Mobiele menu

Sport in de Wijk Stratum!

Projectomschrijving

Sportimpuls project Sport in Stratum is uitgevoerd van maart 2017 tot en met oktober 2018 in twee Eindhovense wijken. Het doel was om samen met de partners binnen 2 jaar de interventie Sport in de Wijk centraal in de wijk te realiseren voor jongeren tussen 10 en 21 jaar uit een gezin met een laag inkomen, geen lid zijn van een sportclub en bij voorkeur de beweegnorm niet halen en te kampen hebben met overgewicht. De doelstellingen zijn grotendeels behaald en met een deelname van 66 unieke jongeren kan gesteld worden dat het project zeker zijnvruchten heeft afgeworpen. 47 jongeren zijn structureel gaan sporten en zij hebben elkaar leren kennen in de wijk. Het sportaanbod is geborgd door de samenwerkingspartners en er zijn warme contacten ontstaan. Lokale sportaanbieders hebben zich geprofileerd en hebben nieuwe leden mogen verwelkomen. Anderzijds mag de interesse in gezonde voeding en de mogelijkheden voor gezinnen met een laag inkomen in de toekomst meer aandacht krijgen in deze wijken om structurele sportbeoefening te kunnen waarborgen.

Verslagen


Eindverslag

Op basis van een buurtthermometer en het oordeel van professionals hebben gemeente en corporaties een aantal actiegebieden aangewezen, waaronder de wijken Kerstroosplein en Tivoli (onderdeel Stratum) . Deze wijken blijven achter op de gezondheidssituatie van de rest van Eindhoven en daarom hebben we er de interventie Sport in de Wijk uitgerold!
Een hoge en duurzame deelname hebben we bereikt door een combinatie van betrekken ouders (zelfs meesporten), dieetadviezen, hulp bij financiën, trainingen vrijwilligers, booster methode. Het investeren in een netwerk (convenant) aan sportaanbieders en het opzetten van een eigen buurtsportvereniging voor jongeren maakt hogere sportdeelname mogelijk.

De sportimpuls (genaamd: Move It) laat kinderen kennis maken met diverse sporten in reeksen van 10 weken. Deze sporten worden door een professional (club of vereniging) om doorstroom en borging naar structureel sporten te bevorderen. De deelnemers kiezen gezamenlijk (groepsproces) welke sporen beoefend worden. Na ieder blok faciliteren we een sportieve teamactiviteit en is er een bijeenkomst waarin de ouders mee sporten met de deelnemers. Na 4 blokken van 10 weken kiezen de deelnemers de favoriete sport en stimuleren we bij borging hiervan. Dit kan zowel financieel zijn of in de contactlegging etc.

Momenteel (9-10-2017) doen er zo'n 43 deelnemers mee aan het project.

Samenvatting van de aanvraag

Op basis van een buurtthermometer en het oordeel van professionals hebben gemeente en corporaties een aantal actiegebieden aangewezen, waaronder de wijken Kerstroosplein en Tivoli (onderdeel Stratum) . Deze wijken blijven achter op de gezondheidssituatie van de rest van Eindhoven. Ook o.b.v. de KISS rapportages blijft Stratum ver achter op de rest van Nederland. Dynamo Jeugdwerk heeft onderzoek gedaan naar de wensen van de jongeren. Veel bezoekers van Jongerencentrum ’t Akkertje vinden dat er te weinig sportactiviteiten wordt aangeboden. Naast het Thaiboksen en een trampoline in de achtertuin is er weinig beschikbaar. De traditionele clubs bereiken de jongeren niet. Oorzaken blijken: financiën ouders, niet willen sporten in clubverband, niet aangetrokken tot beschikbare sporten. Bij de jongeren zal Urban aanspreken. En bovendien is er sprake van begeleiding van ouders om per gezin een maatwerkplan te maken m.b.t. geldzaken. Door deze integrale aanpak sluit het op maat aan op de huidige situatie en is de kans op een structureel effect groot. Jongeren geven aan hun geld uit te willen geven aan stappen, hangen en kleding. Ondanks dat ze vinden dat ze vrij willen sporten, vinden ze het zonde hier veel geld aan uit te geven. Mede door de lage economische status in de wijken rondom het gebied kan dit dus een drempel zijn om niet zelf naar bijvoorbeeld een sportschool te stappen. Buitenfitness kan er toe bijdrage dat de jongeren een zinvolle tijdbesteding zien en vrijwillig gaan werken aan hun gezondheid. Samen met Mountain Bootcamps (penvoerder), PSV Honkbal, ZVV (zaalvoetbal), SV Tivoli (voetbal) en Freerun (Micromovement), Gezondheidscentrum Stratum (met gedragstherapeut, diëtist (GGD) en fysio), Stichting Lumens, Wijkcentrum ’t Akkertje, Fontys Sporthogeschool, Gemeente Eindhoven, Sportformule, WIJeindhoven, Basisschool Beppino Sarto en middelbare school Sint Joris College, Interventie-eigenaar, Aandacht gaat naar heel het gezin. Via de werving worden ook ouders bereikt. De gemeente beschikt over informatie welke huishoudens een laag inkomen hebben. Verder worden deze ouders gevonden via jongerenwerkers Lumens en WIJeindhoven die veel ‘achter-de-deur’ interventies uitvoeren. Doel is om samen met de partners binnen 2 jaar de interventie Sport in de Wijk centraal in de wijk te realiseren voor jongeren tussen 10 en 21 jaar uit een gezin met een laag inkomen, geen lid zijn van een sportclub en bij voorkeur de beweegnorm niet halen en te kampen hebben met overgewicht. Een hoge en duurzame deelname willen we bereiken door een combinatie van betrekken ouders (zelfs meesporten), dieetadviezen, hulp bij financiën, trainingen vrijwilligers, booster methode. Het investeren in een netwerk (convenant) aan sportaanbieders en het opzetten van een eigen buurtsportvereniging voor jongeren maakt hogere sportdeelname mogelijk.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524005307
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
E. van de Meerakker
Verantwoordelijke organisatie:
Martin van den Broek