De missies zijn een nieuw instrument in Horizon Europe dat in 2021 begint. De missies moeten richting geven aan Europees onderzoek en daarmee impact garanderen.
De resultaten moeten direct bijdragen aan Europese doelstellingen.

De missies zijn vormgegeven in samenspraak met burgers, stakeholders en de lidstaten van de EU. Ze zijn zo vormgegeven dat ze het publiek aanspreken en aanzetten tot actief bijdragen. De missies zijn ambitieus maar tijdsgebonden en haalbaar.
Voor sportonderzoekers en sportinnovatoren zijn er diverse kansen binnen de missies, denk bijvoorbeeld aan een gezonde leefstijl, duurzame sportaccommodaties, of stadsvervoer per fiets of lopend.

Het doel van de Europese onderzoeks- en innovatiemissies is het bieden van oplossingen voor enkele van de grootste uitdagingen waarmee onze wereld wordt geconfronteerd. Sport en Bewegen kan hier een belangrijke rol in spelen.

5 missies

1.    Cancer
2.    Adaptation to Climate Change, including Societal Transformation
3.    Healthy Oceans, Seas, Coastal and Inland Waters
4.    Climate-Neutral and Smart Cities
5.    Soil Health and Food

De missies zijn gelinkt aan de nieuwe prioriteiten van de Europese commissie. De missie kanker is onderdeel van het Europe’s Beating Cancer Plan en de andere vier missen zullen bijdragen aan de Green Deal.

Het missie-georiënteerd onderzoek en innovatiebeleid is gebaseerd op twee publicaties van Mariana Mazzucato:

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website