Mobiele menu

Krachttraining op basis van beeldvormende echotechniek

Projectomschrijving

Er is een sterke relatie tussen spierarchitectuur (de lengte van de spiervezels, gecombineerd met het spiervolume) en de prestaties van de spier. Met name de lengte van de spiervezels bepalen de snelheid waarop een spier kan samentrekken. De lengte bepaalt mede het vermogen en hoe meer vermogen de spiervezel kan leveren, hoe beter de prestatie. Door specifieke krachttraining kan de lengte van de spiervezels worden geoptimaliseerd en daarmee de prestatie van de atleet worden vergroot. Met een door ons ontwikkelde 3D-beeldvormende echomethode kan de spiervezellengte zichtbaar gemaakt worden. Op basis van deze spiervezellengtemeting kan de sporter geïndividualiseerde adviezen krijgen om specifieke krachttraining te verrichten.

Voor succesvolle invoering bij roeiers dienen de methoden vereenvoudigd te worden. Wij willen op een snelle, kosteneffectieve manier de spiervezellengte bij toproeiers op locatie gaan bepalen om vervolgens krachttraining op individuele basis te kunnen optimaliseren. De effecten van de krachttraining op de spiervezellengte zullen in kaart worden gebracht. Het maximale vermogen zal gemeten worden door middel van specifieke krachttesten die al op reguliere basis bij deze groep worden afgenomen. Bij succesvolle implementatie kan de methode ook bij andere sporten en op andere prestatieniveaus worden toegepast. 

Verslagen


Eindverslag

Voor het leveren van een topprestatie moet een roeier niet alleen sterk zijn, maar ook een goed uithoudingsvermogen hebben. De vraag is hoe de spieren gebouwd moeten zijn om een zo optimaal mogelijke prestatie te bereiken. Het is bekend dat spieren meer vermogen leveren wanneer ze in omvang toenemen. Wanneer spiervezels in dikte toenemen, worden ze sterker, wanneer ze langer worden kunnen ze sneller samentrekken. In dit project hebben we met een nieuwe 3-D echografische beeldvormging onderzocht hoe de spieren van toproeisters veranderen door traditionele krachttraining en vervolgens plyometrische krachttraining (krachtraining waarbij spieren gerekt worden). We hebben gevonden dat traditionele krachttraining leidt tot dikkere spieren, terwijl de spiervezels korter worden en de roeiprestatie nauwelijks verbetert. Daarentegen na de plyometrische training waren spiervezels langer geworden en was de roeiprestatie verbeterd. De resultaten van dit project laten zien dat plyometrische training effectief kan zijn om de roeiprestatie te verbeteren en dat het meten van spierbouw en prestatie kan helpen trainingsstrategieën te verbeteren om roeiprestatie te optimaliseren.

Samenvatting van de aanvraag

Uit de resultaten van het project ‘Trainingstrategieën voor optimaal piek- en duurvermogen van schaatsers, roeiers en wielrenners, project nr. 12891’ bleek dat er een sterke relatie is tussen spierarchitectuur (de lengte van de spiervezels, gecombineerd met het spiervolume) en de prestaties van de spier. Met name de lengte van de spiervezels bepalen de snelheid waarop een spier kan samentrekken. Deze spiercontractiesnelheid bepaalt samen met de dwarsdoorsnede van de spier hoeveel vermogen de spiervezel kan leveren. Hoe hoger dit vermogen, hoe beter de prestatie. Door specifieke krachttraining kan de lengte van de spiervezels worden geoptimaliseerd en daarmee de prestatie van de atleet worden vergroot. Een bijkomend voordeel van het verlengen van de spiervezels is dat de doorsnede van de spiervezel niet toeneemt en daardoor de duurprestatie niet afneemt. De spiervezellengte is een moeilijk te bepalen parameter, maar met een door ons ontwikkelde 3D-beeldvormende echomethode kan de spiervezellengte zichtbaar gemaakt worden. Op basis van deze spiervezellengtemeting kan de sporter geïndividualiseerde adviezen krijgen om specifieke krachttraining die de vezellengte beïnvloeden te verrichten. In dit project willen wij bij toproeiers de ontwikkelde echotechniek implementeren om te bepalen welke krachttraining uitgevoerd moet gaan worden. Na een trainingsperiode worden de metingen herhaald om de effectiviteit van de training te bepalen. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Roei Bond.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
546002012
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. R.T. Jaspers
Verantwoordelijke organisatie:
Vrije Universiteit Amsterdam