Sport is goed voor gezondheid, leerprestaties, weerbaarheid en psychische en motorische ontwikkeling. De kans dat kinderen later voldoende bewegen, is bovendien veel groter als zij daar al jong mee beginnen. Daarom vraagt ZonMw aandacht voor ontwikkeling van onderzoek en kennis op het gebied van jeugd en sport en stimuleert zij de implementatie van programma die jeugd en jongeren in beweging brengen.

Uitgelicht

Over jeugd en sport

ZonMw-programma's met aandacht voor jeugd en sport:

In het programma Sportimpuls wordt uitvoering gegeven aan het in beweging brengen van inactieve of minder actieve mensen en kinderen en jongeren met (risico op) overgewicht.


Kijken door de ogen van kinderen

sportende kinderen

Hoe zorg je dat VMBO-leerlingen een actievere leefstijl krijgen? Volgens John Dierx moet je het ze zelf vragen. En ze vervolgens aan de slag zetten. Want vanzelf gaat dat niet.

Meer over deze aanpak

Sportimpuls: gezond gewicht met cursus

RealFit is een multdisciplinaire cursus voor 13-18 jarigen met overgewicht. Met de cursus leren jongeren een gezond gewicht te bereiken. RealFit is door het Centrum Gezond Leven erkend als een bewezen effectieve interventie op het gebied van (geïndiceerde) overgewichtpreventie.

Meer informatie over dit project

Bekijk de factsheet over RealFit Heerhugowaard

Overgewicht? Ga doen waar je goed in bent!

Wat velen niet weten is dat mensen met overgewicht niet alleen meer vetweefsel, maar ook meer spierweefsel en dus meer spierkracht hebben. Onderzoekers in Maastricht gebruiken dit gegeven voor een nieuwe benadering om gezond leven te stimuleren.

Hoe werkt de nieuwe benadering?

Kinderen sportief op gewicht (KSG)

Het doel van KSG is om kinderen van 0 tot 4 jaar met (risico op) overgewicht en obesitas en jeugd van 12 tot 18 jaar met (ernstig) overgewicht te stimuleren om te bewegen of sporten en dat te blijven doen.

Bekijk de factsheet

Jeugd in lage inkomensbuurten

Het doel van Sportimpuls Jeugd in lage inkomensbuurten is om jeugd tot 21 jaar die niet of te weinig beweegt of dreigt te stoppen met hun sport- en beweegactiviteiten te stimuleren om blijvend fysiek in beweging te komen door gebruik te maken van vraag gestuurd lokaal sport- en beweegaanbod op maat.

Bekijk de factsheet

Actueel

Volg via RSS

Sport en Bewegen: 4 nieuwe projecten

Deze zomer starten 4 nieuwe onderzoeken binnen het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen. De projecten passen binnen de thema’s van de Kennisagenda Sport en Bewegen en richten zich op beter presteren, een leven lang bewegen en de waarde(n) van sport. Ook werd deze week bekend dat het onderzoeksprogramma Sport en Bewegen wordt voortgezet tot en met 2020 waardoor er weer meer kansen komen voor nieuwe projecten.

Nieuws

Referenten gezocht voor Sportblessurepreventie

Eind april sluit de subsidieoproep Sportblessurepreventie 2018. Voor de beoordeling van de subsidieaanvragen zijn we op zoek naar referenten. Bent u onderzoeker of bent u werkzaam in de praktijk van sport en bewegen en heeft u daarnaast onderzoekservaring op het gebied van sportblessurepreventie of aanpalende vakgebieden? Meld u dan nu aan als referent!

Nieuws

Opbrengst van Sportimpuls 2018

De Sportimpulsronde 2018 levert 223 aanvragen op. Tot 22 februari 2018 konden sport- en beweegaanbieders een subsidieaanvraag indienen voor de drie regelingen: Sportimpuls, Sportimpuls Jeugd in lage inkomensbuurten en Sportimpuls Kinderen sportief op gewicht.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Contact

Annemieke Bekkers-Maat

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 53 27
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website