Mobiele menu

Genetische testen in de sportwereld: wat kunnen we ermee?

Projectomschrijving

Sporters veranderen door training de expressiepatronen van hun genen. Zo passen hun lichamen zich aan de inspanningen van trainingen en sportprestaties aan. Die veranderingen in genexpressie zijn zichtbaar in RNA-profielen. In ons RAAK-Publiek project hebben we de inzet van genexpressiepatronen voor het volgen van trainingseffecten onderzocht. Vergelijking van patronen voor en na training levert inzicht in de reactie van het lichaam. Met voldoende metingen om gewenste en ongewenste effecten te herkennen, kunnen trainingen beter op maat worden gemaakt.

Nieuwe technologieën waaronder genetische testen bieden de sportwereld kansen. In dit implementatieproject willen we kennis over genetica en moleculaire processen en de mogelijke toepassing van de nieuwe technieken verspreiden. Verspreiding van kennis gebeurt via bijeenkomsten en voorlichtingsmateriaal.

Doelgroepen:

  1. Sportwetenschappers en sportartsen.
  2. Trainers en coaches van wielrenners en andere duursporters.

Verslagen


Eindverslag

In dit implementatieproject aansluitend op het RAAK-Publiekproject “Monitoring van trainingseffecten met genexpressiepatronen” hebben we de kennis over genetica en genetische testen onderzocht via een enquête onder (sport)fysiotherapeuten, sportwetenschappers en sportartsen. De ondervraagden bleken behoefte aan meer kennis over genetica en de mogelijke toepassing van de nieuwe technieken te hebben. Daarom is in samenwerking met NOC*NSF de brochure (Top)sport en genetica ontwikkeld. Deze brochure is door NOC*NSF verspreid binnen de sportwereld. Daarnaast is in de Nationale Sportweek het symposium (Top)sport en genetica georganiseerd. Daarbij zijn naast genetische basiskennis en informatie over DNA zelftesten ook de resultaten van de trainingsmonitoring met genexpressiepatronen gepresenteerd. Kennis over genetica en genetische (zelf)testen zal ook worden verspreid via een website, waarvoor studenten van Hogeschool Leiden een prototype hebben ontwikkeld.

Samenvatting van de aanvraag

In het RAAK-Publiekproject “Monitoring van trainingseffecten met genexpressiepatronen” wordt gentechnologie ingezet om de relatie tussen het effect van trainingsprikkels en de moleculaire processen die bij de individuele atleet tot prestatieverbetering leiden op te helderen. Nieuwe technologieën waaronder genetische testen bieden de sportwereld kansen, maar beschikken professionals werkzaam in de sportwereld, zoals sportcoaches, trainers en gezondheidszorgprofessionals (fysiotherapeuten en sportartsen) over voldoende kennis om de waarde ervan voor de praktijk van de sport in te kunnen schatten? Dit VIMP-project heeft als doelen het verbreden van de kennis over genetica en moleculaire technieken en het verspreiden van kennis over de mogelijke toepassing daarvan in de sportwereld. We richten ons op de bovengenoemde professionals en de sporters zelf. Dit doen we onder andere door de organisatie van een breed symposium over genetische en moleculaire tests voor het bepalen van de aanleg voor sport, monitoring van trainingseffecten en dopinggebruik. Daarbij zal een twee-sporenbenadering worden gevolgd met een meer wetenschappelijke insteek voor sportwetenschappers en sportartsen en een meer algemene benadering voor trainers, coaches en duursporters.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
546002008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. P.E.M. Taschner
Verantwoordelijke organisatie:
Hogeschool Leiden