Het doel van het Implementatienetwerk Sport en Bewegen is het opleiden van onderzoekers tot implementatiedeskundigen. In dit landelijke netwerk kunnen zij kennis en ervaringen delen en dit weer verder verspreiden. Aan de hand van een casus wordt praktijkervaring opgedaan. Het uiteindelijke doel is om meer impact te realiseren met en in de praktijk. Het leernetwerk gaat zich te ontwikkelen tot een duurzaam, geborgd implementatienetwerk op het gebied van sport en bewegen.

Uitgelicht

Verslag symposium Implementatie Sport en Bewegen

Op 27 januari 2023 vond het symposium Implementatie Sport en Bewegen plaats. Ruim 100 deelnemers waren afgekomen op het symposium van het landelijke Implementatienetwerk Sport en Bewegen dat toepasselijk in de PSV-thuishaven plaatsvond. Op het programma stonden lezingen, workshops en een fysieke activiteit. Centraal stond het delen van kennis en leren over het implementeren van beweeg- en sportinterventies.
Kon je er niet bij zijn?

Lees dan het artikel symposium implementeren is teamsport

Kennismaken met Berber Dorhout

Met hulp van het implementatienetwerk wil Berber haar interventie voor ouderen op grotere schaal implementeren: 'We hebben daarvoor de fysieke variant van ProMuscle vertaald naar de online variant en dat houdt in dat ouderen thuis trainen in hun woonkamer aan de hand van video’s.'

Bekijk haar vlog

Kennismaken met Kirsten Gutter

Kirsten over haar interventie om inactieve mensen aan het bewegen te krijgen: 'In het project staat de samenwerking tussen de eerstelijnszorg en de buurtsportcoach centraal. Hoe kunnen we die samenwerking een stap verder brengen? Dat is waarom ik ben aangesloten bij het netwerk.'

Bekijk haar vlog

Kennismaken met Femke van Abswoude

'Ik hoop dat het implementatienetwerk zich kan blijven ontwikkelen tot een duurzaam netwerk voor het uitwisselen van informatie, kennis en ervaringen op het gebied van implementatie in de wereld van sport en bewegen', zegt Femke in haar vlog.

Bekijk haar vlog

Kennismaken met Denise Peels

In haar vlog deelt Denise Peels haar ervaringen over het Implementatienetwerk. 'Ik hoop met het implementatienetwerk mijn kennis over implementatie wetenschappen te vergroten en te kunnen delen met anderen.'

Bekijk haar vlog

Kennismaken met Sandra Bukman

Sandra Bukman verteld in haar blog hoe leerzaam het implementatienetwerk voor haar is. 'Dankzij het implementatienetwerk leer ik meer over implementatie. Het is daarbij ook erg leerzaam om de implementatie-ervaringen van de andere deelnemers mee te krijgen'.

Lees haar blog

Kennismaken met Branko Olij

Branko omschrijft in zijn kennismakingsvideo hoe het Implementatienetwerk bij kan dragen aan de blessurepreventie bij volleyballers. 'Om op een grote schaal het aantal blessures te voorkomen, is het belangrijk dat de interventie landelijk wordt geïmplementeerd.'

Bekijk zijn vlog

Kennismaken met Karin Gerrits

Karin vertelt in haar kennismakingsvlog hoe het Implementatienetwerk kan bijdragen aan het revalidatieproces van patiënten in samenwerking met o.a. fysio-  en beweegtherapeuten. 'We leren van elkaar hoe we nog beter implementatie deskundigen kunnen worden.'

Bekijk haar vlog

Kennismaken met Jasper de Greef

‘Met het implementatienetwerk hoop ik vooral ook een groot bereik te hebben via de professionals direct in het werkveld’, vertelt Jasper. In zijn kennismakingsvlog vertelt Jasper welke rol het implementatienetwerk kan spelen om kinderen meer én beter te laten bewegen.

Bekijk zijn vlog

Kennismaken met Marieke Wouters en Dieuwke Schiphof

‘Wij zijn blij dat we mee mogen doen met het Implementatienetwerk Sport en Bewegen’ zeggen Marieke en Dieuwke. In hun kennismakingsvlog vertellen zij meer over hun beweegprogramma voor mensen met knie- en heupartrose en het in beweging brengen van mensen met een verstandelijke beperking.

