Mobiele menu

Sport in Zuid

Projectomschrijving

Het project "Sport in Zuid", heeft in Tilburg-Zuid ca. 1800 kinderen / jongeren tussen de 8 en 21 jaar kennis laten maken met vechtsport en zelfverdediging. Dit werd o.a. gedaan door gymlessen op school, kennismakingslessen op jongerenwerk, wijksportlessen, ouder-kind lessen en Sport Zorgt lessen gericht op agressieregulatie/weerbaarheid. Vechtsport komt vaak negatief in het nieuws. Het is gebleken dat de inzet van Sport Zorgt lessen volgens scholen heeft bijgedragen aan het aanleren van gedragsalternatieven bij kinderen met agressieproblemen. Vooral wanneer de scholen heel betrokken waren bij de lessen, werd er sneller resultaat geboekt. De interventie Respons heeft ervoor gezorgd dat veel kinderen in de gymlessen op een positieve manier kennis maakten met vechtsport. Door de samenwerking aan te gaan met verschillende partners in de wijk, heeft Sportschool 013 laten zien dat vechtsport bij kan dragen aan een gezamenlijke aanpak voor agressieproblematiek op scholen in de wijk.

Verslagen


Eindverslag

Het project "Sport in Zuid", heeft in Tilburg-Zuid ca. 1800 kinderen/ jongeren tussen de 8 en 21 jaar kennis laten maken met vechtsport en zelfverdediging. Dit werd o.a. gedaan door gymlessen op school, kennismakingslessen op jongerenwerk, wijksportlessen, ouder-kind lessen en Sport Zorgt lessen gericht op agressieregulatie/ weerbaarheid.
Vechtsport komt vaak negatief in het nieuws. Het is gebleken dat de inzet van Sport Zorgt lessen heeft volgens scholen bijgedragen aan het aanleren van gedragsalternatieven bij kinderen met agressieproblemen. Vooral wanneer de scholen heel betrokken waren bij de lessen, werd er sneller resultaat geboekt.
De interventie Respons heeft ervoor gezorgd dat veel kinderen in de gymlessen op een positieve manier kennis maakten met Vechtsport.
Door de samenwerking aan te gaan met verschillende partners in de wijk, heeft Sportschool 013 laten zien dat vechtsport bij kan dragen aan een gezamenlijke aanpak voor agressie problematiek op scholen/ in de wijk

Met het project Sport in Zuid bieden wij Responslessen in bovenbouwgroepen van vier basisscholen in de wijk Korvel. Daarnaast geven wij Sport Zorgt lessen aan kinderen met agressie/ weerbaarheidsproblemen op 2 scholen en 1 speciaal onderwijsschool.
De kinderen vonden de lessen leuk en door deze lessen nam de agressie-/weerbaarheidsproblematiek volgens IB-ers/ betrokken leerkrachten bij een aantal kinderen af.
Door de Responslessen kwamen kinderen vanuit de gymles naar de sportschool om daar mee te doen aan de lessen. Dit aantal bleef nog achter bij de doelstelling, zodat in het tweede jaar extra wordt geïnvesteerd in het verhogen van de betrokkenheid van ouders uit deze wijk. Dit wordt door de samenwerkingspartners gezien als voornaamste reden hiervoor.

Middels kennismakingslessen bij het jongerenwerk en tijdens een buurtsport sportdag leerden de jongeren onze sportschool kennen en konden zij ervaren hoe leuk vechtsport voor hun kan zijn. Er zal met Buurtsport en jongerenwerk worden gezocht naar een aanpak om meer jongeren uit de wijk te bereiken.

Er is door dit project een goede samenwerking ontstaan met verschillende organisaties die actief zijn in de wijk.

Samenvatting van de aanvraag

Sportschool 013 en Stichting KDF Nederland bieden samen met wijkpartners de interventies ‘Respons’ en ‘Sport Zorgt’ van Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM) aan. Daarbij starten zij een nieuw sportaanbod gericht op jeugdigen uit de wijken Korvel, Trouwlaan en Broekhoven. De genoemde wijken zijn voor een groot deel zogenaamde lage SES wijken. De sportparticipatie in deze wijken is laag en veel gezinnen leven in armoede. In deze wijken wonen ca. 1.990 kinderen in de leeftijd van 8 t/m 21 jaar. Met de interventies ‘Respons’ en ‘Sport Zorgt’ zetten we een laagdrempelig en betaalbaar sportaanbod neer. Dit aanbod is specifiek afgestemd op de volgende 5 doelgroepen: 1. reguliere basisschool jeugd, 2. leerlingen van de SBO school, 3. de tienermeiden in de wijk, 4. De jongeren (13-21 jaar), en 5. de ouders van deze doelgroepen in de wijk. In overleg met organisaties die met de doelgroep te maken hebben is bepaald welke interventie het beste bij de desbetreffende doelgroep past. Voor de jeugd van de 4 reguliere basisscholen zetten we in op de interventie ‘Respons’. Deze interventie is gericht op omgaan met pesten en groepsdruk voor groep 6-7-8. Op de school voor Speciaal onderwijs wordt ingezet op de ‘Sport Zorgt’ interventie. ‘Sport Zorgt’ bestaat uit drie onderdelen, namelijk het ‘wijksportuur’, ‘Vechtsport plus’ en ‘Vechtsport met een missie’. Voor de tienermeiden van de wijk wordt in samenwerking met Buurtsport en Contour de Twern (jongerenwerk) een aanbod neergezet dat gebaseerd is op ‘Sport Zorgt’. Via buurtsportactiviteiten en kennismakingslessen en vooral door te luisteren naar hun behoefte en problematiek kunnen we deze doelgroep goed bereiken. Om het aanbod laagdrempelig te houden en doorstroom te bevorderen naar langdurige sportparticipatie ontvangen de deelnemers van de ‘Respons’ of ‘Sport Zorgt’ een strippenkaart voor 4 gratis lessen bij een sportaanbieder met een geschikt aansluitend aanbod. Daarna kunnen ze de keuze maken om het structurele programma van de sportaanbieder te volgen. Daarnaast organiseren wij Wijksporturen. Alle jeugdigen van 8 t/m 21 zijn welkom om hier te komen sporten. Zo hopen wij te voorzien in sportaanbod (waaronder zelfverdediging, weerbaarheidstraining, krachttraining) dat nu nog ontbreekt in de wijk. Voor de ouders organiseren wij ouder-kind trainingen in de 4 weken na de interventies waarin ze ook informatie of hulp kunnen krijgen over de financiële regelingen vanuit de gemeente (Meedoenregeling, Stichting Leergeld) voor gezinnen die in armoede leven.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004336
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
E. Bijlsma-Smulders
Verantwoordelijke organisatie:
Sportschool 013