Mobiele menu

Structureel sporten met sociale plus

Projectomschrijving

In 2 jaar tijd willen AKC Rohda en Judo Academie Amsterdam (JAA) kinderen, woonachtig in Amsterdams Osdorp en Geuzenveld, die nu nog niet sporten structureel laten sporten. Door middel van de interventies Schooljudo en Schoolkorfbal aan te bieden op 4 scholen. Onze visie: sport verbroedert. sport geeft je vertrouwen, sport is een vangnet voor als het met jou of je gezin minder gaat. Samen met onze partners, willen we de kinderen en ouders een plek bieden waar ze kunnen sporten, leven, plezier maken en zich veilig kunnen voelen. Dat is het uitgangspunt van het combinatie aanbod. Jeugd naar een lidmaatschap leiden, maar direct een warm bad vormen voor het gezin. Korfbal en Judo staan redelijk bekend als 'blanke' sporten, maar zowel bij ROHDA als Judo Academie sporten kinderen van niet-westerse afkomst. Zij geven het voorbeeld aan de doelgroep op wie wij ons nu richten: de (nog) niet sportende jeugd in lage inkomensbuurten én hun ouders! Dat heet structureel sporten met een sociale plus!

Verslagen


Eindverslag

In 2 jaar tijd hebben AKC Rohda, JAA en interventie eigenaar Schooljudo heel veel kinderen in beweging gebracht. In jaar 1 1034 en in jaar 2 maar liefst 1804. Jaar 1 was voor AKC Rohda een leerjaar, terwijl het judo wel meteen aansloeg met 12 kinderen die lid werden van JAA. Jaar 2 pakte AKC Rohda anders aan en zette en ervaren trainster op de groep met jonge enthousiaste assistent trainers. Er werd extra aandacht besteed aan het contact met ouders voor de naschoolse lessen en dat resulteerde in 20 nieuwe jeugdleden. In totaal hebben via dit sportimpuls project 36 kinderen de weg gevonden naar structurele sportdeelname in Amsterdam Nieuw West.

In september 2017 is het project sporten met een sociale plus van start gegaan. Een ambitieus project, waarbij 2 'sociale' sporten worden gebruikt om enerzijds kinderen te enthousiasmeren voor de sport en anderzijds ook hun ouders/familie er bij te betrekken. Dus niet alleen te focussen op de sport, maar ook op het gezellig verenigingsleven er omheen.

Er is veel gedaan in jaar 1. 1034 kinderen van 4 basisscholen hebben zowel met judo als met korfbal kennisgemaakt. Er was ook voldoende animo voor extra lessen na schooltijd. De doorstroom naar structurele deelname valt in jaar 1 echter tegen, maar daar gaan we samen met de lokale experts en clubs een plan voor bedenken hoe we dit beter gaan aanpakken. Het bereiken van de ouders van de kinderen blijft in de wijken Osdorp en Geuzenveld een probleem. Dus ook dat wordt 1 van de belangrijkste aandachtspunten voor jaar 2.

Samenvatting van de aanvraag

Osdorp en Geuzenveld: 2 wijken waar het misgaat wat betreft sportdeelname, overgewicht, gezondheid leefbaarheid, sociale cohesie en veiligheid. Oftewel de vicieuze cirkel. Met deze sportimpuls aanvraag voor jeugd in lage inkomensbuurten willen wij de kinderen een kans bieden. Een kans om wekelijks te sporten, zich lekkerder in hun vel te laten zitten en zich thuis te voelen. Niet alleen de kinderen zelf, maar het hele gezin. In 2 jaar tijd willen AKC Rohda en Judo Academie Amsterdam (JAA) minstens 54 kinderen die nu nog niet sporten structureel laten sporten door middel van een lidmaatschap bij Rohda of JAA. Dit willen wij realiseren door de interventies Schooljudo en Schoolkorfbal aan te bieden op 4 scholen. De Osdorpse Montessori en de St Lukasschool in Osdorp en de Goeman Borgbesiusschool en de Timotheusschool in Geuzenveld. Primaire doelgroep: kinderen op deze scholen die niet sporten. Circa 536 kinderen. De interventies bieden wij echter 2 jaar aan aan 1050 basisschoolkinderen, omdat wij geloven dat deze kinderen positief beïnvloed worden door hun sportende vriendjes en vriendinnetjes. Wij werken met verschillende fases, waardoor kinderen en ouders in kleine stapjes laagdrempelig kennis maken met de sport en het verenigingsleven. Wij bieden dit aanbod aan, omdat de doelgroep heeft aangegeven graag te willen korfballen en judoën. Om de ouders te bereiken, informeren en overtuigen lanceren wij een nieuw concept, waarbij wij ambassadeur ouders inzetten uit de wijken om ouders van onze primaire doelgroep positief te beïnvloeden en het belang en plezier van sport en bewegen bij een club mee te geven. Zo worden JAA en Rohda straks een perfect multiculturele afschilderen van de wijken waarin de clubs zich bevinden. Onze visie: sport verbroedert. Sport geeft je vertrouwen, sport is een vangnet voor als het met jou of je gezin minder gaat. Samen met de CF'ers, de leerkrachten en het Jeugd Sport Fonds, willen we de kinderen en ouders een plek bieden waar we kunnen sporten, leven, plezier maken en zich veilig kunnen voelen. Dat is het uitgangspunt van het combinatie aanbod. Jeugd naar een lidmaatschap leiden, maar direct een warm bad vormen voor het gezin. Korfbal en Judo staan redelijk bekend als 'blanke' sporten, maar zowel bij ROHDA als Judo Academie sporten veel kinderen van niet-westerse afkomst. Zij geven het voorbeeld aan de doelgroep op wie wij ons nu richten: de (nog) niet sportende jeugd in lage inkomensbuurten én hun ouders! Dat heet structureel sporten met een sociale plus!

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524006330
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2019
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
I. Spierings
Verantwoordelijke organisatie:
AKC ROHDA