij het project betrokken; GGD als poortwachter voor de ouder-kind trajecten en Lentis deelt kennis t.a.v. vroegsignalering van psyco-sociale problematiek met alle opgeleide trainers en leerkrachten. De gemeente verleent financiële ondersteuning aan Lentis om deze workshops mogelijk te maken.
Bezuinigingen binnen het onderwijs hebben er toe geleid dat de buurtsportcoaches grotendeels niet meer wekzaam zijn binnen de gemeente. De sportstimulering komt hierdoor onder druk te staan. We vangen dit op door in 2016 een stagiair in te zetten (3e j HBO).
De mogelijkheden voor financiële ondersteuning voor kinderen uit minder draagkrachtige gezinnen hebben we gebundeld en op een flyer gezet. Deze wordt op iedere school uitgereikt.

Samenvatting van de aanvraag

De interventie Respons wordt door Budocentrum Chikara ingezet om weerbaarheid en sociale vaardigheden van kinderen in het ‘sociaal zwakkere’ Oldambt te versterken en een vervolg te geven dat er op is gericht om kinderen die nog niet lid zijn van een sportvereniging en uit lage inkomensgezinnen komen te begeleiden naar een passend sportaanbod. Daar waar nodig wordt ook extra zorg verleend aan de leerlingen en ouders. De interventie wordt ingezet op 19 reguliere basisscholen, 4 scholen voor speciaal onderwijs en 3 voortgezet onderwijsscholen in de gemeente. Het weerbaarheidstraject speelt zich af binnen de school in één van de reguliere gymlessen en duurt 7 weken. Daarnaast is er een oudervoorlichting en een informatiebijeenkomst voor de leerkrachten. Iedere deelnemende school levert menskracht voor het opleidingstraject tot Responstrainer, zodat het traject ook in de toekomst op een financieel laagdrempelige manier kan worden vervolgd. Daarnaast zullen ook buurtsportcoaches, trainers van het Budocentrum Chikara en medewerkers van Lentis (speciale kennis op psycho maatschappelijk vlak) en BeweegLink worden toegevoegd aan de opleiding. De GGD en gemeente Oldambt hebben een ondersteunende en toeleidende taak in dit project. De buurtsportcoaches worden naast het trainerstraject vooral ingezet bij het begeleiden van de leerlingen(en hun ouders)naar Budocentrum Chikara of ander sportaanbod in de buurt. Ook brengen zij financiële steunmaatregelen in de gemeente onder de aandacht en ondersteunen zij bij aanvragen van participatie- en Jeugdsportfonds en Stichting Leergeld.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003315
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
I.E. Raukema
Verantwoordelijke organisatie:
Karate-do Chikara / Budocentrum Chikara