Projectomschrijving

Klimmen wordt voor het eerst in Tokyo 2020 gepresenteerd op de Olympische en Paralympische Spelen in drie disciplines: snel klimmen, touwtrekken en boulderen. Het opnemen van klimmen wordt grotendeels toegeschreven aan een wereldwijde stijging van het aantal klimmers. Momenteel ontbreekt wetenschappelijke ondersteuning voor het Nederlandse klimteam, ondanks de ambitie om een ​​Nederlands team naar Tokio te sturen.

Er bestaat een behoefte om de functionele grijpkracht objectief te beoordelen. Een specifieke krachtmeting van de handen en vingertoppen is essentieel voor prestatie monitoring, blessurepreventie en herstel. Daarom ontwikkelen we een innovatieve 'meta-grip'-tool om klimspecifieke kracht te meten in verschillende grijptechnieken en verschillende hellingshoeken, randdiepten en grepen. De 'meta-grip'-tool kan aan elke huidige klimwand worden bevestigd, waardoor het een veelzijdig, gebruiksvriendelijk apparaat is.

Op korte termijn is de tool 'meta-grip' bedoeld om te voldoen aan de behoeften van topsporters die zich voorbereiden op Tokyo. Dankzij de regelmatige krachtmetingen kunnen zij sneller hun zwaktepunten identificeren. Op de langere termijn kan het apparaat worden aangepast aan andere gebruikersgroepen zoals recreatieve klimmers, commerciële sportscholen, sportfysiotherapeuten en/of onderzoekers. Er is een gecombineerd wetenschappelijk onderzoeks- en engineeringteam samengebracht met partners uit het Nederlandse klimteam en de gezondheids- en fitnesssector.

In dit project gaan wij 3D-afdrukmethoden gebruiken voor (i) het ontwerpen en produceren van de 'meta-grip'-tool en (ii) om de nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en haalbaarheid te vergroten bij het meten van de grijpkracht. Daarbij wordt het onderzoek direct toegepast ter ondersteuning van het Nederlandse nationale klimteam. Een van de primaire onderzoekers is zelfs een gerenommeerd lid van het nationale team zelf.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website