Mobiele menu

Zwemvaardigheid spelenderwijs verbeteren

Projectomschrijving

Veel gemeenten hebben schoolzwemmen afgeschaft. Prijzen van vrijzwemkaartjes stijgen jaarlijks sterk. Daarnaast is in veel culturen van nieuwe Nederlanders niet standaard zwemonderwijs en zwemmen ingebakken. Gevolg: De zwemvaardigheid in Nederland neemt sterk af wat leidt tot een grote toename van het aantal zwemongevallen. Dit effect is het sterkst bij kinderen uit gezinnen met lagere inkomens of met een allochtone achtergrond. Het programma dat wordt aangeboden heeft als doelen om blijvend de zwemveiligheid te verhogen en de structurele (zwem-)sportdeelname van de doelgroep te bevorderen. Het programma wordt aangeboden via scholen en heeft als kenmerken lage kosten, goede bereikbaarheid, kleinschalig en een recreatieve opzet. Het programma richt zich op kinderen van 8 t/m 12 jaar uit Wormerveer en Krommenie Oost. Wijken met een lage SES score en veel allochtonen. Doelstellingen van het programma:
  1. Blijvende verhoging van de zwemveiligheid (voldoen aan de RSO Norm)door de doelgroep;
  2. Verhoging van de structurele (zwem-)sportdeelname van de doelgroep.
Het programma bestaat uit diverse modules van de menukaart Sportimpuls. De Inzet van de modules is gebaseerd op de uitkomsten van uitgevoerd behoeftenonderzoek. Op basis hiervan is het aanbod zo gekozen dat het voldoet aan de volgende kenmerken:  lage kosten, goed bereikbaar, kleinschalig en recreatief.  Gedurende de loop van het project hebben 16 scholen deel genomen aan het project. Daarnaast hebben drie scholen uit de aanpalende gemeente Wormerland (postcodegebied 1531) deelgenomen.

Vanwege de verlate goedkeuring van het project (oktober), was de start van het project aarzelend. Na het eerste jaar hadden in totaal 129 kinderen uit de doelgroep deelgenomen aan de verschillende activiteiten uit het project. Het aantal deelnemers aan de verschillende activiteiten bedragen aan het eind van het project is sterk gestegen en bedroeg in totaal 482. 34 hiervan zijn ouder dan 12 jaar; de rest valt in de doelgroep van 8 tot 12 jaar. Het aantal deelnemers dat structureel is gaan bewegen bedraagt 87 kinderen. Daarnaast hebben in totaal 92 ouders van kinderen aan het project deelgenomen. Hiervan zijn in totaal 5 structureel gaan bewegen. Het programma heeft met deze resultaten ruim voldaan aan de vooraf gestelde doelstellingen.

Verslagen


Eindverslag

Veel gemeenten hebben schoolzwemmen afgeschaft. Prijzen van entreekaartjes nemen daarbij met soms wel 20% per jaar toe. Daarbij is in veel culturen van nieuwe Nederlanders niet standaard zwemonderwijs ingebakken. Gevolg: zwemvaardigheid in Nederland neemt sterk af. Dit effect is het sterkst bij kinderen uit gezinnen met lagere inkomens of met allochtone achtergrond (info: Mulier instituut).

Gevolg: grote toename van aantal zwemongevallen. Over de periode 2008-2011 hebben reddingsbrigades 27% meer personen uit het water gered dan voorheen. Jaarlijks belanden ca. 4400 personen op de spoedeisende hulp waarvan 290 gevallen eindigen in langdurige ziekenhuisopname. Het aantal verdrinkinggevallen is inmiddels gestegen tot meer dan 80 per jaar (info: CBS).

Volgens het Nationaal Platform Zwembaden is sprake van een veilige situatie wanneer het volledige ZwemABC is behaald. Maar meer dan 45% van de Nederlandse kinderen beschikt hierover. Daarbij is sprake van een sterke daling van het aantal keren dat gezwommen wordt. De RSO norm (veiligheid) is 12x zwemmen per jaar; meer dan 70% van de kinderen voldoet hier inmiddels niet meer aan (info Mulier instituut).

Het programma dat wordt aangeboden richt zich op kinderen van 8 t/m 12 jaar uit Wormerveer en Krommenie Oost. Wijken met een lage SES score en veel allochtonen.

Doelstellingen van het programma:
1. Blijvende verhoging van de zwemveiligheid (voldoen aan de RSO Norm)door de doelgroep;
2. Verhoging van de structurele (zwem-)sportdeelname van de doelgroep.

Het programma bestaat uit diverse modules van de menukaart Sportimpuls en wordt aangebonden via twee scholengemeenschappen. Inzet modules wordt uitgevoerd op basis van resultaten van uitgevoerd behoeftenonderzoek. Kenmerk: lage kosten, goed bereikbaar, kleinschalig en recreatief. Het programma maakt een brug tussen het bestaande aanbod van leszwemmen en het verenigingsaanbod en wordt structureel aan het productaanbod van de zwemvereniging toegevoegd.

Samenvatting van de aanvraag

Veel gemeenten hebben schoolzwemmen afgeschaft. Prijzen van vrijzwemkaartjes stijgen jaarlijks met soms wel 20%. Daarbij is in veel culturen van nieuwe Nederlanders niet standaard zwemonderwijs en zwemmen ingebakken. Gevolg: De zwemvaardigheid in Nederland neemt sterk af. Dit effect is het sterkst bij kinderen uit gezinnen met lagere inkomens of met een allochtone achtergrond (info: Mulier instituut). Gevolg: grote toename van het aantal zwemongevallen. Over de periode 2008-2011 hebben reddingsbrigades 27% meer personen uit het water gered dan voorheen. Jaarlijks belanden ca. 4400 personen op de spoedeisende hulp waarvan 290 gevallen eindigen in een (langdurige) ziekenhuisopname. Het aantal jaarlijkse verdrinkingsgevallen is inmiddels gestegen tot meer dan 80 per jaar (info: CBS). Volgens het Nationaal Platform Zwembaden is sprake van een veilige situatie wanneer het volledige Zwem ABC is behaald. Maar 45% van Nederlandse kinderen beschikt hierover. Tevens is sprake van een sterke daling van zwemmen. De RSO norm (veiligheid) is 12x zwemmen per jaar; meer dan 70% van de kinderen voldoet hier inmiddels niet meer aan (info: Mulier instituut). Het programma dat wordt aangeboden richt zich op de kinderen in de leeftijdsklassen 8 t/m 12 jaar uit Wormerveer en Krommenie Oost. Wijken met lage score sociaal-economische status en een hoog percentage allochtonen. Doelstellingen van het programma: 1.(Blijvende)verhoging van de zwemveiligheid (tot RSO norm); 2. Verhoging van de structurele (zwem-)sportdeelname van de doelgroep. Het programma bestaat uit diverse modules uit de menukaart Sportimpuls en wordt aangeboden via twee schoolgemeenschappen. Inzet modules op basis van resultaten van uitgevoerd behoeftenonderzoek. Kenmerken: lage kosten, goede bereikbaarheid, kleinschalige en recreatieve opzet. Het programma maakt een brug tussen het bestaande aanbod van leszwemmen en het verenigingsaanbod en wordt structureel aan het productaanbod van de zwemclub toegevoegd.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524003360
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2014
2016
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M. Luten
Verantwoordelijke organisatie:
Veilig Bewegen