Mobiele menu

IMoV - Individuele belastingMonitoring voor blessurepreventie in het Voetbal.

Projectomschrijving

Binnen het voetbal zijn trackingsystemen beschikbaar voor geïndividualiseerd herkennen van overbelasting en voorkomen van blessures. Deze meetsystemen zijn echter gekoppeld aan specifieke hardware en qua belastingparameters vaak een ‘black-box’. Daarnaast houden ze niet automatisch rekening met het gebruikte meetprotocol en training. Dit bemoeilijkt consistent verzamelen van data en ‘eerlijk’ volgen over de tijd. Ook bemoeilijkt dit het continueren van belastinganalyse van spelers bij wisseling van club, trainer of meetsysteem; overbelasting ontstaat over langere tijd.

Dit project onderzoekt de haalbaarheid om een ‘schil’ over deze meetsystemen heen te ontwikkelen die de data ‘normaliseert’ in een meetsysteem-onafhankelijk format; de data consistent houdt via automatische segmentering; de context herkent, om tenslotte zo data overdraagbaar en vergelijkbaar te maken. Het project wordt uitgevoerd door Moveshelf, Saxion, RRD, Universiteit Twente, FootballEquals Foundation en Heracles Almelo.

Verslagen


Eindverslag

Binnen voetbal wordt veel en met verschillende meetsystemen gemeten aan spelers. Onder andere om overbelasting en blessures te voorkomen. Daarin wordt de context van activiteiten vaak niet meegenomen. En als een speler van club verandert gaat de verzamelde data verloren.
De IMoV haalbaarheidsstudie heeft de levensvatbaarheid onderzocht van een speler-centraal, en hardware- en club-onafhankelijk, gereedschap voor monitoring en interpretatie van biomechanische en fysiologische belasting, in te zetten voor balancering van spelerbelasting en -performance.
Kern van de propositie van IMoV is een individueel belasting- en performanceprofiel dat wordt opgebouwd met de data uit al de verschillende trackingsystemen die de speler in zijn carrière tegenkomt, omgezet in een standaard neutraal formaat in het biomechanisch/fysiologische domein, voor optimale interpretatie geautomatiseerd voorzien van taak-context en gekoppeld aan parallel verzamelde secundaire speler-informatie.
Onze analyses laten zien dat compatibiliteit van apparaten en harmonisatie en portabiliteit van gegevens technisch mogelijk zijn. Geconcludeerd wordt dat partners van een lichtelijk uitgebreid IMoV consortium uitermate goed uitgerust zijn, en in staat geacht worden, om een dergelijk product/dienst combinatie commercieel, technisch en organisatorisch succesvol te realiseren.

Samenvatting van de aanvraag

Binnen het voetbal zijn diverse trackingsystemen beschikbaar voor geïndividualiseerd herkennen van overbelasting en/of voorkomen van blessures. Deze meetsystemen zijn echter gekoppeld aan specifieke hardware en qua belastingparameters vaak een ‘black-box’. Ook houden ze niet automatisch rekening met de context (gebruikte meetprotocol / trainingsvorm). Dit bemoeilijkt consistent verzamelen van data en ‘eerlijk’ volgen over tijd, of analyseren tegen referentiedata. Ook bemoeilijkt dit het continueren van belastinganalyse van spelers bij wisseling van club, trainer of meetsysteem; overbelasting ontstaat over langere tijd. Dit project onderzoekt de haalbaarheid om een ‘schil’ over deze meetsystemen heen te ontwikkelen die (1) de data ‘normaliseert’ in een meetsysteem-onafhankelijk format, (2) de data consistent houdt via automatische segmentering, (3) de context automatisch herkent, en (4) zo data overdraagbaar en vergelijkbaar maakt. Het project wordt uitgevoerd door Moveshelf, Saxion, RRD, Universiteit Twente en FootballEquals Foundation. Door voorgestelde aanpak is het veel beter mogelijk het overbelasting-risico van een individuele speler accurater, geautomatiseerd en continue te volgen, ongeacht specifieke manieren van trainen en data verzamelen bij een club. Ook invloeden van club- en trainer-wisselingen zullen hierbij worden geminimaliseerd en, nog belangrijker, het feit dat overbelasting cumulatief opbouwt over langere periodes wordt optimaal meegenomen. De speler staat nu centraal, niet de hardware.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
5380031006
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2020
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Ir. P.J. Slycke
Verantwoordelijke organisatie:
Moveshelf Labs B.V.