Mobiele menu

Implementatie Versterk je Enkel

Projectomschrijving

De 'Versterk je enkel' interventie bevat een bewezen effectief oefenprogramma ter preventie van herhaalde enkelverstuiking. Het oefenprogramma wordt zelfstandig uitgevoerd door sporters. Het programma duurt 8 weken en bestaat uit 6 verschillende oefeningen die 3 keer per week uitgevoerd worden. Er is een app en uitvouwkaart beschikbaar.

Het project zet in op:

  1. Het ontwikkelen van informatiekanalen waarbij de sporters begeleid worden naar de juiste informatie ter preventie van enkelverstuiking. De doelgroep bestaat uit sporters in risicovolle sporten, sporters met zwakke enkels en/of sporters die eerder een enkelverstuiking gehad hebben.
  2. Het begeleiden van meer sporters naar de beschikbare tools en maatregelen tegen enkelverstuikingen. Er wordt gestreefd naar het bereiken van minimaal 100.000 sporters in het sportseizoen van 2018-2019.
  3. Verdubbeling van het aantal downloads van de Versterk je Enkel app in het komende jaar (van 30.000 naar 60.000).

Verslagen


Eindverslag

In dit project staat de implementatie van de "Versterk je enkel" interventie centraal. De interventie bevat een evidence-based
bewezen effectief oefenprogramma ter preventie van herhaalde
enkeldistorsies. Dit oefenprogramma is opgenomen in de “Versterk je enkel” App en uitvouwkaart. In samenwerking met
diverse partnerorganisaties is gewerkt aan de implementatie van het programma. Uit een scala aan mogelijkheden is binnen dit
project de focus gelegd op een aantal concrete activiteiten om de bekendheid van de app en het oefenprogramma te vergroten.

Samenvatting van de aanvraag

De “Versterk je enkel” interventie bevat een evidence-based bewezen effectief oefenprogramma ter preventie van herhaalde enkeldistorsies. Het oefenprogramma wordt zelfstandig uitgevoerd door sporters (8 weken, 3x per week, 6 verschillende oefeningen). Dit oefenprogramma is opgenomen in de “Versterk je enkel” App en uitvouwkaart. Deze materialen zijn ontwikkeld om het gebruik van het oefenprogramma in de sportpraktijk te ondersteunen en bevorderen. De bekendheid van de interventie en materialen wordt via diverse communicatiekanalen en activiteiten gepromoot bij sporters, trainers, coaches, en (para)medische behandelaren. Dit wordt gedaan door VeiligheidNL in nauwe samenwerking met diverse partnerorganisaties. Aanvullend ZonMw-onderzoek uitgevoerd tussen 2013 en 2016, heeft aangetoond dat er geen verschil is tussen het aanbieden van het oefenprogramma via de App en de uitvouwkaart waar het betreft (1) de effectiviteit ter preventie van herhaald enkelletsel (incidentie), en (2) de compliantie ten aanzien van het oefenprogramma. Daarnaast is uit ander onderzoek bekend dat het gebruik van een brace tijdens sport vergelijkbaar effectief is om herhaald enkelletsel te voorkomen. Deze kennis willen we verspreiden en implementeren binnen de genoemde doelgroepen, met als doel het correcte gebruik van het oefenprogramma en het dragen van een enkelbrace te bevorderen, teneinde enkelblessures te voorkomen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
546002004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
V. Zuidema
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting VeiligheidNL