Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De doelstellingen van het project waren het realiseren van real-time sensorsystemen met mobiele e-coaching applicatie voor de ruitersport alsmede een aanloop naar de vermarkting van deze systemen. Aanvankelijk zouden we 3 verschillende sensor-systemen realiseren, zijnde teugelkracht, beugelkracht en ruiterhouding. We hebben ons uiteindelijk meer geconcentreerd op teugelkracht.

De bereikte resultaten zijn de realisatie van een tweede generatie teugelkrachtsensor, een aantal peripherals en een mobiele gebruikersapplicatie in Android en iOS, tezamen het product “Equine ReinCoach”. Daarnaast is er een potentiële vermarktingspartner die zich geïnteresseerd heeft bevonden in het testen van product en de mogelijke commercialisatie daarvan.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Eindproduct “Equine Rein Coach” bestaande uit:

- 2 lichtgewicht krachtsensoren (links/rechts) met bluetooth communicatie

- 2 draadloze laadpads

- Mobiele gebruikers-applicatie in Android en iOS gekoppeld via de bluetooth link

 

Voortgangsverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Freesense en Centaur zijn in samenwerking een systeem aan het ontwikkelen om een ruiter zo volledig mogelijk te steunen in het aansturen van zijn paard en het behouden van de juiste ruiterhouding. Er komt ruimte voor realtime feedback. Het project zal eind 2017 gereed zijn, momenteel zitten we op circa 70% van de ontwikkeling. Ook worden de nodige stappen op de markt reeds gezet, zodat we in 2018 het product hopen te lanceren.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Het systeem gaat bestaan uit:

- teugeldrukmeter,

- beugelkracht meter,

- ruiterhouding sensor,

- applicatie,

- cloud based dienstenplatform

- slim oortje.

De ontwikkeling van het systeem is nu voor circa 70% gereed.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

In de afgelopen twee jaar heeft FreeSense Solutions gewerkt aan een testsysteem voor het draadloos meten en weergeven van teugelkracht tijdens dressuur-trainingen. Het huidige systeem (zie onderstaande foto) bestaat uit een teugelkracht registratiesysteem met 2 sensoren (+/- 35 gram) die bevestigd worden tussen het bit en de teugel. Via een data logger wordt de informatie live verzonden naar een (Windows) laptop van de coach aan de rand van de bak. Het bereik is ongeveer 40 meter, afhankelijk van de lokale omstandigheden.

Dit testproduct is mede door het Nederlandse netwerk van Centaur Trainology bij een geselecteerde gebruikersgroep getest in trainingen. Hieruit blijkt dat het meten van teugelkracht (of “teugeldruk”) een zeer goede parameter is om rationeel en gericht te kunnen trainen, inzicht te geven in de conditie van het paard en bovendien het welzijn van paard en ruiter te helpen ondersteunen. Het huidige testproduct vormt daarmee een goed beginpunt voor een volwassen marktproduct, echter heeft in zijn huidige vorm nog onvoldoende te bieden.

Naast dat de huidige technologie geoptimaliseerd moet worden naar robuustheid, gebruikersgemak, looks & feel, is het noodzakelijk dat het systeem uitgebreid wordt met nieuwe software tools. Deze tools en apps stellen in staat traingsdata ook na afloop van trainingen nauwkeurig maar gebruiksvriendelijker te analyseren en bovendien (al dan niet geanonimiseerd) te vergelijken met andere community gebruikers in een speciaal ingerichte gebruikers-cloud (“Internet of Things”).

In de dressuursport (maar ook in andere hippische disciplines) is er behoefte om meer inzicht te krijgen in de rijstijl van de ruiter en daadwerkelijke—vaak niet zichtbare—interactie tussen paard en ruiter. Via de teugelkrachtsensor kan bekeken worden hoe een paard op een bepaalde handkracht reageert en welke ritmische interactie tussen paard en ruiter voor optimale prestaties zorgt.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website