Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

In samenwerking met verschillende ontwerpers, producenten, en gebruikers is mede dankzij de Nationale Sportinnovator Prijs 2016 een definitief ontwerp van de Dikkie zeilhelm tot stand gekomen. De helm wordt geproduceerd in de maten M en L. Deze maten zijn inmiddels ook gecertificeerd volgens de NEN-EN 1385 norm. In het najaar van 2017 gaan professionele zeilteams met de helm varen tijdens internationale wedstrijden.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

De Dikkie-zeilhelm is klaar om zeilers onder alle omstandigheden te beschermen tegen de risico’s van offshore zeilsport. Het open design en extreem lage gewicht geeft de drager een comfortabele bescherming zonder dat bewegingsvrijheid wordt beperkt. Een exclusief ontworpen vizier houdt waterspray uit het gezicht en draagt bij aan het totale comfort van deze lichtgewicht carbon helm. De helm is beschikbaar in verschillende maten.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

In 2017 start de eerstvolgende Volvo Ocean Race welke in 2018 zal finishen in Den Haag. Hier vielen bij de eerste editie in 1973 drie dodelijke slachtoffers. Zij werden overboord geslagen en nooit meer teruggezien. In 1989 vond daar op vergelijkbare wijze ook een vierde zeiler de dood. Het vijfde slachtoffer was de Nederlander Hans Horrevoets die in 2006 in de noordelijke Atlantische Oceaan overboord sloeg, werd teruggevonden, maar bij wie reanimatie niet meer mocht helpen.

De zeilhelm “the:dikkie” is een licht gewicht helm gemaakt van een carbon buitenschaal en een EPS-schuim aan de binnenkant. De gebruikte materialen nemen geen water op en zijn bestand tegen langdurig gebruik op zee. Gekozen is voor een open helm waarbij zoveel mogelijk wind doorgelaten wordt. Eventueel is de helm uit te breiden met een vizier om buiswater (over de rand slaande golven) uit het gezicht te houden van zeilers. Met behulp van industrieel en ergonomische ontwerpers is een helm ontworpen die de kwetsbare delen van het hoofd beschermt en zoveel mogelijk voorkomt dat iemand bewusteloos over boord kan gaan.

In het voorjaar van 2016 is een kleine serieproductie opgestart. Met deze serie wordt de helm officieel gecertificeerd en mag een aantal zeilers de helm gebruiken testen in de praktijk.

De Nationale Sportinnovator Prijs moet ervoor zorgen dat bij aankomst van de Volvo Ocean Race in 2018 te Den Haag verschillende teams haar helmen met plezier dragen en de kans op dodelijke slachtoffers in de offshore zeilwereld is afgenomen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website