Bekijk hun vlog

Kennismaken met Kick Koenders

Kick Koenders

'Het Implementatienetwerk Sport en Bewegen is een mooi netwerk waarin verschillende docenten en onderzoekers vanuit verschillende hogescholen, universiteiten, maar ook kenniscentra samenkomen en kennis en ervaring uitwisselen rondom implementatie.'

Bekijk zijn vlog

Kennismaken met Sanne Gerards

‘Onderzoek dat praktisch relevant is en ook nog makkelijk vertaald kan worden naar de praktijk, dat is waar mijn passie ligt’, zegt Sanne in haar vlog. Daarom doet zij mee aan het implementatienetwerk sport en bewegen met haar casus SuperFIT. In haar vlog vertelt zij hier meer over.

Bekijk haar vlog over het SuperFIT project

Kennismaken met Bart van Trigt

‘Ik merk dat er veel wetenschap en kennis die heel waardevol is op de plank blijft liggen’, zegt Bart van Trigt, lid van het implementatienetwerk sport en bewegen. In zijn kennismakingsvlog vertelt hij hoe hij kennis vertaalt naar de praktijk met zijn blessurepreventie-meetsysteem voor honkballers.

Bekijk zijn vlog

Kennismaken met Meike van Scherpenseel

‘Door implementatieonderzoek te doen komen we er steeds beter achter wat er nu voor nodig is om al die kennis die we hebben of die we opdoen, daadwerkelijk in de praktijk te krijgen’, zegt Meike in haar vlog. Zij bijt het spits af in een reeks kennismakingen met het implementatienetwerk sport en bewegen.

Bekijk haar vlog over het FRIEND-project

Sport- en beweegonderzoekers aan de slag met implementatie!

13-12-2021 Alweer vier keer is het Implementatienetwerk Sport & bewegen bij elkaar gekomen. Alle 16 deelnemers hebben inmiddels een eerste plan klaar over hoe ze gaan zorgen dat hun sport- of beweegaanpak ook echt in de praktijk van de sport, onderwijs of zorg wordt gebruikt.
Tijdens deze online bijeenkomst werd onderling in subgroepjes feedback gegeven op elkaars plannen. Daarnaast presenteerde Dr. Erwin Ista van het Erasmus MC concrete handvatten over het kiezen en uitwerken van passende implementatiestrategieën. Zo pakken we het implementeren planmatig en onderbouwd aan. Vanuit de plannen gaan de leden van het implementatienetwerk, zelf werkzaam bij allerlei kennisinstellingen verspreid door het land, in de komende maanden verder aan de slag met de uitvoering van de plannen. Implementeren is uiteindelijk ook vooral op pad gaan en doen.

Van Onderzoek naar praktijk: hoe doe je dat?

Kick Koenders van de Hogeschool Amsterdam neemt deel aan het implementatienetwerk, een leernetwerk Sport en Bewegen dat ervaring en expertise uitwisselt over sport- en beweeginterventies in de beroepspraktijk. Hij vertelt over zijn project binnen dat netwerk.

Lees het verhaal van Kick

Kick off implementatienetwerk sport en bewegen

Op 14 en 15 september 2021 vond een geslaagde kick off plaats van het nieuwe implementatienetwerk sport en bewegen. Zestien onderzoekers van kennisinstellingen buigen zich de komende 2 jaar over alles wat met implementatie te maken heeft. In dit landelijke netwerk kunnen zij kennis en ervaringen delen en dit weer verder verspreiden.

Wat gebeurde er tijdens de kick off?

Eerste kennismaking netwerk een succes

In het voorjaar van 2021 konden onderzoekers zich inschrijven voor de subsidieoproep Implementatienetwerk Sport en Bewegen. Daarvan werden 14 aanvragen gehonoreerd. Op 22 juni zetten zij een eerste stap voor het leggen van een fundament voor een duurzaam Implementatienetwerk Sport en Bewegen. Ze hebben kennis met elkaar gemaakt en er zijn wensen en behoeften opgehaald voor het implementatienetwerk.

Lees meer over het netwerk
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website