In het COVID-19 programma lopen een aantal sport- en beweegprojecten die verschillende aspecten van corona en sport onderzoeken. Een overzicht daarvan en andere onderzoeken en innovaties in het kader van corona vindt u onderaan deze pagina.
Samen met onze partners Kenniscentrum Sport en Bewegen en Regieorgaan SIA vroegen we ons af wat de impact van corona is op de topsport, op de leefstijl van mensen, op het beweeggedrag van jongeren en wat het betekent voor grootschalige sportevenement. In 4 films, die New Scientist voor ons maakten, beantwoorden experts deze vragen.

De filmpjes

Leefstijl in coronatijden

Ons leefpatroon is snel veranderd door de komst van corona. Sommige mensen bewegen meer, anderen minder. Wat zijn daarvoor verklaringen? Wat weten we over de effecten van corona op leefstijl aanpassingen bij kwetsbare mensen? Waarom is gedragsverandering moeilijk? Een aantal experts geven antwoord op die vragen.

Bekijk het filmpje

Impact corona op topsport

Hoe is corona van invloed geweest op de topsporter en hoe komen zij deze periode door? Hoe ondersteunt de wetenschap sporters als zij hun beroep niet kunnen uitoefenen? Wat doet het met sportprestaties? Een topsporter en coach vertellen over hun ervaringen.

Bekijk het filmpje

De gezonde generatie

Wat doen jongeren zelf om fit te blijven in coronatijden? Hoe kan de wetenschap hen helpen gezond te blijven? Als we vaker periodes gaan krijgen waarin we thuis moeten blijven, hoe gaat de jonge generatie daarmee om? Een aantal experts en een jongere vertellen er meer over.

Bekijk het filmpje

Grootschalige sportevenementen en aerosolen

Sportevenementen met publiek zijn sinds de komst van corona niet meer mogelijk. Kan het in de toekomst weer wel? Welke rol spelen aerosolen (kleine vochtdruppels) bij de verspreiding van het virus? Wat doen die druppels in een ruimte waarin mensen sporten? Deze vragen beantwoorden een aantal experts.

Bekijk het filmpje

Sportprojecten in het COVID-19 programma

Kennis over corona: veerkracht binnen sporten en bewegen

Wat zijn de effecten van de 1,5 meter samenleving op ons beweeggedrag? En hoe zit het met de ongelijkheid in sport en bewegen? Twee projecten die deel uitmaken van het aandachtgebied Effect coronavirus COVID-19 op maatschappij onderzoeken:

Ga naar de projecten over veerkracht van de samenleving

Wetenschap helpt ook sport- en beweegprojecten te herstarten

Binnen de subsidieregeling ‘Wetenschap voor de Praktijk’ van het COVID-19 programma, liepen 4 projecten op het gebied van sport- en bewegen die in 2021 zijn afgerond:

Bekijk de resultaten

Creatieve oplossingen aanpak coronavirus (COVID-19)

Hoe kunnen we de negatieve gevolgen van het coronavirus (COVID-19) beperken? Deze projecten (die liepen in 2020) uit de sport- en beweeghoek bieden creatieve oplossingen:

Overzicht projecten aanpak coronavirus - sport en bewegen

Sportinnovatie in de strijd tegen Corona

Man trekt beschermkleding aan

Wat is de toegevoegde waarde van koelvesten voor zorgprofessionals die werken met COVID-19 patiënten? De onderzoekers vertellen het in dit filmpje.

Bekijk het YouTube filmpje

Sportinnovaties en COVID-19

Aerosolen en corona op sportlocaties

Een wetenschappelijk onderzoeksproject onder leiding van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) naar aerosolen en COVID-19 moet fundamentele kennis opleveren zodat sportgebouwen veilig en toegankelijk zijn voor publiek tijdens pandemieën. Onderzocht wordt hoe aerosolen, en daarmee mogelijk ook het coronavirus, zich verspreiden op sportlocaties.

Lees verder

Evenementenbranche onderzoekt mogelijkheden met als hoofddoel: terug naar het oude normaal

Het Fieldlab Evenementen, dat als hoofddoel heeft om de evenementenbranche terug naar het oude normaal te brengen, is officieel van start. Het Fieldlab is een gezamenlijk initiatief vanuit de evenementensector en is mede opgezet met wetenschappers en kennisinstellingen, de Topsectoren Creatieve Industrie en Life, Sciences & Health, CLICKNL en Sportinnovator.

Lees verder

Winnaars innovatiecompetitie sport en COVID-19

Sport(evenementen) kunnen door corona zeer beperkt georganiseerd worden, omdat de kans op besmetting voor sporters en publiek te groot is. Sportinnovator en het Topteam Sport hebben daarom in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een innovatiecompetitie (SBIR) opgezet. Op 6 oktober 2020 zijn de winnaars van de SBIR (Small Business Innovation Research) Sportevenementen en de SBIR Sportaccommodaties bekend gemaakt.

Lees verder

Aerosol reduction in indoor sports centre

In juli 2020 heeft in het kader van COVID-19 een onderzoek plaatsgevonden naar luchtkwaliteit en luchtreiniging tijdens sporten in een fitnessruimte bij de TU/Eindhoven. Doel van het onderzoek is te kijken hoe sportscholen en overige binnensportruimtes op een verantwoorde manier open kunnen blijven voor sporters, ook wanneer er minder buiten gesport kan worden of bij toekomstige pandemieën.

Lees verder
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website