Mobiele menu

Monitoringssysteem natuurgrasvelden in de sport

Projectomschrijving

De sportwereld vraagt om een kwalitatief hoogwaardige grasmat als speelondergrond. Redenen zijn divers: sportprestatie, onderhoudskosten, veldcapaciteit en het voorkomen van blessures. KNVB, Johan Cruijff ArenA en Universiteit van Wageningen onderzoeken met wat voor monitoringssysteem de kwaliteit van natuurgrasvelden in de sport meetbaar kan worden gemaakt. Doel is om kennis over innovatieve (preventieve) beheermaatregelen te ontwikkelen en te delen. De studie richt zich in eerste instantie op de topsport van het voetbal zodat, in een relatief goed georganiseerde omgeving, kennis kan worden opgebouwd voor toepassing in de breedtesport (voetbal en andere sporten) en om aansprekende voorbeelden te creëren om implementatie elders te vergemakkelijken.

Verslagen


Eindverslag

De sportwereld vraagt om een kwalitatief hoogwaardige grasmat als speelondergrond. Redenen zijn divers: sportprestatie, onderhoudskosten, veldcapaciteit en het voorkomen van blessures. KNVB, Johan Cruijff ArenA en Universiteit van Wageningen hebben onderzocht dat er binnen de topsport van het voetbal behoefte is aan een integraal monitoringssysteem voor natuurgrasvelden dat real-time sturingsinformatie biedt in een dashboard met sensordata, meetwaarden en open data, zoals het weer. Deze data wordt vertaald in informatie over de gezondheid en kwaliteit van gras. Het systeem vergelijkt graskwaliteitscriteria en de impact van beheermaatregelen.
Het consortium ziet ruimte voor een ‘innovatieplatform gras’, gedragen door de KNVB, waar een ecosysteem van kennisinstituten en bedrijfsleven met behulp van data samen kennis over innovatieve (preventieve) beheermaatregelen ontwikkelen. Deze kennis is interessant voor sportclubs, sportbonden, gemeentes, grasbeheerders, agrarische onderzoekers en milieudeskundigen. Om e.e.a. haalbaar te maken dienen partijen een bijdrage te leveren.
Het platform richt zich in eerste instantie op de topsport van het voetbal zodat kennis kan worden opgebouwd voor toepassing in de breedtesport (voetbal en andere sporten) en om aansprekende voorbeelden te creëren om implementatie elders te vergemakkelijken.
KNVB wil graag starten met het platform voor aanvang van het seizoen 2020/2021.

Samenvatting van de aanvraag

De sportwereld vraagt om een kwalitatief hoogwaardige grasmat als speelondergrond. Daarvoor zijn verschillende redenen: sportprestatie, onderhoudskosten, veldcapaciteit en het voorkomen van blessures. Er is momenteel geen eenduidige kwaliteitsnorm voor natuurgrasvelden in de sport. Door het ontbreken hiervan is er geen uitgangspunt om de kwaliteit vast te stellen en te verhogen. De KNVB ontwikkelt een eenduidige kwaliteitsnorm zodat een objectief ijkpunt ontstaat. Essentieel is dat de KNVB een tool tot haar beschikking krijgt om natuurgrasvelden te kunnen meten, meetwaarden op te slaan en informatie over velden weer te geven. De Johan Cruijff ArenA heeft voor haar grasmat een innovatief monitoringssysteem ontwikkeld om de grasmat in de ArenA data gestuurd te monitoren en te beheren. In haar dashboard wordt data afkomstig van metingen door bijvoorbeeld sensoren in combinatie met open data (bv weerdata) in informatie omgezet. Hierdoor is het grasdashboard intuïtief en levert interessante inzichten op om preventief te beheren en te leren. De KNVB, de Johan Cruijff ArenA, de Universiteit van Wageningen en de gemeente Amsterdam willen daarom onderzoeken met wat voor type monitoringssysteem we de kwaliteit van natuurgrasvelden in de sport breed meetbaar kunnen maken. Doel is om (real-time) de kwaliteit van natuurgras te monitoren en kennis over innovatieve (preventieve) beheermaatregelen te ontwikkelen en te delen en zo innovatie en duurzaamheid in de relatief conservatieve voetbal- en sportwereld te stimuleren. Het grasdashboard van de Johan Cruijff ArenA is specifiek voor de ArenA gebouwd. De haalbaarheidsstudie richt zich op de ontwikkeling van een generiek monitoringssysteem. De studie richt zich in eerste instantie op de topsport van het voetbal zodat we, in een relatief goed georganiseerde omgeving, kennis opbouwen voor toepassing in de breedtesport (voetbal en andere sporten) en om aansprekende voorbeelden te creëren om implementatie elders te vergemakkelijken.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
538003006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2019
2019
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.Sc. S. van Stiphout
Verantwoordelijke organisatie:
Stadion Amsterdam CV